Kto je Marian Kočner

Podnikateľ, ktorý bol hviezdou celebritných večierkov, pýšil sa jachtou a životom v luxuse. Dnes je za mrežami a spájaný s brutálnou popravou. Mariana Kočnera verejnosť spoznala v polovici 90. rokov, keď sa objavil po boku Michala Kováča mladšieho v kauze Techopol. Neskôr sa zafixoval do povedomia ľudí ako človek, čo na každého niečo v šuplíku má. Časom sa v súvislosti s jeho podnikaním začalo vynárať čoraz viac podozrení.

21.02.2019 17:30
debata (84)

V roku 1995 sa redakcii denníka Pravda podarilo zistiť, že podnikateľa obvinili z podvodu, pri ktorom mal získať 600-tisíc amerických dolárov. Tak sa dostala na verejnosť známa kauza Technopol. Neskôr sa zistilo, že v roku 1992 mal spolu so svojimi komplicmi zorganizovať nikdy nezrealizovaný dovoz textilu z Holandska do Československa v hodnote 2,3 milióna dolárov, za čo mu prokurátor navrhol väzbu. Sudca ju odmietol. Na základe výpovede spoluobvinených mal v tejto veci figurovať aj syn prezidenta Michala Kováča. Jeden z organizátorov podvodu bol v Nemecku odsúdený, ostatných obvinení zbavili. Pre politizáciu prípadu udelil v roku 1997 vtedajší prezident Kováč všetkým obvineným, vrátane Kočnera, milosť.

Nasledoval únos a zavlečenie mladého Kováča do Rakúska v auguste 1995 a Kočner sa objavil opäť. Po tom, čo kľúčový svedok únosu, bývalý príslušník SIS Oskar Fegyveres vypovedal o úlohe tajnej služby na tomto trestnom čine, musel sa skrývať v zahraničí. Mal to byť práve Kočner, ktorý mu vtedy finančne pomáhal a poslal mu do úkrytu milión rakúskych šilingov.

Kočnerovu tvár videlo celé Slovensko tesne pred parlamentnými voľbami v roku 1998, keď s početnou ochrankou obsadil areál televízie Markíza. Žiadal vyplatiť pohľadávku údajne vo výške 100 miliónov korún (3,3 milióna eur) na základe zmenky, ktorú mal vystaviť vtedajší riaditeľ televízie Pavol Rusko.

V roku 2006 sa v komunálnych voľbách uchádzal o post primátora Bratislavy. Odvtedy už len nasledovala kauza za kauzou. Gatex, Pezinská skládka, Glance House, hotely na Donovaloch, Sasanka, Five Stars Residence, Welten, Technopol Services.

„Kočner začínal podnikať snáď ešte pred revolúciou na nejakom družstve. Potom zrejme podnikal vo vtedy výhodnej oblasti výškových prác a neskôr zas dovážal počítače, ktoré dobre predával rôznym štátnym inštitúciám. Vždy vedel prísť k príležitostiam, z ktorých sa dali získať peniaze, a neváhal sa pre to spojiť aj s rôznymi polomafiánmi. Často sa riadil osobnými pocitmi. Aj k pohľadávke voči Ruskovi sa dostal sčasti pre osobnú zášť, ktorú voči nemu mal,“ opísal bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný, ktorý sa s ním spoznal po únose mladého Kováča.

Práve spor o Markízu ho napokon o dvadsať rokov neskôr dostal za mreže. Podľa obžaloby si s Pavlom Ruskom mali vymyslieť, že vtedajšie vyrovnanie podlžností obsahovalo aj štyri zmenky, ktoré mal Rusko Kočnerovi vyplatiť v budúcnosti. Kočner si začal vymáhať zmenky v hodnote 70 miliónov eur u nových majiteľov televízie. Vlani v júni ho zadržala polícia a o týždeň ho Najvyšší súd poslal do väzby, v ktorej je doteraz. V lete mu bol zabavený celý majetok.

Dnes okrem obžaloby v prípade zmeniek čelí štyrom obvineniam. V kauze Gatex mu bolo na jeseň roku 2017 vznesené obvinenie zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, o niekoľko týždňov neskôr sa pridalo obvinenie z krátenia daní pre špekulatívne prevody hotelov na Donovaloch. Vlani v októbri padlo ďalšie, týka sa spoluúčasti na krátení daní pri predaji bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence. O necelý mesiac neskôr ho vyšetrovateľ obvinili aj z poškodzovania veriteľa v spoločnosti Welten v súvislosti so získaním golfového areálu v Báči pri Dunajskej Strede.

VIDEO: Polícia vo videu k prvému výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ukázala aj rozmazanú tvár Kočnera…

Video

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka