Porubänová: Uplynulý rok nás prebral z letargie

Rok, ktorý nasledoval po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nás prebral z falošného sebauspokojenia, že Slovensko patrí medzi najúspešnejšie krajiny Európy a nič nám nehrozí. Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej sa ľudia začali viac zaujímať o kauzy vo verejnom živote. Upozornila však, že neustále spochybňovanie polície či prokuratúry môže mať pri odkrývaní zločinov kontraproduktívne účinky.

22.02.2019 09:00
sociologička Sylvia Porubänová Foto: ,
Sociologička Sylvia Porubänová.
debata (21)

Ako sa za rok od vraždy zmenilo Slovensko?

Ten rok trval v našom vedomí zdanlivo viac ako 12 mesiacov. Stále očakávame akúsi katarziu v podobe potrestania nielen vykonávateľov a sprostredkovateľov, ale aj zásadných vinníkov, ktorí boli strojcovia tohto zločinu. Všetky okolnosti tejto vraždy nás zneistili, znepokojili, akoby naštartovali rad ďalších otázok. Za jeden rok sa toho veľmi veľa udialo. Ak by som to mala povedať jednou vetou – akoby nás uplynulý rok prebral zo spoločenskej apatie, letargie, falošného sebauspokojenia z toho, ako sme na tom ako krajina dobre, že sme „za vodou“, v nejakom pelotóne najúspešnejších krajín Európy, a nič nám nehrozí.

Stala sa verejnosť citlivejšou ku kauzám ústavných činiteľov?

Myslím si, že áno. A to takým prirodzeným spôsobom. Ako sa tie veci nabaľujú a postupne rozuzľujú, tak sa, samozrejme, prehlbuje aj náš záujem, ktorý možno ani priamo nesúvisí s celou spleťou zločinov a káuz, o ktorých písal Ján Kuciak. Akoby sa tá snehová guľa nášho záujmu voči možno aj dlho zadržiavaným témam, problémom začala nejakým spôsobom odkrývať.

Klesla dôvera ľudí v inštitúcie, políciu, v štát?

Na toto mám vyhranený názor, pretože si myslím, že sa často zle a účelovo interpretuje otázka dôvery v inštitúcie na Slovensku. Často sa poukazuje na to, že ľudia majú malú dôveru v políciu. Treba povedať, že Slovensko je typické práve tým, že dôvera v akékoľvek inštitúcie je pomerne nízka v porovnaní so „starými“ západnými krajinami. Nedôvera v políciu však často ani nevyplýva z osobných skúseností, ale práve z toho, že sa to šíri, medializuje a podobne. Myslím si, že minulý rok prešla táto dôvera k prokuratúre, polícii, súdom určitými vlnami, od pôvodnej skepsy a nedôvery k nádeji. Ale ja stále zdôrazňujem, že je potrebné, aby sme si uvedomili, že väčšina ľudí v týchto inštitúciách sú kompetentní a čestní a ak ich budeme neustále spochybňovať, až kriminalizovať, tak to bude kontraproduktívne aj pre odkrývanie takýchto zločinov.

Zvýšila sa dôvera po zadržaní vykonávateľov vraždy?

Asi áno, možno sa zvýšila aj medializáciou, z vystupovania prokurátorov a podobne. Ale naozaj, tou katarziou bude odhalenie a potrestanie reálnych objednávateľov.

Nie je vedľajším efektom aj posilnenie extrémistických názorov?

Nemyslím si. Tie extrémne názory sa práveže dištancujú od celej kauzy, pretože im ani jej rozuzlenie nepridá body. Skôr si myslím, že plynú týždne, mesiace a ľudia potrebujú istú dávku nejakých informácií. Každému je asi jasné, že sa musia vážiť doslova na lekárenských váhach a zrejme sme sýtení aj zámerne nejakými nepravdivými informáciami práve preto, aby bola odvádzaná pozornosť od úniku informácií, aj od osobných vyšetrovacích teórií – čo je asi najväčší problém, že hádam každý má nejakú svoju vlastnú verziu, teóriu až konšpiráciu. A to je nebezpečenstvo, treba byť veľmi obozretný a trpezlivý.

Vnímajú dianie za posledný rok ľudia v hlavnom meste ináč ako tí, čo žijú mimo neho?

Neviem, nemyslím si, že sme typická agrárna či rurálna krajina, keďže aj tie rozdiely v spôsobe života sa stierajú. Myslím si, že rozdelenie či spôsob angažovanosti skôr závisí od toho, komu ste ochotní veriť, s kým sa stotožňujete a s kým nie.

VIDEO: Vražda novinára a jeho snúbenice 21. februára 2018 zmenila Slovensko. Polícia 27. septembra 2018 pri zásahu Lynx Commanda v Kolárove zatkla trojicu mužov, ktorých neskôr obvinila z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Video zo zásahu prinášame v plnom rozsahu tak, ako ho vo štvrtok večer 21.2.2019, na prvé výročie vraždy, opäť zdieľala Polícia SR na svojej facebookovej stránke.

Video

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sylvia Porubänová #Martina Kušnírová