SHMÚ vydal výstrahy pred silným vetrom

V piatok bude na severnom Slovensku najmä vo vysokohorskom prostredí veterno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách pre okresy Tvrdošín, Poprad, Brezno a Liptovský Mikuláš. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe.

22.02.2019 08:15 , aktualizované: 10:28
debata (1)

Meteorológovia tvrdia, že nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 110 kilometrov za hodinu alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 160 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí pred vetrom na horách v niektorých okresoch Banskobystrického a Žilinského kraja.

Vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Žilinského platí v piatok do 22.00 h aj výstraha pred vetrom. V nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 85 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenuli meteorológovia.

V okrese Bardejov hrozí povodeň

SHMÚ tiež informuje, že v okrese Bardejov hrozí povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Platiť by mala do piatka do 18. h.

„Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, zvýšené vodné stavy a dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ tvrdia meteorológovia. Prvý stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu. Môže sa vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #Povodeň