OĽaNO odporučilo vo voľbách troch kandidátov

Hnutie OĽaNO nepodporí v prezidentských voľbách jedného konkrétneho kandidáta. Líder strany Igor Matovič predostrel svojim voličom až trojicu adeptov, z ktorých by podľa neho boli dobrým prezidentom všetci – bývalého poslanca parlamentu Františka Mikloška (nezávislý), vedca Roberta Mistríka (nezávislý) a advokátku Zuzanu Čaputovú (Progresívne Slovensko). Zároveň všetkých troch vyzval, aby sa pred voľbami správali zodpovedne.

22.02.2019 12:12 , aktualizované: 18:46
matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.
debata (35)

„Náš volič nie je ovca, nášmu voličovi dôverujeme a spoliehame sa na jeho zdravý úsudok. Môžme odporúčať, ale zostaneme stáť na našom pôvodnom vyhlásení, že vidíme troch kandidátov, ktorí reprezentujú demokratické spektrum politiky, a to je František Mikloško, Zuzana Čaputová a Robert Mistrík,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Igor Matovič. Zároveň týchto kandidátov vyzval, aby „mali v merku zodpovednosť do poslednej chvíle, aby pozerali na prieskumy, aby si dali poradiť“. Naznačil im tým, aby zvážili svoje odstúpenie, ak by hrozilo, že sa pre trieštenie hlasov dostane do druhého kola sudca Štefan Harabin (nezávislý).

OĽaNO síce svojim voličom neodporučilo jedného konkrétneho kandidáta, Matovič však priblížil, ako bude vo voľbách postupovať on. Zdôraznil, že hoci by podľa neho bol Mikloško dobrým prezidentom, voliť ho nebude, aby jeho hlas neprepadol. Líder hnutia sa preto aktuálne rozhoduje medzi Čaputovou a Mistríkom. Mikloško má z tejto trojice najslabšie preferencie, v troch prieskumoch sa pohybovali od 2,9 do 5,5 percenta. Čaputovej namerali prieskumy od 14,4 do 17,4 a Mistríkovi od 15,8 do 18,2 percenta.

Zuzana Čaputová uviedla, že rozhodnutie hnutia OĽaNO ju milo prekvapilo. „Vážim si, že ma hnutie vníma ako jednu z troch vhodných kandidátov na post prezidenta Slovenskej republiky, zároveň rešpektujem a prijímam za dobrý signál, že finálne rozhodnutie, výber z týchto troch mien, nechali na samotných voličoch tejto strany. Ja sa, samozrejme, uchádzam o dôveru voličov strany OĽaNO, ale zároveň o hlasy z celého spektra vrátane koaličných voličov,“ povedala Čaputová.

„Uchádzam sa o podporu všetkých voličov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska, mojím cieľom je vo voľbách uspieť a budem vďačný za každý hlas,“ reagoval aj Mistrík. „V prezidentských voľbách reprezentujem široké názorové a politické spektrum. Podporujú ma strany SaS, SPOLU, SMK a spolu s inými kandidátmi aj OĽaNO a v prípadnom druhom kole aj KDH. Vnímam to ako signál, že svojimi postojmi a hodnotami viem ľudí spájať,“ dodal.

Matovičovci naťahovali svojich voličov už celé mesiace. Najskôr sa hovorilo o tom, že kandidovať za prezidentku bude predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Tá napokon oznámila, že kandidovať nebude, hoci aj Matovič minulý týždeň potvrdil, že OĽaNO bolo pripravené Remišovú do volieb postaviť. Napokon podľa jeho slov ustúpila, aby dala väčší priestor dvom demokratickým kandidátom – Mistríkovi a Čaputovej.

Voľby sa budú konať 16. marca a druhé kolo 30. marca. Zaregistrovaných bolo 15 kandidátov, napokon ich kandiduje iba 14. Predseda SMK József Menyhárt z volieb odstúpil a podporil Roberta Mistríka.


VIDEO: Krajniak má tri podmienky na vymenovanie vlády, podľa Čaputovej by bol zdrojom parlamentnej krízy

Video

VIDEO: Mistrík tvrdí, že chce spájať. Podľa Bugára už teraz rozdeľuje

Video

VIDEO: Šefčovič: Musíme nájsť spôsob, ako napätie v spoločnosti zní­žiť

Video

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #František Mikloško #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová