Kiska: Fico sa mi mstí, lebo som ho odmietol vymenovať za ústavného sudcu

Prezident Andrej Kiska obvinil bývalého premiéra Roberta Fica z vydierania a zastrašovania. Trestné oznámenie na konateľa firmy KTAG označil Kiska ako pomstu za to, že odmietol vymenovať Fica za predsedu Ústavného súdu.

22.02.2019 15:27
debata (637)

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video

„Ľudia na Slovensku majú dosť problémov a starostí na to, aby mali byť svedkami nezvládnutého ega, ktoré sa vymklo spod kontroly,“ povedal prezident Kiska na adresu Roberta Fica. Dodal, že zvažoval, či má vystúpiť, napokon sa rozhodol prehovoriť, pretože podľa jeho slov padli všetky zábrany a musí sa brániť. „Musím povedať pravdu o vydieraní a zastrašovaní,“ povedal Kiska.

„Minulý týždeň začala polícia trestne stíhať konateľa KTAG, a to pre prípad neuznaného odpočtu DPH, ktorý sa ťahá od roku 2014. KTAG spolupracovala, doplatila dane a sama spravila opravné daňové priznania,“ povedal Kiska s tým, že ako skúsený podnikateľ by do nákladov firmy nikdy nedal niečo, čo by nebolo spojené s budúcimi výnosmi firmy. „Daňový úrad túto zmluvu spochybnil a neuznal. Každý jeden mesiac potom vychádzal z tejto zmluvy a preto bol taký veľký počet opravných daňových priznaní,“ vysvetlil prezident.

Kiska naznačil, že Fico na boj proti nemu zneužil verejné inštitúcie. „Z informácií, ktoré mám ja, je to celé dielo starého vedenia NAKA, Bodorovcov, Kaliňáka a Gašpara, všetko, pravdaže, v súčinnosti s pánom predsedom,“ uviedol.

Podľa Kisku dvaja vyšetrovatelia pochybenie nevideli, až tretí. „A to deň potom, ako sa Fico vyjadril, že sa nebude uchádzať o post ústavného sudcu. Nestalo sa to náhodou, je to pomstou Fica za to, že som mu ako prezident odmietol sľúbiť politický dôchodok na súde,“ povedal Kiska.

Dodal, že z uznesenia vyšetrovateľa vyplýva, že po skončení výkonu funkcie prezidenta hrozí aj jemu trestné stíhanie a trest v dĺžke sedem až dvanásť rokov. „Áno, presne tak vyzerá pomsta,“ povedal.

„Problém KTAG by bol rovnaký, ako tisícov iných firiem, ktorým Finančná správa nariadila doplatiť dane. Jedna vec je, keď sa človek nedokáže zmieriť s prehrou, druhá vec je zneužívať moc na únik informácií, diskreditáciu a šikanovanie,“ dodal Kiska s tým, že použiť orgány činné v trestnom konaní na osobnú pomstu sú pre civilizovanú spoločnosť neprijateľné.

„Fico sa posledné dva mesiace náhle prestal venovať mojej osobe. Nebola to náhoda, od decembra minulého roka oznámil, že che byť predsedom Ústavného súdu s tým, že ho buď vymenujem alebo sa vojna proti mne spustí nanovo,“ opísal prezident.

Podľa Kisku 14. januára zaznelo, že v prípade menovania Fica sa vzťah k nemu utlmí na všetkých frontoch a úrovniach. „Odmietol som. Nikdy som sa nedal, ani sa nedám vydierať. Nikdy sa nenechám zastrašiť. Ficovi som odkázal, že ho za sudcu nikdy nevymenujem,“ povedal Kiska.

O vyhrážkach podľa Kisku vedeli aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Bugár mal Kiskovi odovzdať Ficov odkaz, že bude kandidovať a že ho buď vymenuje za predsedu ÚS alebo boj proti nemu bude pokračovať. Pellegriniho o tom informoval Kiska, bol aj pri niekoľkých stretnutiach s Ficom.

Lipšic: Prezident Kiska môže byť s veľkou pravdepodobnosťou obvinený v kauze KTAG

Z odôvodnenia uznesenia pri obvinení konateľa spoločnosti KTAG vyplýva, že prezident Andrej Kiska, ktorý ju spoluvlastní, môže byť s veľkou dávkou pravdepodobnosti v tomto prípade neskôr obvinený. Pre médiá to povedal advokát Daniel Lipšic, ktorý sa ujal zastupovania firmy prezidenta a jej obvineného konateľa Eduarda K.

Podľa Lipšica je v uznesení uvedené, že Kiska mal vedomosť, ako sa predmetné faktúry, pre ktoré bolo vznesené obvinenie, dávajú do účtovníctva. „Z toho si myslím, že je veľký predpoklad prijať záver, že bude vznesené obvinenie,“ vyhlásil. Na sto percent však tento fakt podľa Lipšica zatiaľ nikto nevie. Zároveň poukázal na to, že Kiska má, pokiaľ je vo funkcii prezidenta, imunitu. Proti obvineniu konateľa zároveň podali sťažnosť, kde uviedli, že konateľ konal nedbanlivostne. Je podľa neho totiž veľa firiem, ktorým daňový úrad neuzná faktúry do nákladov. Keby mal každý takýto prípad byť stíhaný ako daňový podvod, podľa Lipšica by boli stíhané mnohé firmy.

© Autorské práva vyhradené

637 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #KTAG