Fico: Zneužívanie, podvody, klamstvá. To sú metódy Kisku

Predseda Smeru Robert Fico poprel obvinenia prezidenta Andreja Kisku, že by ho vydieral alebo ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní preto, že ho nechcel vymenovať za ústavného sudcu. Podľa Fica takéto vyjadrenia niekdy nezazneli ani v súkromných rozhovoroch.

22.02.2019 15:58
debata (49)

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video

„Obviniť ústavného činiteľa SR, poslanca Národnej rady SR a predsedu najsilnejšej politickej strany, že má na špagátiku políciu, prokuratúru a že tieto inštitúcie na povel, na telefonát, v priebehu 24 hodín spustia proces obvinenia konkrétnej osoby, to je silná káva,“ uviedol Fico.

Očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že sa k tomuto obvineniu vyjadria a že ho odmietnu. „Neexistuje žiaden dôkaz, neexistuje žiadna komunikácia mojej osoby, strany Smer-SD s akýmkoľvek orgánom činným v trestnom konaní, ktorý v tejto veci koná,“ doplnil.

Dodal, že ak sa prezident cítil poškodený, mal sa obrátiť na príslušné orgány predtým, než boli proti jeho ľuďom vznesené obvinenia. „Ak niekto ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, bol to práve pán prezident, keď sa niekoľkokrát informoval, v akom stave je jeho vec,“ povedal Fico.

Dodal, že rozumie frustrácii časti spoločnosti. Sám je vraj frustrovaný. „Prezidentské voľby 2014 neboli ani čisté, ani férové,“ vyhlásil Fico. Kiska podľa neho klamal, keď písomne potvrdil, že celú prezidentskú kampaň si hradil z vlastných prostriedkov. Navyše to podľa Fica bol práve Kiska a jeho spolupracovníci, ktorí si neoprávnene dali do nákladov výdavky na kampaň, požiadali o vratky DPH a ešte si aj znížili daň. „Keď na to príslušné orgány prišli, urobila firma 17 opravných daňových priznaní,“ povedal Fico s tm, že takto chceli obrať štát o 200 až 300-tisíc eur.

„Tak, ako dlhé roky Kiska financoval svoj blahobyt, z úrokov chudobných, ktorí si u neho požičiavali, tak chcel, aby sa mu tí istí ľudia poskladali na kampaň. Chcel si ich dať zaplatiť z peňazí daňových poplatníkov,“ povedal Fico. Uviedol, že keď sa prevalili Kiskove daňové problémy, označil Slovensko za mafiánsky štát.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #KTAG