VIDEO: Tragédiu pripomína kríž z nábojníc

Február 1945. Nacisti sa v zaisťovacom tábore v Dubnici nad Váhom rozhodli radikálne vyriešiť epidémiu týfusu. V areáli miestnej zbrojovky zavraždili 26 Rómov. Dnes ich utrpenie pripomína kríž vyrobený z použitých nábojníc.

22.02.2019 19:00
debata (29)
Video

V Dubnici si pamiatku Rómov pripomínajú každoročne. Tzv. Zaisťovací tábor pre Cigánov vznikol v novembri 1944. Podľa Arneho Manna z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied išlo v skutočnosti o koncentračný tábor. O necelý mesiac sa v ňom tlačilo vyše sedemsto väzňov. Dvanásť hodín denne pracovali v mraze, slabo oblečení a hladní. Zomierali na zápal pľúc, no v januári v tábore vypukla epidémia škvrnitého týfusu.

„Nakazil sa aj strážnik, to vyvolalo nepokoje v tábore aj v blízkom meste. Rómovia začali zo strachu utekať z tábora a ľudia z okolia sa preto báli rozšírenia nákazy,“ objasňuje situáciu spred 74 rokov Mann. Reakcia nacistov nedala na seba dlho čakať a nariadili karanténu. „Nemci sa rozhodli radikálne vyriešiť epidémiu. Dňa 23. februára 1945, pod zámienkou prepravy do nemocnice, naložili chorých na nákladné auto a odviezli do areálu miestnej zbrojovky – Údolia, kde ich brutálne povraždili,“ dodáva etnológ.

Zastrelili osemnástich a ďalších dobili, mnohých z nich pochovali zaživa. Po skončení vojny sa v masovom hrobe našli pozostatky 26 ľudí. „Bolo tam dvadsať mužov, medzi nimi aj 15– a 16-ročný chlapec, a šesť žien, jedna v siedmom mesiaci tehotenstva. Zastrelených bolo len osemnásť Rómov, u viacerých rany neboli smrteľné. Spolu s ostatnými sa pod nánosmi hliny udusili zaživa,“ dopĺňa obraz hrôzy Mann.

Každú obeť z masového hrobu pochovali samostatne a pracovníci dubnickej zbrojovky vyrobili kríže z použitých nábojníc.

„Predovšetkým sme sa stretli kvôli tomu, aby sme dostatočne pochopili ten odkaz, ktorý nám aj tieto hroby chcú povedať, a aby sme každodenne rozmýšľali nad režimom, ktorý takýto systém zaviedol. Aby sme boli citliví k odkazom minulosti,“ pripomenula pri spomienke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Zuzana Kumanová zo Združenia In Minorita upozorňuje, že ľudia, ktorí si ešte pamätajú na tieto tragické udalosti, už postupne vymierajú a onedlho nezostane ani jediný. „Práve preto možno treba historickú skúsenosť prenášať na mladých ľudí a v nich zapáliť ohníček poznania, aby premýšľali o tejto téme a aby sa oni stali nositeľmi myšlienky, že nesmieme zabudnúť,“ dodala Kumanová. Aj preto združenie organizuje takéto akcie a pietne akty aj v iných mestách. Snažia sa pripomínať miesta, ktoré súvisia s touto stránkou našej histórie. V tomto roku sa angažujú o označenie takéhoto miesta vo Valaskej Belej, kde bola tiež na sklonku vojny vyvraždená trinásťčlenná rómska skupina.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #holokaust #Dubnica nad Váhom #Mária Patakyová