Zima sa nám pripomenie ľadovým vetrom už tento víkend

Teploty, ktoré vysoko prekročili desať stupňov, nás v ostatný týždeň rozmaznali. Zima sa nám však pripomenie už tento víkend.

23.02.2019 06:00
počasie Foto: ,
Zima sa k nám ešte na chvíľku zrejme vráti.
debata

Neverte celkom pohľadu z okna, februárové slniečko je totiž veľmi zradné. Hoci nás pohladkajú slnečné lúče, priam ľadový vietor pripomenie, že pani zima ešte nepovedala posledné slovo. „Vrátime sa opäť do zimy. Bude to však len krátkodobá záležitosť, na budúci týždeň sa zasa oteplí,“ upozorňuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. V piatok nielen pršalo, od stredných horských polôh padal sneh. „Tam, kde sa vytvorila nová snehová pokrývka, tam bude v sobotu aj v nedeľu ráno dosť silný mráz. Teplota určite klesne pod mínus desať, niekde možno aj mínus pätnásť, najmä v horských dolinách stredného a severovýchodného Slovenska,“ spresňuje.

Potrápi nás aj nepríjemný studený vietor od severu. „Ešte silnejší bude na horách. Pozor by si mali dávať turisti aj lyžiari,“ neodpustí si klimatológ varovanie na začiatku jarných prázdnin na strednom Slovensku. „V horských oblastiach napadal nový sneh, ale základ je tvrdý, zľadovatený. A k tomu silný vietor… Treba si zvážiť, kam a ako sa vybrať,“ dodáva. Vietor bude naozaj silný. „Bude až silná víchrica. Medzi tlakovou výšou, ktorá bude na západ od nás, a tlakovou výšou nad Ruskom bude prúdiť silný studený vzduch. Povedal by som, že to bude až ľadový vietor,“ vysvetľuje Faško. V nedeľu sa však má smer prúdenia zmeniť a od západu už nebude fúkať mrazivo. „A to by malo pokračovať aj v budúcom týždni. Asi tak v polovici by na najteplejších miestach mohlo byť aj viac ako desať stupňov,“ pokračuje. Nasleduje však ďalšie varovanie: oteplenie bude prechodné, na budúci víkend by sa malo opäť ochladiť a rozfúkať.

Počasie v nasledujúcich dňoch bude v podstate normálne. „V poriadku však nie je to, čo sme tu mali v predchádzajúcich dňoch. V pondelok 18. februára bol prekonaný ďalší celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu v tohtoročnom februári. Rekord pritom nebol veľmi starý, v roku 2016 sme v Kamenici nad Cirochou namerali +14,9, a v tomto roku v Hurbanove a Prievidzi až +15,6 stupňa. Tak nevyvážené máme teplotné podmienky počas zimnej sezóny,“ hovorí vážne klimatológ.

Ako bude

  • Sobota 23. februára – Jasno až polooblačno. Na severe nízka oblačnosť. Denné teploty 0 až +4, v Žilinskom a Prešovskom kraji –2 stupne. Vo výške 1¤500 m ráno okolo –11 stupňov.
  • Nedeľa 24. februára – Polojasno až oblačno, ojedinele hmla. Na severe ojedinelé sneženie. Nočné teploty –5 až –11, v dolinách a kotlinách –11 až –17, denné +1 až +6 stupňov.
  • Pondelok 25. februára – Polojasno až oblačno. Ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Nočné teploty –1 až –6, v dolinách ojedinele –10, denné +7 až +12 stupňov.
  • Utorok 26. februára – Prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky. Cez deň postupne veterno, na horách víchrica. Nočné teploty +4 až –1, v údoliach ojedinele –3, denné +8 až +13 stupňov.
  • Streda 27. februára – Prevažne polojasno, na severe ojedinele slabé zrážky. Ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Nočné teploty +2 až –3, denné +4 až +11 stupňov.

V piatok sme sa prebudili do rána niekde daždivého, inde zasneženého. To však vôbec nezmení konštatovanie, že tohtoročný február bude na východnom Slovensku patriť k zrážkovo najchudobnejším. „Príkladom je meteorologická stanica v Orechovej. Do piatkového rána sme tam zaznamenali iba 4,8 mm zrážok. Ak by zrážok, ktoré padali v piatok, nebolo viac ako 1,5 mm, v končiacom sa mesiaci by to bol druhý najnižší úhrn zrážok v 47-ročnej histórii tejto stanice. Menej zrážok zaznamenali v roku 1976, len 1,5 mm za celý február,“ argumentuje číslami Faško. Východné Slovensko má v posledných rokoch naozaj veľmi málo zrážok. Len na ilustráciu: v Oravskej Lesnej namerali od štvrtkového večera do piatkového rána celkový úhrn 9,2, na bratislavskej Kolibe 9 mm. A v Orechovej za ten istý čas 0,4, v Prešove 0,9 mm. Klimatológ varovne zdvíha prst – za traktormi na poliach sa práši. „Mali by sa boriť do blata,“ zamýšľa sa.

V iných častiach Slovenska topiaci sa sneh rozvodňoval potoky a rieky. „Áno, sneh sa nad úrovňou 500 metrov nad morom dosť výrazne topil. Na potokoch, ktoré tečú z Malých Karpát je vyhlásený stupeň povodňovej aktivity. Ochladenie, ktoré príde, však topenie snehu zastaví a v priebehu víkendu by sa situácia mala stabilizovať,“ dodáva.

No a kam sa oplatí ísť za snehom? Predjarné dni s ním riadne zatočili. V kotlinových polohách sa udržal už iba v Podolínci – tam ho majú 7 cm, v Banskej Bystrici 12 a Medzilaborciach 8 cm. V nadmorskej výške okolo tisíc metrov je ho niečo viac: v Telgárte v piatok ráno namerali 18, v Lome nad Rimavicou 15 cm. V Oravskej Lesnej má snehová pokrývka ešte stále hrúbku 65, na Štrbskom plese dokonca 71 cm a vo vysokohorských polohách sa snehové podmienky veľmi nezmenili, snehu majú vyše dvoch metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #vietor #víkend