Pellegrini: Prezident by nemal spochybňovať konanie prokuratúry a polície

Prezident Slovenskej republiky by nemal spochybňovať konanie prokuratúry a polície a obviňovať ich, že konajú na základe politických pokynov. Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Peter Pellegrini v súvislosti s piatkovými výrokmi prezidenta SR Andreja Kisku ku kauze spoločnosti KTAG.

23.02.2019 15:21
Peter Pellegrini Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini.
debata (212)

Zároveň dodal, že policajný zbor dal jasné stanovisko, že odmieta slová pána prezidenta a nikto políciu v tomto zmysle neriadi. „Ak sme raz nastavili kurz, že sa vyšetrujú všetky činy, bez ohľadu na to, kto ich činí, či je to vládny politik, opozičný politik, straník, nestraník, občan, neobčan, tak to isté platí aj pre prezidenta SR,“ uviedol ďalej Pellegrini. Pripomenul, že pokiaľ vie, tak vznesenie obvinenie sa nedá urobiť bez toho, aby to neposvätil a neodsúhlasil aj príslušný prokurátor.

Témou diskusie bol aj rok od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, ku ktorej Peter Pellegrini uviedol, že osobne vníma tento brutálny akt ako útok na jeden z pilierov našej mladej demokracie, a to je sloboda slova. „Je to niečo, čo nemôžeme v slušnej spoločnosti tolerovať. Samozrejme, že táto udalosť mala vplyv aj na spoločnosť. Okrem toho, že vnímam, že nás možno ako spoločnosť rozdelila na dva tábory, na druhej strane priniesla aj niečo, čo, musím povedať, je dobré pre spoločnosť. Že sa možno zvýšil záujem občanov o veci verejné a to je na prospech každej modernej demokratickej spoločnosti. Na druhej strane by som bol ale veľmi rád, keby sa nám aj napriek tejto tragickej udalosti postupne podarilo to rozdelenie tej spoločnosti nejakým spôsobom zmierňovať a začať spájať slovenský národ na nejakej vízii o budúcnosti krajiny, aby sme sa mohli venovať naozaj tak vyšetreniu vraždy, čo je jednou z hlavných priorít aj vlády pod mojím vedením, a na druhej strane, aby sme sa už opäť vrátili aj k tomu budovaniu moderného Slovenska, ktoré má svoju budúcnosť v strede Európy,“ povedal premiér v relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko.

Pri téme farmárov uviedol, že viaceré z ich požiadaviek vláda už robí a nezačala s nimi na základe protestov. Poukázal napríklad na ochranu vody na Žitnom ostrove, kde sa prijal zákon nazývaný lex Žitný ostrov. Spomenul aj podporu mladých farmárov. Zopakoval zároveň, že „ak sa pri konkrétnych farmároch udiala krivda, že im napríklad neboli vyplatené dotácie, treba zjednať nápravu“.

Pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov zopakoval, že je vôľa diskutovať o dohode. „Ak sa podarí nájsť konsenzus, tak by ústavný súd mohol v lepšej kondícii pracovať už o niekoľko týždňov. Je tu snaha to vyriešiť,“ povedal. Premiéra mrzelo, že pri prvej voľbe sa dohoda nenašla. SNS a Most-Híd o dohode na zvolení šiestich kandidátov hovorili, padla ale pre Smer-SD. Pellegrini uviedol, že u sociálnych demokratov prevládol väčšinový názor klubu. Premiér si myslí, že personálna voľba má byť tajná.

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video
212 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #Sobotné dialógy #vražda novinára Jána Kuciaka