Fico: S Vadalom som netelefonoval, išlo o snahu prekryť problémy prezidenta

Expremiér Robert Fico (Smer) popiera, že by v minulosti telefonoval a Antoninom Vadalom, ktorý je v súčasnosti obvinený z drogovej trestnej činnosti v Taliansku. Fico to uviedol v relácii televízie TA3 V politike, v ktorej ďalej vystúpili aj Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽaNO) a Béla Bugár (Most-Híd).

24.02.2019 12:55 , aktualizované: 13:57
Robert Fico Foto: ,
Na snímke poslanec Robert Fico (Smer).
debata (338)

„Vadala nevolal mne, ani ja som nevolal Vadalovi. Ja nemám jeho číslo, on nemá moje a ja tieto klamstvá kategoricky odmietam,“ povedal Fico. Podľa jeho slov išlo iba o prekrytie problémov prezidenta Andreja Kisku, pričom argumentoval najmä oficiálnou správou z talianskej prokuratúry. Tá až do súčasnosti nepotvrdila, ani nevyvrátila, že existuje nahrávka z odpočúvania telefónu Antonina Vadalu, z roku 2012, keď mal byť telefonát s Ficom podľa medializovaných informácií zachytený.

Expremiér sa vyjadroval aj k prvému výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa Fica boli aj protesty, ktoré organizovala iniciatíva Za slušné Slovensko, zneužité na politické účely. „Je mi veľmi ľúto čo sa stalo pred rokom. Vražda dvoch mladých ľudí je tragédia, ktorá však bola zneužitá na politické účely s jediným cieľom – povaliť vládu. Bola tu možnosť predčasných volieb, ale prinieslo by to iba chaos. V tejto súvislosti som aj ja spravil osobné rozhodnutie s cieľom zachovať stabilitu. Koalícia má mandát na štyri roky, funguje a krajine sa darí,“ povedal Fico. Vraždu novinára odsúdil, verí, že budú potrestaní páchatelia aj objednávateľ. Fico sa zastal ľudí, ktorí v čase vraždy pracovali na úrade vlády a odišli pre podozrenia z prepojenia na kalábrijskú mafiu.

Fico opakovane kritizoval prezidenta SR Andreja Kisku, hovoril o ňom, že je daňový podvodník a klame. Odmietol Kiskove obvinenia, že zneužil políciu a prokuratúru pri obviňovaní konateľa spoločnosti KTAG. Odmieta tiež Kiskove tvrdenia, že mu mal odkázať, že vojna s ním skončí, ak ho vymenuje za predsedu ústavného súdu. Podľa Fica je to klamstvo.

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video

Sulík: Sme pripravení prevziať zodpovednosť za krajinu

Strana SaS chce vyhrať najbližšie parlamentné voľby, poctivo sa pripravuje na vládnutie. Vie si predstaviť vládu s Igorom Matovičom (OĽaNO) a Borisom Kollárom (Sme rodina). V diskusnej relácii to vyhlásil predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

„Ideme spraviť všetko preto, aby sme najbližšie parlamentné voľby vyhrali. Sme pripravení prevziať zodpovednosť za našu krajinu. Máme program, ľudí. Poctivo sa pripravujeme na vládnutie. V SaS sme čestní ľudia, robíme chyby, ale nekradneme, nemáme korupčné kauzy. Toto je to, čo naša spoločnosť potrebuje ako soľ,“ uviedol.

Fotka Kollára s mafiánom Sulíkovi prekáža menej, ako sedieť vo vláde s mafiánom ako takým. „Rozhodne budem radšej sedieť vo vláde s niekým, kto má roky starú fotku s mafiánom, ako sedieť vo vláde s mafiánom, to je rozdiel. My môžeme umrieť na krásu, všetkých vylúčiť zo spolupráce, lebo na každého sa niečo nájde, ale potom tu budú vláduť tí, čo dnes. Ja verím pravicovým voličom, že rozhodnú správne,“ doplnil.

Šéfovi liberálov prekážajú aj prekáračky pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Je presvedčený, že vzhľadom na dohody, ktoré boli, mohli byť už na ústavnom súde noví sudcovia. Sulík obhajuje verejnú voľbu, nevidí problém v tom, aby kandidáti vedeli, kto ich volil. Sulík tiež uviedol, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo na Slovensku k pokroku. Dôležité je teraz potrestať páchateľov a objednávateľa.

Matovič: Fico môže opäť kandidovať

V súvislosti s voľbou ústavných sudcov je predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič presvedčený, že Fico, aj napriek tomu, že povedal, že nebude kandidovať, môže otočiť, a predsa len sa na voľbe zúčastní. „Áno, teraz v najbližšej voľbe nepôjde, ale ak bude mať v paláci svojho prezidenta Maroša Šefčoviča, môže pokojne otočiť a opäť kandidovať (napríklad v tretej voľbe, poznámka SITA),“ uviedol líder OĽaNO. Podľa neho sa opozícia pred voľbou dohodla a pred novou voľbou jeho hnutie opakovane osloví aj stranu Most-Híd. Nových sudcov bude Národná rada SR voliť na marcovej schôdzi, kandidátov môžu navrhovať oprávneného inštitúcie, alebo jednotlivci do 5. marca.

Predseda OĽaNO ďalej potvrdil, že má záujem byť súčasťou budúcej vládnej koalície. Spoluprácu si vie „bez najmenších problémov“ predstaviť so SaS aj s ďalšími demokratickými stranami. Mohli by však podľa neho byť zdržanlivejší pri niektorých témach. Spomenul napríklad vyjadrenia predsedu SaS Richarda Sulíka o rušení vlakov zadarmo. Matovič uviedol, že napríklad toto opatrenie by nezrušil. „Slovensko má dosť peňazí, len sa nesmie kradnúť,“ povedal.

Progresívnemu Slovensku zas odkázal, že by mali tlmiť nálady v otázke adopcií detí pármi rovnakého pohlavia. „S tým nikdy súhlasiť nebudeme, zbytočne strašia ľudí,“ povedal Matovič. Zopakoval, že jeho hnutie splní podmienky zákona o politických stranách a bude mať aspoň 45 členov.

Bugár: Most-Híd sa výrazne pričinila o minuloročné zmeny vo vláde

Koaličná strana Most-Híd dopomohla k tomu, aby boli presadené zmeny vo vláde SR po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z februára 2018. Uviedol to v relácii predseda Mostu Béla Bugár. Podľa jeho slov k tomu prispeli aj zhromaždenia, ale najmä Most-Híd.

„Všetka česť mladým ľudom, ktorí boli na námestiach, ale bez nás by neprišli zmeny vo vláde. Veď pred rokom by asi nikto nepočítal s tým, že by niektorí aktéri, povedzme, mohli byť vo väzení. Urobili sa zmeny vo vedení rezortu vnútra aj polície a zdá sa, že k lepšiemu. Spoločnosť dnes vníma politiku citlivejšie, ale každá strana si musí prevziať zodpovednosť za vlastných nominantov,“ povedal Bugár k téme personálnych zmien vo vláde.

Predseda strany Most-Híd hodnotil aj tému voľby ústavných sudcov. Pokiaľ príde k dohode pred novou voľbou, strana nebude trvať na verejnej voľbe. Zároveň chce Most-Híd vylúčiť možnú tajnú dohodu so stranou ĽSNS Mariána Kotlebu. V ďalšej voľbe sudcov sa nezúčastní poslanec za Most-Híd Peter Kresák, ktorého predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič obvinil z vedomej spolupráce so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). „Peter Kresák nebude kandidovať pretože chce očistiť svoje meno a dovtedy nezoženie potrebné dokumenty. Ak sa tieto obvinenie vyvrátia, bude všetko v poriadku. Ak nie, tak to bude problém a budeme sa tým musieť zaoberať,“ odpovedal Bugár na otázku, či mu tento prípad neprekáža. Kresákovi dôveruje a považuje politiku Igora Matoviča za deštrukčnú.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka