Padni komu padni, aj Kiskovi, tvrdí Matovič

Po tom, čo daňový škandál Kiskovi ostro vytkol predseda Smeru Robert Fico, sa pridali ku kritike ďalší politici. Obvinenie konateľa Kiskovej firmy KTAG pre daňový podvod pri financovaní prezidentskej kampane označil predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík za vážne. Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič sa prvýkrát vyjadril až v nedeľu v relácii televízie TA3 V politike.

24.02.2019 13:39
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska tvrdil, že kampaň si v roku 2014 zaplatil sám. V skutočnosti daniari zistili, že mu ju platila jeho firma KTAG, Kiska jej nezaplatil, ale firma žiadala od štátu vratky DPH.
debata (529)

„Ak sa ukáže, že ten obvinený konateľ bude odsúdený, a mal na tom podiel aj pán prezident, tak by, samozrejme, mal odísť z politického života. Skutočne, ak budú polícia, prokuratúra a súdy fungovať tak ako majú, tak padni komu padni. V súčasnosti ešte môžeme mať otázniky, či sú orgány činné v trestnom konaní skutočne nezávislé,“ povedal Matovič.

Kiska by mal zodpovedne vysvetliť daňové nezrovnalosti v súvislosti s jeho spoločnosťou KTAG. Na druhej strane líder OĽaNO verí vyjadreniam Kisku o vyhrážkach expremiéra Roberta Fica (Smer). „Tomu verím, pretože Fico by bol toho schopný. Na druhej strane som od začiatku hovoril a vyzýval prezidenta Kisku, aby dôkladne vysvetlil nezrovnalosti v súvislosti s firmou KTAG. Nechápem, prečo si chceli dať predvolebnú kampaň do nákladov, ale je to na pánovi prezidentovi, aby to objektívne vysvetlil,“ povedal Matovič.

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video

Fico v nedeľnej relácii opakovane kritizoval prezidenta Kisku, hovoril o ňom, že je daňový podvodník a klame. Odmietol Kiskove obvinenia, že zneužil políciu a prokuratúru pri obviňovaní konateľa spoločnosti KTAG. Odmieta tiež Kiskove tvrdenia, že mu mal odkázať, že vojna s ním skončí, ak ho vymenuje za predsedu ústavného súdu. Podľa Fica je to klamstvo.

Sulík sa nechce zapájať do prekáračiek predsedu Smeru Roberta Fica s prezidentom SR Andrejom Kiskom. „Zaujímavé je, že Robert Fico nemá problém bývať v byte daňového podvodníka,“ povedal Sulík s tým, že prekáračky týchto dvoch ústavných činiteľov nechce riešiť. Myslí si však, že Kiska urobil v otázke daní chybu, mal to priznať a ospravedlniť sa. „Keď to prvýkrát vyšlo najavo, mal vyložiť všetky karty na stôl a povedať – tu sme spravili chybu a za ňu sa ospravedlňujeme. Keby to vtedy urobil, mal by teraz pokoj,“ myslí si Sulík. K téme konfliktu Fica s Kiskom o údajnom vydieraní prezidenta, či o údajnom účelovom stíhaní konateľa firmy KTAG sa nechce bližšie vyjadrovať, podľa neho je to totiž ich záležitosť, povedal v relácii TA3.

VIDEO: Obviní polícia pri daňovom škandále aj Andreja Kisku? „Z odôvodnenia uznesenia to s veľkou dávkou pravdepodobnosti vyplýva,“ hovorí Daniel Lipšic.

Video
529 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Andrej Kiska #Igor Matovič