Slovensko zasiahol chrípkový vírus Michigan

Slovensko počas tejto chrípkovej sezóny trápi pandemický vírus Michigan. V nitrianskej nemocnici približne pred týždňom zomrel 60-ročný pacient, ktorý mal chrípku. O niekoľko dní hlásili ďalšie úmrtie, tentoraz 71-ročnej ženy.

25.02.2019 06:00
debata (20)

TV Pravda: Ako rozoznať chrípku? Lekárka: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie.

Video

Tí, ktorí sa dali v tejto sezóne zaočkovať proti chrípke, sa však obávať nemusia. Pred desiatimi rokmi síce tento vírus spôsobil pandémiu tzv. prasacej chrípky, dnes ho však pokryje bežná protichrípková vakcína.

Muž, u ktorého sa potvrdil vírus Michigan, bol vo Fakultnej nemocnici v Nitre hospitalizovaný niekoľko týždňov. „Jeho úmrtie nebolo zapríčinené priamo chrípkou, šlo o pacienta liečeného na viaceré choroby. K úmrtiu pacienta sa ďalej nebudeme vyjadrovať," uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. V prípade úmrtia staršej ženy sa na výsledky laboratórnych vyšetrení ešte čaká.

Podľa slov hovorkyne majú v súvislosti s chrípkou v nitrianskej nemocnici hospitalizovaných troch pacientov. „Na KAIM (Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, pozn. red.) máme jedného pacienta s potvrdenou chrípkou a jedného pacienta s podozrením na chrípku. Na infekčnej klinike máme momentálne hospitalizovanú jednu pacientku s potvrdenou chrípkou," informovala Timková. U žiadneho z nich sa však nevyskytol chrípkový vírus Michigan.

V rámci preventívnych opatrení v nemocnici platí celoplošný zákaz návštev na všetkých jej klinikách a oddeleniach. „Zaviedli sme špeciálny epidemiologický režim, ktorý náleží chrípke – kompletná izolácia pacienta, vyčlenený personál pre zdravotnú starostlivosť o pacientov, používanie jednorazovej posteľnej bielizne," vymenovala Timková.

Vírus koluje v populácii od roku 2009

Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva, uviedla, že od začiatku chrípkovej sezóny 2018/2019 bol zaznamenaný najmä vírus chrípky A/Michigan/45/2015(­H1N1)pdm09like. Vírus Michigan koluje v populácii už od roku 2009, kedy vyvolal vo svete pandémiu. Vtedy išlo o nový typ vírusu, ktorý sa nazýval aj prasacia chrípka. „Ide o podtyp chrípkového kmeňa typu A, ktorý vznikol kombináciou génov ľudskej, prasacej a vtáčej chrípky," informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Pre túto tzv. prasaciu chrípku bola v júni 2009 vyhlásená prvá celosvetová pandémia chrípky po vyše 40 rokoch. „Dnes tento vírus v populácii koluje ako bežná sezónna chrípka a existuje proti nej efektívne očkovanie," informoval úrad. Tí, ktorí sa v tejto sezóne zaočkovali, sú teda imúnni aj proti tomuto typu chrípky.

„Príznaky sú podobné ako pri bežnej sezónnej chrípke: horúčka, kašeľ, bolesti hlavy, zimnica, triaška, celková slabosť, bolesti svalov a kĺbov. Keďže ide o celkom bežný chrípkový vírus, preventívne opatrenia sú identické ako v prípade iných chrípkových vírusov," vysvetlili nitrianski hygienici.

Vírus nesie meno amerického štátu. „Vírusy dostávajú meno podľa miesta, kde boli izolované, napríklad vírus, ktorý sa izoluje v Bratislave, dostane meno Bratislava a podobne," ozrejmila Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. „Ďalšie čísla znamenajú, o koľký izolovaný kmeň vírusu chrípky v danom roku ide," vysvetľuje ďalej. Keďže u nás bol pozorovaný vírus A/Michigan/45/2015(­H1N1), znamená to, že ide o 45. kmeň vírusu chrípky typu AH1N1, ktorý izolovali v Michigane v roku 2015.

Na SARI zomrelo túto sezónu už sedem ľudí

Na Slovensku v tomto roku prevažuje vírus chrípky typu A a v Česku vírus typu B. „Nikto nevie predpovedať, ktorý z vírusov obsiahnutých v očkovacej látke sa u nás bude vyskytovať najčastejšie. Chrípka je nevyspytateľná," pokračovala Zuzana Krištúfková. Podľa nej medzi jednotlivými typmi nie je veľký rozdiel v klinických príznakoch ochorenia. „Niekedy vírusy chrípky typu B spôsobujú ťažší klinický priebeh," dodala Krištúfková.

Aj keď podľa najnovších údajov chorobnosť v prípade chrípky klesá, mnohé školy a škôlky sa zatvárajú. Najväčšiu chorobnosť v poslednom období zaznamenali v Banskobystrickom kraji. „V rámci Slovenska pretrvávajú miestami zatiaľ lokálne epidémie, na základe čoho bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v mnohých predškolských a školských zariadeniach," spresnila Račková.

Podľa správy Úradu verejného zdravotníctva je chrípkové ochorenie počas tejto sezóny komplikované hlavne zápalmi prinosových dutín, zápalmi stredného ucha a zápalmi pľúc. Na Slovensku sa v tomto roku vyskytli aj prípady SARI: ide o akútne respiračné zápalové ochorenie, na ktoré u nás počas tejto sezóny zomrelo už sedem ľudí. Vírus sa prejavuje náhlym zvýšením teploty, bolesťou hrdla a kašľom. Ochorenie si vyžaduje hospitalizáciu pacienta, prevencia je rovnaká ako pri chrípke.

SARI sa vyskytol v Trenčianskom, Trnavskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Košickom kraji. Tento vírus sa nie vždy spája aj s chrípkou, ale ak sa tak stane, priebeh choroby sa môže značne skomplikovať.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #chrípka #vírus #chrípková sezóna