VIDEO: Fico vyzval Kisku na duel

Prestrelka medzi prezidentom Andrejom Kiskom a predsedom Smeru Robertom Ficom pokračuje. Podľa expremiéra Kiska financovanie kampane doteraz nevysvetlil a vyzval ho na televízny duel. „Mali by sme si to vyriešiť ako chlap s chlapom,“ odkázal prezidentovi. Ten reagoval tak, že ďalšie debaty v tejto veci pôjdu už len cez právnikov. Podľa Fica prezident odmieta spoločný televízny duel, pretože sa zľakol verejnej diskusie o jeho daňových podvodoch.

26.02.2019 15:04 , aktualizované: 17:20
debata (869)

VIDEO: Pozrite si o čom sa chce v duely rozprávať Fico s Kiskom.

Video

Voľby v roku 2014, keď vyhral Kiska, podľa Fica neboli férové. „Prezident nielenže prekročil zákonom stanovený finančný limit, ale zároveň si výdavky neoprávnene do nákladov započítala spoločnosť KTAG, ktorej bol spoluvlastníkom aj konateľom. Táto firma sa navyše pokúsila cez vratky DPH a krátenie dane preniesť náklady na kampaň na plecia daňových poplatníkov,“ povedal Fico, ktorý v utorok na tlačovej besede ukázal listinu z ministerstva financií, kde Kiska deklaroval náklady na dve kolá prezidentskej kampane v celkovej výške 250-tisíc eur. „Koľko minul teda na kampaň, keď vratka bolo 150-tisíc eur? Zdá sa, že to bolo podstatne, podstatne viac,“ zdôraznil šéf Smeru.

Prezidentská kancelária na Ficovo vystúpenie poslala strohé stanovisko. „Vyšetrovateľ, ktorý obvinil konateľa KTAG, píše, že Andrej Kiska požičal v roku 2013 a v roku 2014 na propagáciu svojho mena svojej firme spolu 1,37 milióna eur,“ napísal prezidentov hovorca Roman Krpelan a dodal, že aj kampaň Roberta Fica platili daňoví poplatníci, keďže ju platila strana Smer, ktorý získava peniaze od štátu. Ďalšia komunikácia v tejto veci už podľa prezidentskej kancelárie bude prebiehať prostredníctvom právnikov.

Fico spomenul tiež prezidentovo vyjadrenie z piatka, keď tvrdil, že expremiér na polícii a prokuratúre zariadil obvinenie konateľa Kiskovej firmy KTAG. „Som pripravený okamžite vypovedať pred príslušnými orgánmi, čakám len na dátum,“ vyhlásil Fico a pripomenul, že polícia aj prokuratúra akékoľvek zasahovanie do vyšetrovania odmietli. Zdôraznil, že to bol práve Kiska, ktorý sa u generálneho prokurátora opakovane zaujímal o vyšetrovanie svojej kauzy. „Nemal by byť pán Kiska vypočutý v súvislosti s podozrením z ovplyvňovania orgánov činných v trestnom konaní,“ pýtal sa predseda Smeru.

Trestné oznámenie za ohováranie sa Fico podávať nechystá. „Mali by sme si to vyriešiť ako chlap s chlapom. Som pripravený na televízny súboj s pánom Kiskom pred očami celej verejnosti, kde si môžeme prejsť financovanie jeho a mojej kampane. Ak nemá prezident čo skrývať, nech donesie všetky daňové dokumenty,“ dodal Fico s tým, že táto kauza by mala byť mementom aj pred nastávajúcimi prezidentskými voľbami.

Daniari preverovali oprávnenosť vratky DPH spoločnosti KTAG vo výške 146-tisíc eur zo 770-tisíceurových nákladov na kampaň od apríla 2014. Na konci roku 2016 podali trestné oznámenie, ktoré bolo neskôr zastavené, podľa Generálnej prokuratúry však predčasne a nezákonne. V roku 2017 spoločnosť podala 17 dodatočných opravných daňových priznaní a na DPH štátu doplatila asi 140-tisíc eur. Vlani prípad prevzala NAKA a zhruba po roku obvinila konateľa firmy KTAG Eduarda K. za pokračujúci zločin daňového podvodu.

TV Pravda: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali. (Vysielané 22.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

869 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #KTAG