Slovensko má šancu získať európsku agentúru

Slovensko sa nevzdáva a opäť sa pokúša prilákať európsku inštitúciu. Pustilo sa do boja o sídlo Európskej agentúry práce, ktorá by znamenala pre našu krajinu prestíž. Agentúra, ktorá bude dohliadať nad pracovným právom v Európe, má vzniknúť v tomto roku. Asi pred dvomi rokmi sme sa neúspešne snažili o "bohatú" Európsku liekovú agentúru, Bratislavu však porazil holandský Amsterdam.

27.02.2019 13:00
BRATISLAVA: Dopravná situácia Foto: ,
ELA by mohla mať sídlo na Mlynských Nivách
debata (35)

Ministerstvo práce si nechalo urobiť prieskum medzi členskými štátmi EÚ, z neho vyplýva, že šancu Slovensko má. Konkurentmi o sídlo inštitúcie sú Rumunsko, Lotyšsko, Cyprus a Chorvátsko. „Podpora Slovenska zo strany členských štátov je vysoká a sme vnímaný ako silný kandidát. Podporu nám zatiaľ potvrdili partneri z V4 a neformálne niekoľko ďalších členských štátov, vrátane Luxemburska a Estónska,“ spresnil minister práce Ján Richter (Smer), ktorý sa chystá v niektorých krajinách lobovať osobne. Ako nové sídlo pre agentúru navrhuje okolie Autobusovej stanice na Mlynských Nivách v Bratislave.

Rozhodnutie o výbere krajiny by malo padnúť na Rade ministrov práce. Tá by mala zasadnúť tesne pred letom.

Richter chce európskych kolegov presvedčiť aj prostredníctvom 40 stranovej propagačnej brožúry, ktorá predstavuje Bratislavu ako vhodného kandidáta. Opisuje jej dostupnosť, prepojenosť s ďalšími troma hlavnými mestami susedných štátov, kultúrne pamiatky či možnosti ubytovania a vzdelávania.

Súčasťou ponuky je návrh budovy, v ktorej by mohla Európska agentúra práce (ELA) sídliť. V hre sú tri priestory. „Konečný výber spraví Európska komisia, my však preferujeme ako sídlo ELA priestor v okolí Autobusovej stanice na Mlynských Nivách a novej výstavby biznis centra v Bratislave. Ide o stred mesta, ktorý je zároveň veľmi dobre kancelársky vybavený na zasadnutia či rokovania,“ spresnil minister. Skonštatoval, že sa už uskutočnili predbežné konzultácie a existuje „preddohoda“ o možnom sídle.

V hre sú tri lokality

Informáciu, že by agentúra mohla sídliť v jednej z budov v okolí novej Autobusovej stanice potvrdila developerská skupina HB Reavis, ktorá je investorom v tejto lokalite a začala s výstavbou stanice. „Môžeme potvrdiť, že sme s ministerstvom práce v diskusiách, nakoľko však prebieha výberové konanie, nie je možné prezradiť viac. Akonáhle to pôjde, určite budeme informovať,“ spresnila pre Pravdu jej hovorkyňa Martina Jamrichová.

Ktoré ostatné dve alternatívy sú ešte možné, ministerstvo nekonkretizovalo. V hlavnom meste medzi najväčších developerov amdinistratívnych priestorov patria dve skupiny – Penta a J&T. „Zatiaľ sme v tejto súvislosti neboli oslovení. Platí však, že ak budeme, radi ponuku pripravíme, v Bratislave máme viacero veľmi kvalitných kancelárskych projektov,“ priblížil hovorca Penta Real Estate Gabriel Tóth. Rovnako reagovala aj J&T Real Estate. „V prípade, že takáto ponuka príde, sme pripravení obratom reagovať,“ uistila Daniela Stričková, hovorkyňa skupiny.

Zriadenie ELA by malo prebiehať postupne do roku 2023 s tým, že začiatok činnosti sa predpokladá už v priebehu tohto roka. Pracovať by v nej malo 144 zamestnancov. Pod jednu strechu sa tu spojí niekoľko existujúcich úradov EÚ. Hlavnou funkciou agentúry bude dohľad nad správnym uplatňovaním európskeho pracovného práva a práva sociálneho zabezpečenia v cezhraničných situáciách. Bude tiež koordinovať výkon spoločných inšpekcií práce. Ročný rozpočet agentúry bude takmer 51 miliónov eur. Účasť členských štátov na väčšine jej činností bude dobrovoľná.

Pôjde najmä o prestíž

Podľa šéfredaktorky informačného portálu o dianí v EÚ EurActiv.sk Zuzany Gabrižovej nová agentúra prinesie Slovensku najmä prestíž. „Je naozaj len zopár krajín EÚ, ktoré nemajú na svojom území sídlo žiadnej agentúry. Preto je úplne logické, že keď vzniká nová, Slovensko sa bude o ňu uchádzať,“ vysvetlila Gabrižová.

Oproti Európskej liekovej agentúre (EMA), o ktorú krajina bojovala pred dvoma rokmi, sa dnes Slovensko usiluje o menšiu inštitúciu. „Vtedy išlo o niekoľkonásobne väčšiu inštitúciu, s väčším know-how, čo by malo aj väčšie ekonomické dopady na mesto. Teraz to také výrazne nebude,“ zhrnula Gabrižová. Máme preto podľa nej šancu uspieť. Dôvodom je aj fakt, že konkurencia je oproti liekovej agentúre je nižšia. „Bude to závisieť aj od schopnosti Slovenska lobovať a presvedčiť partnerov aby mu dali hlas.“ uzavrela Gabrižová.

O Európsku liekovú agentúru sa uchádzalo 19 krajín. Slovenská ponuka sa dostala do druhého kola tajného hlasovania v Rade EÚ. Súboj o presídlenie z Británie, ktorá vystupuje z EÚ, napokon v novembri 2017 vyhral holandský Amsterdam. EMA je „klenot“ medzi viac ako štyridsiatkou špecializovaných agentúr Európskej únie. Má zhruba 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Mlynské nivy #Ela #Európska agentúra práce #európska inštitúcia