Na envirokriminalitu vyškolia policajtov

Od apríla vznikne na každom krajskom policajnom riaditeľstve samostatné oddelenie, ktoré bude odhaľovať zločiny proti životnému prostrediu. Environmentálnej kriminalite sa bude na celom Slovensku venovať 105 policajtov. Ide o zásadnú zmenu v štruktúrach polície, po ktorej už dlho volali ochranári.

27.02.2019 14:00
Envirokriminalita Foto:
Enviromentálni policajti pomôžu pri vyšetrovaní nelegálneho obchodu s chránenými druhmi zvierat, akým je aj orol.
debata

„Policajti z týchto oddelení budú priebežne vyškolení a vycvičení v predmetnej oblasti, aj keď je potrebné uviesť, že sčasti ide o policajtov, ktorí už podľa bývalého modelu boli vzdelávaní a cvičení v oblasti environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti týkajúcej sa nebezpečných materiálov,“ povedal Mário Kern, špecialista na trestné činy proti životnému prostrediu z Prezídia Policajného zboru.

Nové oddelenia sa zamerajú na ochranu pôdy, lesov, vody, nelegálne skládky, prevážanie nukleárneho a jadrového materiálu či likvidovanie chemických zbraní. Ich vybavenie majú na starosti ministerstvá vnútra a životného prostredia.

„Budeme sa snažiť, aby boj proti ľuďom, ktorí v rámci envirokriminality pôsobia a páchajú trestné činy, bol efektívny,“ vyhlásila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), ktorá pripomenula, že tento typ kriminality riešia policajti už dlhodobo. „Či už je to priestupok, alebo trestný čin, máme vyšetrovateľov. Nie je to tak, že by sme envirokriminalitu neriešili, len jej chceme dať väčšiu vážnosť,“ objasnila Saková.

Generálna prokuratúra špecializáciu v polícii víta. Pripomenula, že v tejto oblasti nezaostáva. „Prokuratúra má špecialistov na envirokriminalitu, ktorým zabezpečuje pravidelné školenia na úrovni Generálnej prokuratúry, krajov a okresov od roku 2009,“ priblížila jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

Dodala, že pre slovenskú prokuratúru bola doslova prelomová minuloročná hodnotiaca správa Európskej komisie v oblasti environmentálnej trestnej činnosti. „Potvrdila správnosť a opodstatnenosť špecializácie prokurátorov na Slovensku na danú problematiku. Formu, aká je v Slovenskej republike – čiže stabilná pozícia určených prokurátorov, všetky úrovne prokuratúry, odporúča ako najlepší postup aj ostatným členským štátom EÚ,“ doplnila Predajňová.

Správa tiež odporúča ostatným krajinám zvážiť organizovanie spoločných školení v oblasti nebezpečných materiálov pre prokurátorov, policajtov a ďalších zamestnancov tak, ako to funguje na Slovensku.

Na dodržiavanie environmentálnej legislatívy dohliada Slovenská inšpekcia životného prostredia. Z viac ako 1¤400 kontrol z prvého polroka minulého roka našli inšpektori porušenie takmer v každom treťom prípade. Inšpekcia môže uložiť previnilcovi pokutu, ak ide o trestný čin, koná polícia.

Zelený rezort s kolegami z ministerstva vnútra plánujú spoluprácu inšpekcie a polície zakotviť do zákona, štátni inšpektori tak získajú viac kompetencií. Napríklad budú môcť v sprievode policajtov vstúpiť na súkromný pozemok, získať by tiež mali ľahší prístup k identite páchateľa, ktorý nelegálne obchoduje cez internet. "Dochádza k predaju chránených živočíchov a inšpekcia nemá zákonnú oporu, aby od prevádzkovateľov stránok mohla získať pomoc pri identifikovaní páchateľa, " poukázal na dnešný stav hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #envirokriminalita