Fico: Prezident tára. On kradne a obviní niekoho iného

Padli na stretnutí Roberta Fica s Andrejom Kiskom slová, ktoré by si mohol prezident vysvetľovať ako vydieranie? Fico hovorí, že tieto obvinenia zo strany prezidenta sú už smiešne, nič také sa nestalo a prezident tára.

28.02.2019 10:00
debata (613)
Video

V relácii TV Pravda Ide o pravdu predseda Smeru uviedol, že na dvoch spoločných stretnutiach s prezidentom, jeho hovorcom Romanom Krpelanom a premiérom Petrom Pellegrinim sa hovorilo o zostavovaní Ústavného súdu. „Prezident Kiska sa správa ako malé dieťa. Vždy, keď niečo vyvedie, tak vinu hodí na niekoho iného,“ povedal Fico. Dodal, že Kiska mu nikdy osobne nepovedal, či ho vymenuje, alebo nie.

„Povedal, že som vybavil trestné stíhanie konateľa jeho spoločnosti KTAG, ktorá mu financovala volebnú kampaň – neoprávnene a nelegálne – a s tým má prezident obrovské problémy. To je už naozaj silná káva," uviedol Fico s tým, že je pripravený v tejto veci vypovedať. „Mal by prestať vyplakávať. Veď je to dospelý chlap. Mal ísť na políciu,“ dodal šéf najsilnejšej strany. Pripomenul, že polícia aj prokuratúra odmietli Kiskove tvrdenia a popreli akékoľvek ovplyvňovanie trestného stíhania. „Odmietam všetky obvinenia. Sú smiešne a postupne sa vyvracajú. Prezident tára sprostosti. On kradne a obviní niekoho iného,“ zdôraznil Fico.

Fico trvá na tom, že nových ústavných sudcov by podľa neho nemal menovať Andrej Kiska, keďže chce ďalej pôsobiť v politike. Zopakoval, že sa o funkciu sudcu opätovne uchádzať nebude. „Vniesol som do voľby silný politický rozmer. A ten tam je,“ povedal. Podľa neho je Ústavný súd silne politická inštitúcia, lebo sudcov volia politici. Dodal, že o voľbe v koalícii dohoda nebola a stále nie je. Pôvodne ponúkali dohodu v pomere 7:2, teda 7 kandidátov by navrhla vládna koalícia a dvoch prezident a opozícia. Podľa Fica sa však Kiska nebol schopný na takomto modeli dohodnúť, pretože "on tomu nerozumie. Jednoducho nevníma význam Ústavného súdu tak, ako ho vnímame my“. Smer trvá na tajnom hlasovaní.

Vyjadril sa aj k sporu s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom, keď s súvislosti s voľbou prestali spolu komunikovať. „Eskapády Bélu Bugára vnímam ako niečo, čo on si myslí, že mu to z hľadiska politiky robí dobre. Nuž, poznajúc jeho cholerickú povahu, keby som mu ja vyviedol to, čo on mne, tak by asi skákal ako čert z krabičky štyri metre do výšky,“ povedal Fico. Dodal, že s Bugárom majú korektné vzťahy a idú ďalej. Upozornil, že parlamentné voľby sa blížia a kampaň sa naplno rozbehne už na jeseň.

Spoločnosťou teraz hýbe téma prezidentských volieb. Podľa Fica Smer ponúkol do boja najlepšieho možného kandidáta. Upozornil, že Maroš Šefčovič nie je členom strany, kým Zuzana Čaputová je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska. „Je to diplomat svetového rangu, podpredseda Európskej komisie, zodpovedá za najdôležitejšiu oblasť, a to je energetika. Ovláda niekoľko jazykov, nemá za sebou žiaden škandál,“ podčiarkol Fico. Upozornil, že medzi Šefčovičom a Čaputovou sú veľké rozdiely v názoroch a hodnotách.

© Autorské práva vyhradené

613 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Béla Bugár #KTAG #voľba ústavných sudcov #Ide o pravdu