Kauza únosu Vietnamca: Slovensko zrejme zneužili

Anonymizovaný rozsudok nemeckého súdu nad Longom N. H., ktorý sa zúčastnil na únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu v lete 2017, konštatuje, že ho previezli z Nemecka do Bratislavy a odtiaľ potom letel vládnym špeciálom do Moskvy.

28.02.2019 20:11
Trinh Xuan Thanh Foto: ,
Trinh Xuan Thanh počas súdneho procesu vo Vietname.
debata (87)

„Senát nemá vedomosť o tom, že by slovenská vláda vedela o skutočnom účele letu,“ píše sa v rozsudku. Informoval o tom Denník N.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) pre TV Pravda uviedla, že vyšetrovanie únosu vietnamského občana zatiaľ nepotvrdilo, či k tomuto činu došlo s použitím slovenského vládneho špeciálu. Saková zopakovala, že ak bolo Slovensko do únosu zatiahnuté, tak nevedome.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose, s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca