VIDEO: Eurokomisárka Jourová sa v osadách zaujímala o vzdelávanie

Vzdelávanie a šanca zamestnať sa zaujímali Věru Jourovú, eurokomisárku pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví, ktorá strávila dva dni v rómskych osadách na východnom Slovensku. Jednou z navštívených lokalít bol aj košický Luník IX, kde sa stretla s tamojším starostom Marcelom Šaňom.

01.03.2019 15:28 , aktualizované: 17:53
debata
VIDEO TV Pravda: Priamo na miesto, na košické sídlisko Luník IX, sa prišla pozrieť eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovností pohlaví Věra Jourová. Čo zistila?
Video

Eurokomisárka sa počas návštevy zamerala najmä na systém vzdelávania a prácu komunitných pracovníkov. V programe preto okrem rokovania s predstaviteľmi samosprávy a mimovládnych organizácií mala prechádzku po sídlisku a najmä návštevu tamojšej materskej aj základnej školy. Deti z materskej školy pre ňu mali pripravený program, po jeho skončení sa od riaditeľky dozvedela, že záujem o návštevu školského zariadenia je obrovský, preto sa v nej v súčasnosti rozširujú priestory z fondov Európskej únie, aby mohli prijať ďalšie deti zo sídliska. Eurokomisárku prekvapilo pri návšteve základnej školy, že patrí k najväčším v Košiciach, pretože ju navštevuje viac ako tisíc žiakov.

„Rodičia už pochopili, že vzdelávanie detí je ich budúcnosť. Žiaľ, problém mnohí majú s možnosťou zamestnať sa a dostať druhú šancu, práve pre svoj pôvod a tiež preto, že pochádzajú z Luníka IX. Mnohí pritom dokázali, že vedia pracovať, len potrebujú šancu,“ posťažoval sa starosta Šaňa eurokomisárke, ktorá má vo svojej pôsobnosti okrem iného aj boj proti diskriminácii.

zväčšiť Jednou z navštívených lokalít bol aj košický... Foto: Robo Hakl, Pravda
košice Jourová šaňo rómovia Jednou z navštívených lokalít bol aj košický Luník IX. Na snímke zľava starosta Marcel Šaňo, štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák a eurokomisárka Věra Jourová.

Jourová ocenila nadšenie starostu, pracovníkov komunitného centra alebo pedagógov pri zlepšovaní situácie na sídlisku. „Zhodli sme sa, že cez vzdelanie vedie cesta k úspechu, financovať treba aj projekty, ktoré sú osvedčené a prinášajú výsledky,“ uviedla Jourová, podľa ktorej je ešte stále veľký problém s predsudkami spoločnosti.

Eurokomisárku zaujímala aj problematika práce sociálnych pracovníkov. „Je ich nedostatok, a tým sa ťažšie systematicky pracuje s klientami, odkázanými na pomoc. K ich zvýšeniu by určite prispeli aj financie z fondov Európskej únie,“ konštatoval Šaňa.

Podľa Jourovej je práve čerpanie fondov veľakrát nesystémové a nespoľahlivé. „Hľadáme možnosti, ako celý proces zjednodušiť a zefektívniť,“ konštatovala eurokomisárka, no dodala, že to už bude úlohou pre jej nástupcu a zmeny by mali podľa nej nastať aj na národnej úrovni.

Eurokomisárka Jourová si na východnom Slovensku prezrela aj priestory rómskej špeciálnej školy v Krompachoch, základnú školu v Chminianskych Jakubovanoch či komunitné centrum v Rankovciach a zúčastnila sa aj diskusie za okrúhlym stolom so zainteresovanými stranami, kde sa hovorilo o začleňovaní Rómov do spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #rómska komunita