Zima sa rozlúčila letnou teplotou

Zima v posledný februárový deň prekvapila. V Žihárci a Hurbanove namerali takmer 21 stupňov, tak teplo by však malo byť až koncom apríla. V ďalších dňoch sa ochladí a konečne aj zaprší.

02.03.2019 06:00
Počasie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Z pohľadu meteorológie a klimatológie sa prvým marcom začala jar. Na astronomickú si ešte takmer dva týždne počkáme, počasie sa však tvári, akoby bolo o dva mesiace viac. „Je to tak, posledné dni pripomínali jar nie v začiatočnom, ale v pokročilom štádiu. Teploty, ktoré sme zažili vo štvrtok, by sa mali vyskytovať až niekedy v poslednej dekáde apríla,“ upozorňuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

Najteplejšie bolo 28. februára v Hurbanove a Žihárci v Šalianskom okrese: +20,6 stupňa. Padol tak rekord pre zimu ako ročné obdobie, teda mesiace december, január a február, z roku 2016, keď 22. februára teplomer ukázal na bratislavskom letisku 20,3 stupňa. Faško v tejto súvislosti upozorňuje na pomerne krátku životnosť teplotných rekordov – stačili tri roky, aby bol aj tento prekonaný.

Všeobecne však môžeme skonštatovať, že vo štvrtok boli prekonané rekordy platné aj pre jednotlivé meteorologické stanice po celom Slovensku. Napríklad v bratislavskej Mlynskej doline sa tešili z 13, na letisku z 13,1 a na Kolibe z 13,2 stupňa. „Na Kolibe to bola štvrtá najvyššia hodnota teploty v zimách za posledných 69 rokov,“ pokračuje Faško. Teplejšie tam bolo už len 16. februára 1998 – 14,7, 29. januára 2002 – 13,6 a 22. februára 2016 – 13,4 stupňa.

Štvrtkové teplo vydržalo ešte aj večer po 21. hodine, keď bolo v Bratislave vyše 10 stupňov. „Prispel k tomu aj vietor. V ten deň veľmi fúkalo, preto teplota tak veľmi rýchlo neklesala,“ dodal Faško.

V Piešťanoch zasa vyrovnali rekord z februára roku 2008, aj vtedy, aj teraz namerali 18,9 stupňa. Na letisku v Kuchyni bolo o čosi teplejšie – 19,8, v Nitre 19,5 a v Topoľčanoch 18,7 stupňa. „Vlna teplého vzduchu, ktorá zasiahla Slovensko, sa prejavila najmä v západných a juhozápadných oblastiach, tam sme zaznamenali najvyššie hodnoty teploty vzduchu vo februári,“ konštatuje klimatológ.

Tohtoročný február celkovo patril k nadpriemerne teplým. Najteplejšie bolo na krajnom juhozápade. „Na bratislavskom letisku dosiahla priemerná teplota +4,6 stupňa, je to teda ôsmy najteplejší február za posledných 69 rokov,“ vysvetľuje Faško a dodáva, že na mnohých meteorologických staniciach bude práve sa skončený mesiac patriť do prvej desiatky najteplejších.

Prekvapením je napríklad Poprad, ktorý leží v nadmorskej výške približne 700 metrov. Priemerná mesačná teplota bola kladná +0,3 stupňa. Klimatológ dopĺňa, že počas zimy bolo v tomto meste aj málo zrážok, snehová pokrývka bola tenká a nestabilná. „Maximálna denná teplota vo februári dosiahla 14,5 stupňa, a to Popradu veľmi nesvedčí,“ dvíha varovný prst.

V najbližších dňoch nás čaká premenlivejšie počasie. Stačí si spomenúť na minulý víkend, keď v sobotu a nedeľu mrzlo, ale v pondelok popoludní už teplomer na niektorých miestach ukazoval +15 stupňov. V utorok a stredu sa nárast teploty zastavil, aby sa vo štvrtok teplomer vyšplhal nad dvadsiatku.

Ochladí sa, napriek tomu budeme hovoriť o nadnormálnej teplote. „Veľa závisí od slnečného svitu. Na tých najteplejších miestach môže byť v slnečné dni aj vyše desať stupňov. V stredných a vo vysokých horských polohách bude ešte aj padať sneh,“ opisuje vývoj v budúcom týždni Faško.

Azda sa dočkáme aj zrážok, keďže február nebol bohatý na vlahu. "Áno, bol zrážkovo nevýrazný. Spomeniem Oravskú Lesnú, ktorú v decembri a januári zasypal sneh, no vo februári úhrny zrážok dosiahli iba 35 mm. V Bratislave ani toľko, na Kolibe to bolo 23 mm. Na meteorologických staniciach na juhu západného a juhovýchode stredného Slovenska bolo vlahy ešte menej. Príkladom môže byť Rimavská Sobota, kde spadlo za celý február 16 mm, v Košiciach 13, v Trebišove na Východoslovenskej nížine 11 mm.

No a máme aj skupinu meteorologických staníc, kde úhrn nedosiahol ani desať milimetrov. Patrí k nim Poprad, Gánovce, Spišské Vlachy, Prešov či Orechová na krajnom východe," pokračuje Faško s tým, že predbežne by pršať malo naozaj viac. „Veľa bude závisieť od toho, ako sa aktivizujú tlakové níže, ktoré sa zvyknúť tvoriť v oblasti Stredozemného alebo Jadranského mora,“ dodáva.

Príjemné počasie priam ťahá do záhrad. Podľa Faška však ešte stále musíme byť obozretní. „Vývoj vegetácie sa nedá zastaviť, stále však platí výstraha pred mrazmi. Budú síce len prechodné, ale aj za jednu noc môže mráz výrazne poškodiť rastlinstvo,“ uzatvára.

Ako bude

  • Sobota 2. marca – Premenlivá, na západe a v Žilinskom kraji prechodne až veľká oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky, v horských oblastiach snehové. Denné teploty +6 až +11.
  • Nedeľa 3. marca – Polojasno až oblačno, prechodne až zamračené, ojedinele dážď alebo mrholenie. Vo vyšších polohách sneženie. Nočné teploty 0 až –5, na západe +5 až 0, denné +4 až +9, na juhu stredného Slovenska +10 až +15 stupňov.
  • Pondelok 4. marca – Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor. Nočné teploty +6 až +1, v údoliach –2, denné +13 až +18 stupňov.
  • Utorok 5. marca – Premenlivá oblačnosť, na viacerých miestach prehánky alebo dážď, od vyšších polôh sneženie. Veterno. Nočné teploty +8 až +2, denné +9 až +14 stupňov.
  • Streda 6. marca – Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, najmä na severe prehánky, od vyšších polôh sneženie. Nočné teploty +4 až –2, denné +8 až +13 stupňov.
Zdroj: SHMÚ

TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #predpoveď počasia