Pellegrini si želá prezidenta, ktorý sa 'nebude musieť učiť byť ústavným činiteľom'

Slovensko by si v marcových voľbách malo zvoliť prezidenta, ktorý sa nebude musieť učiť byť ústavným činiteľom. Uviedol to v relácii V politike televízie TA3 premiér Peter Pellegrini (Smer), ktorý dodal, že naša krajina si nemôže dovoliť zvoliť metódu pokus omyl. „Neviem, či je vhodné, aby bol prezidentom niekto, kto sa bude musieť učiť všetko a k tomu sa to ani nemusí podariť,“ povedal premiér.

03.03.2019 12:20 , aktualizované: 13:36
šefčovič, pellegrini Foto: ,
Kandidát na post prezidenta Maroš Šefčovič (vľavo) a premiér Peter Pellegrini.
debata (597)

Podľa jeho slov musí prezident reprezentovať dobré meno Slovenska v zahraničí pred všetkými dôležitými štátnikmi iných krajín. Pellegrini zároveň pripomenul, že prezident by mal ľudí spájať, a nie rozdeľovať. Okrem iných tém Pellegrini odpovedal aj na otázky o údajnom telefonáte expremiéra Roberta Fica (Smer) s Antoninom Vadalom, ktorý je v súčasnosti obvinený v Taliansku z drogovej trestnej činnosti. Pellegrini v tomto prípade dôveruje Ficovým argumentom.

„Želal by som si, aby sa Slovensko prestalo deliť na dva nezmieriteľné tábory, ako by sme si vybudovali taký pomyselný múr. Vnímam rôzne názory a je dobré, ak sa ľudia zaujímajú o veci verejné. Prajem si ale, aby sme zvolili takého prezidenta, ktorý bude spájať ľudí a bude dôstojne reprezentovať našu krajinu v zahraničí,“ povedal Pellegrini. Podľa neho musí byť nový prezident dostatočne skúseným človekom. „Pri voľbe sa dobre zamyslime, či niekomu umožníme učiť sa, aké je to byť prezidentom. Zastával som viacero funkcií a mám rešpekt k pozícii prezidenta, pretože to nie je jednoduchá a ľahká úloha,“ doplnil. Podľa premiéra by mal prezident vedieť v prípade zásadných tém posadiť za jeden stôl aj ľudí z odlišných politických táborov.

Premiér dostal otázku aj o tom, či bol niekedy svedkom možného vydierania zo strany Roberta Fica smerom k prezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s jeho firmou KTAG. Pellegrini odmietol, že by sa takéto niečo odohralo v jeho prítomnosti. „Ústavní činitelia by nemali verejne komentovať obsah ich vzájomných rozhovorov. V mojej prítomnosti sa nič takéto neodohralo a v prípade daňových problémov pána prezidenta Kisku konajú orgány činné v trestnom konaní, a nie vláda,“ povedal premiér. „Nemyslím si, že je vhodné, aby hlava štátu v priamom prenose podkopávala dôveru v inštitúcie a právny štát. Pán Kiska by mal radšej namiesto útokov dôveryhodne vysvetliť svoje problémy,“ dodal.

Pellegrini by v reakcii na Danka radšej hovoril o znížení daní pre pracujúcich

O návrhoch, ktoré predstavil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), sa podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) dá diskutovať. „Je to celý balík opatrení, ktorý má aj nejaké dosahy,“ zdôraznil Pellegrini v nedeľnej relácii V politike na TA3. Ak sa na niektorej úrovni štátneho rozpočtu znížia príjmy, je podľa neho zároveň potrebné dohodnúť sa, na ktorých výdavkoch ministerstiev sa ušetrí.

Danko navrhuje zníženie dane pre firmy, Pellegrini by radšej hovoril o znížení daní pre pracujúcich. Argumentuje tým, že 80 percent daní na Slovensku platia nadnárodné spoločnosti. „Ak im znížime dane, tak ešte viac peňazí, ktoré im zostanú, vyvezú do svojich krajín,“ zdôraznil premiér.

V súvislosti s kritikou Danka vo veci fungovania Koaličnej rady povedal, že všetko je otázkou ďalších rokovaní. „Koalícia nie je politická strana,“ povedal. Na to, aby návrhy prešli, je potrebná zhoda Koaličnej rady. Nie je podľa neho dobré akýmkoľvek spôsobom koalíciu rozbiť a technicky znefunkčniť.

597 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2019 #Antonino Vadalà