Dôležitejší ako zisk je sociálny prístup

K sociálnej práci ju priviedla vlastná ťažká životná skúsenosť. Nezlomila ju, naopak, prebudila v nej aktivitu a chuť pomáhať iným s podobným osudom. Gabriela Korimová sa venuje zdravotne a mentálne postihnutým už vyše 30 rokov. Jej prácu si všimol aj šéf rezortu práce Ján Richter (Smer) a pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti jej odovzdal zlatú medailu ako prejav uznania za jej prácu na poli sociálnych vecí. Celkovo bolo takto na slávnostnom podujatí ocenených 25 osobností.

03.03.2019 19:00
vyznamenania, Richter, Korimová Foto: ,
Minister práce Ján Richter (vpravo) počas odmeňovania pracovníkov zo všetkých inštitúcií rezortu, vľavo si preberá zlatú medailu za dlhoročnú významnú prácu a vynikajúce výsledky v oblasti sociálnej politiky, ekonomiky a sociálnych služieb Gabriela Korimová v Bratislave.
debata (16)

„Niekedy vás osud dovedie aj tam, kam neplánujete. Mne sa podarilo vďaka manželovi a dcérke skĺbiť profesionálny život s rodinným," hovorí Gabriela Korimová. K práci so zdravotne postihnutými ju priviedla jej osobná skúsenosť.

„Máme zdravotne postihnutého syna. Preto sa moja snaha orientuje na oblasť verejných a sociálnych služieb," vysvetľuje rozhodnutie. Profesorka Korimová získala medailu za dlhoročnú významnú prácu a vynikajúce výsledky v oblasti sociálnej politiky, ekonomiky a sociálnych služieb.

Korimová založila viacero zariadení pre zdravotne a mentálne postihnutých. Dve z nich, sociálny domov a chránené bývanie, nesú názov Betonika. „Betonika lekárska je vzácna rastlinka, po slovensky čistec," vysvetlila. Poskytujú ubytovanie zdravotne postihnutým, ktorí už nemajú vlastnú rodinu alebo sa ich príbuzní zriekli. Obyvatelia Betoniky majú možnosť vyskúšať si aj rôzne druhy terapií, napríklad umeleckú, hudobnú či spomienkovú.

„Založili sme aj občianske združenie CHRABYD a prioritne poskytujeme sociálne služby pre zdravotne postihnutých občanov a seniorov," dopĺňa svoje aktivity Korimová. Nie všetko však ide ľahko. „Projekty sú tvrdý zápas, veľa z nich mi nevyšlo," hovorí. „Ale ak z desiatich projektov vyjdú dva, stále je to úspech, nie?" pýta sa s odhodlaním.

Podľa jej skúseností postihnutým pomáha najmä pracovná terapia. Preto práve zamestnávanie mentálne a zdravotne postihnutých berie ako veľkú tému. „Robia v inom režime ako zdraví. Ich produktivita práce je minimálna, niekedy až nulová. Musí jej predchádzať socializácia, naučiť sa základy hygieny, komunikácie, musia sa naučiť chodiť do práce," priznáva. Napriek tomu však podľa nej nie je zamestnať zdravotne postihnutých až také zložité, len si to vyžaduje schopných manažérov, ktorí to zvládnu.

Chcela ukázať, že sa to naozaj dá a založila chránenú dielňu Integra. „Aktuálne zamestnávame 12 zamestnancov, z ktorých 70 percent je zdravotne postihnutých. Sú to muži a vyrábajú nábytok pre nemocnice, školy a firmy," vysvetľuje.

Korimová pôsobí ako profesorka na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, mladých ľudí učí, ako sa stať schopným sociálnym manažérom. Ako s úsmevom hovorí, vyučuje všetky predmety s prívlastkom sociálny. „Sociálne poistenie, sociálnu politiku, sociálnu ekonómiu, sociálne služby," vymenovala. Spolu s pedagogickou fakultou vytvorili originálny študijný program, zatiaľ jediný na Slovensku – manažér sociálnej práce. „V praxi som videla, že absolventi sociálnej práce nestačia na manažérske funkcie," vysvetľuje motiváciu založiť takýto odbor. Študenti preto získajú nielen sociálne, ale aj ekonomické vzdelanie.

„Zisk je dôležitý, ale mal by byť až na druhom, treťom mieste, dôležitejší je sociálny prístup," vysvetľuje Korimová svoj pohľad na podnikanie, ktorý sa snaží vštepiť aj študentom. „Keď vezmem našich ekonómov do chránených dielní na exkurziu, všetci zmäknú – dievčatá, ale aj chlapci, lebo im ukážem, že ekonómia je aj o tomto," opisuje svoje skúsenosti. „Nikdy totiž nevieme, či sa niekedy neocitneme na tej druhej strane a nebudeme pomoc potrebovať my," uzavrela.

Ocenené osobnosti

Zlatá medaila

  • Michal Stuška, za propagáciu, prezentáciu sociálnej politiky a práce celého rezortu
  • Jana Kolesárová, za významný osobný prínos v oblasti sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia
  • Ildikó Polačeková, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálnych vecí a rodiny
  • prof. Gabriela Korimová, za vynikajúce výsledky v oblasti sociálnej politiky, ekonomiky a sociálnych služieb
  • prof. Jozef Mikloško, za podporu všestranného a kultúrneho rozvoja detí z detských domov a náhradných rodín

Strieborná medaila

  • Milan Zeman, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálneho poistenia
  • Judita Havalová, za vynikajúce pracovné výsledky v sociálnej oblasti v prospech ťažko zdravotne postihnutých ľudí
  • Zlatica Balážová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti pracovnoprávnych vzťahov
  • Eleonóra Zahoranová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálneho zabezpečenia
  • Mária Košútová, za vynikajúce pracovné výsledky v sociálnej oblasti v prospech ťažko zdravotne postihnutých občanov

Bronzová medaila

  • Mária Holíková, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálneho poistenia
  • Dušan Mošon, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti inšpekcie práce*
  • Miroslav Lisý, za dlhoročnú úspešnú prácu v oblasti inšpekcie práce
  • Anna Švárna, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálneho poistenia
  • prof. Beáta Balogová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti práce, sociálnych vecí a rodiny a osobný prínos pri vzdelávaní sociálnych pracovníkov
  • Mária Sabolová, za prínos v oblasti sociálnych vecí a rodiny
  • Marta Krčmáriková, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti služieb zamestnanosti

Ďakovný list

  • Janka Richtariková, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti inšpekcie práce
  • Zdenka Hainová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti dôchodkového poistenia
  • Horymír Krokker, za prácu na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom
  • Jaroslav Pavlík, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti inšpekcie práce
  • Ľubica Tedlová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti inšpekcie práce
  • Ľubomír Dranga, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti starostlivosti o deti v náhradnej starostlivosti
  • Mária Sermeková, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálneho poistenia
  • Katarína Šipulová, za vynikajúce pracovné výsledky v oblasti sociálnych vecí a rodiny
16 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #sociálna práca