Falšovanie zdravotnej karty? Od júla budú padať tresty

Falšovanie alebo dopĺňanie zdravotnej dokumentácie môže dostať lekára za mreže. Od júla bude nepravdivý a úmyselný zásah do karty pacienta trestným činom. Lekári a sestry hovoria o zbytočnej tvrdosti zákona. Asociácia na ochranu práv pacientov zas upozorňuje, že dokázať zdravotníkovi úmysel bude náročné. Dokumentácia je pritom v sporoch o to, či zdravotnícky personál nepochybil, jedným z hlavných dôkazov na súde.

04.03.2019 06:00
debata (16)

Pani Andrea prišla o dcéru Timeu (†22) v apríli 2015. Podľahla rakovine lymfatických uzlín, lekári neskoro určili diagnózu. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil pochybenie gastroenterológa. Potrestania vinníka sa rodina doteraz nedočkala. Po čase zistila, že zdravotné záznamy dcéry boli po jej smrti pozmenené a doplnené. Nezhodovali sa s dokumentmi, ktoré mali odložené doma. Na políciu podali podnet pre falšovanie lekárskych správ. „Dostala som od polície odpoveď, že lekárska správa nie je úradný doklad a že niet zákona, podľa ktorého by vedeli lekárov potrestať,“ doplnila pani Andrea.

Pozmeňovanie zdravotnej dokumentácie by sa malo stať trestným činom

Takéto situácie chce rezort spravodlivosti zvrátiť. Začiatkom februára predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona. Podľa nej by sa zdravotná dokumentácia mala považovať za úradný dokument a jej falšovanie a pozmeňovanie by sa tak malo stať trestným činom. „Ten, kto sa pokúsi manipulovať s dokumentáciou, sa dostane do rozporu so zákonom. Nie je možné, aby sa niekto svojvoľne rozhodol odobrať časť zdravotnej dokumentácie a znemožnil tak plnohodnotné posúdenie adekvátnosti poskytnutej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Trestným činom bude vyhotovenie záznamov, v ktorých sa zamlčia podstatné skutočnosti o zdravotnom stave, ich nepravdivá zmena, odstránenie časti údajov. Zákon sa týka lekárov, zubárov, farmaceutov, zdravotných sestier, pôrodných asistentiek, fyzioterapeutov, masérov či sanitárov. Za falšovanie záznamov zdravotníkom hrozia až tri roky za mrežami. Pokiaľ úprava dokumentácie bude súvisieť so smrťou pacienta, môžu vo väzení stráviť až desať rokov. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť v júli.

Zdravotníci sa snažili zakryť svoje chyby falšovaním zdravotnej dokumentácie

Gálov rezort takto zareagoval na žiadosť desiatich rodičov, ktorí prišli o dieťa chybou zdravotného pracovníka. Niektorí pri novembrovom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nom. Smeru) poukázali na skutočnosť, že zdravotníci sa často snažili zakryť svoje chyby dopĺňaním či falšovaním zdravotnej dokumentácie. Nepáčilo sa im, že nikoho za to nemožno brať na zodpovednosť. Ministerka prisľúbila v tejto veci spoluprácu s ministerstvom spravodlivosti.

Slovenská lekárska komora to považuje za nebezpečnú zmenu. „Mylné údaje, skreslenia či interpretácie zdravotného stavu sa vyskytujú. Treba si uvedomiť, že časť dokumentácie tvorí subjektívna anamnéza pacienta, t. j. to, čo lekárovi povie pacient, ktorý nemusí povedať pravdu. Takisto s pokračujúcou diagnostikou pacienta sa zápis z prvotného vyšetrenia pacienta môže ukázať ako nepravdivý," argumentoval Marián Kollár, prezident komory.

Kollár si myslí, že v praxi bude výsledkom zvýšený počet trestných oznámení na zdravotnícky personál. „Okrem toho novela môže výrazným spôsobom obmedziť priebeh poskytovania zdravotnej starostlivosti, až ju paralyzovať. Lekári nebudú ochotní ísť za týchto podmienok do rizika trestného stíhania, a to konkrétne napr. odoberať anamnézu od pacienta, ako aj prehodnocovať závery a vyjadrenia iného lekára,“ mieni Kollár.

„Je ešte pomerne skoro reagovať, nakoľko ešte nie je zrejmé, aké bude finálne znenie zákona,“ zhodnotil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík, ktorý úmyselné falšovanie či úpravu zdravotných záznamov považuje za vážny prešľap zdravotníka proti morálke a etike. Takýto zásah môže podľa neho ohroziť pacienta aj samotného pracovníka.

Takáto úprava zákona znamená podľa Ivety Lazorovej, prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ďalšiu hrozbu. „Zdravotnícki pracovníci sú už aj tak v nevýhode oproti ostatným zamestnancom. Zákonník práce im umožňuje nariadiť prácu nadčas, nemôžu si svoje požiadavky vynucovať štrajkom, ako je to u iných zamestnancov. Táto aktivita určite neprispeje k záujmu pracovať v zdravotníctve,“ konštatovala šéfka sesterskej komory. Poukázala, že už dnes má Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či zdravotné poisťovne k dispozícii sankcie v prípade zásahov do záznamov – odobratie povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti alebo pokuta.

Dokazovanie môže byť v prípade zásahov do záznamov komplikované

Možnosti falšovania a pozmeňovania záznamov výrazne zúži elektronizácia zdravotníctva, ktorá sa rozbieha. Pripomenula to Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Iniciatívu oboch ministerstiev víta, obáva sa však, že dokazovanie bude v prípade zásahov do záznamov komplikované. „Návrh môže mať preventívny charakter, lebo zdravotníci sa budú obávať trestného stíhania a sankcií v prípade uvádzania nepravdivých údajov. Na druhej strane spätné dokazovanie, že zdravotný stav pacienta bol iný, ako je uvedené v zdravotnej dokumentácii, bude viac než náročné,“ myslí si Lévyová.

Dokazovanie správnej liečby býva podľa advokáta Ondreja Urbana často zložité. Práve zdravotné záznamy patria k hlavným dôkazom. „Novela by na jednej strane mohla pomôcť osobám, ktoré sa snažia preukázať nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti, lebo správne a riadne vedenie zdravotnej dokumentácie je vždy podmienkou riadneho poskytnutia starostlivosti. Zároveň dôsledné vedenie záznamov chráni samotných lekárov či zdravotníckych pracovníkov,“ objasnil pre Pravdu partner v bratislavskej advokátskej kancelárii URBAN FALATH GAŠPEREC BOŠANSKÝ, s.r.o.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že sa vedenie záznamov mnohokrát dostáva na vedľajšiu koľaj, čo pramení najmä z množstva práce, ktorá na lekárov pripadá. To však neznamená, že by sa to malo podceňovať a už vôbec nie zneužívať,“ zdôraznil advokát. Zaradenie záznamov medzi úradné dokumenty je podľa neho správnym krokom. „Zaradenie falšovania a pozmeňovania zdravotnej dokumentácie medzi trestné činy môže výrazne napomôcť k zníženiu výskytu týchto prípadov, nakoľko už samotná hrozba trestného stíhania môže vo vzťahu k zdravotníckym pracovníkom či iným tretím osobám pôsobiť výchovne a preventívne,“ uzavrel Urban.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #falšovanie #zdravotná dokumentácia