Peter Tóth potvrdil, že bol utajeným svedkom v prípade vraždy Kuciaka

Bývalý novinár a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth potvrdil, že bol utajeným svedkom v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tóth to povedal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Oznámil, že už ďalej nebude utajeným svedkom, vypovedať bude ako obyčajný svedok pod svojím menom.

04.03.2019 09:21
Peter Toth Foto: ,
Publicista a bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth.
debata (222)

„Výpoveď svedka pod svojou identitou má väčšiu váhu v trestnom konaní a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní,“ povedal Tóth s vysvetlením, že chce uľahčiť prácu orgánom činným v trestnom konaní.

Po úniku z vyšetrovacieho spisu viaceré médiá označovali Petra Tótha za utajeného svedka, ktorý po zadržaní Aleny Zs. a ďalších obvinených vypovedal v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, Tóth to až doteraz popieral. Vo zverejnenom videu sa dištancuje od samotnej vraždy. „Keby som vedel o príprave vraždy Jána Kuciaka, tak Ján Kuciak a Martina Kušnírová ešte žijú,“ povedal. Potvrdil, že sprostredkoval sledovanie novinárov, ale on sám ho nevykonával. Ján Kuciak bol podľa neho sledovaný na prelome septembra a októbra 2017, teda niekoľko mesiacov pred vraždou, Tóth však odmieta, že by to súviselo s prípravou vraždy. Zdôraznil, že v celom prípade má len postavenie svedka a nie je v postavení spolupracujúceho obvineného.

Novinára Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili pred rokom v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Momentálne sú v prípade ich vraždy obvinení štyria ľudia, konkrétne Tomáš Sz. a Miroslav M. ako vykonávatelia, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka.


TV Pravda: V predvečer prvého výročia smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej hovorila mama Zlatica Kušnírová o tom, ako jej títo mladí ľudia chýbajú a či verí, že sa prípad vyrieši. (vysielané 20.2.2019)

Video
222 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Tóth #vražda novinára Jána Kuciaka