Prezident má obavy, že nebude dosť kandidátov na ústavných sudcov, zatiaľ je ich 12

Prezident Andrej Kiska vyzval na prihlásenie sa kandidátov do voľby ústavných sudcov. Do opakovanej voľby 18 kandidátov je zatiaľ prihlásených len šesť uchádzačov, možno tak urobiť ešte do utorkového poobedia. "Chcel by som poprosiť a vyzvať všetkých - organizácie, tých, ktorí môžu navrhovať a tých, ktorí kandidovali, aby znova išli kandidovať. Viem, že sme všetci boli znechutení z toho, ako prebiehala voľba, bolo to divadlo až fraška. Napriek tomu tí, ktorí kandidovali, preukázali svoju osobnú statočnosť, išli na nie jednoduché vypočúvanie do parlamentu, prešli nie jednoduchou procedúrou. Mám vážnu obavu, že nebudeme mať dosť kandidátov," povedal dnes počas svojej návštevy mesta Šaľa prezident.

04.03.2019 12:24 , aktualizované: 18:16
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska
debata (119)

Kiska pripomenul, že Slovensko čelí kritickej situácii, keďže ústavný súd funguje v provizóriu so štyrmi sudcami a jedným senátom. Rozumie, že „nezodpovedné divadlo, ktoré vládna väčšina predviedla pri prvej voľbe,“ môže serióznych kandidátov odradiť. „Slušní ľudia sa nesmú Slovenska vzdať. Nesmú sa nechať odradiť hrubosťou, nezodpovednosťou, ani nespravodlivosťou,“ apelovala hlava štátu. Riadne fungujúci ústavný súd je podľa Kisku nevyhnutná podmienka, aby bola chránená ústavnosť, práva ľudí a demokratický charakter štátu. „Demokracia je práca, hoci niekedy ťažká a nepríjemná. Slovensko si zaslúži na ústavnom súde tých najlepších. Moja vďaka a úcta patrí všetkým, ktorí sa do tohto súboja odhodlajú vstúpiť,“ dodal na záver prezident.

Parlament mal pôvodne vo februári zvoliť 18 kandidátov z 38 záujemcov o tento post. Z nich by prezident následne vybral deviatich ústavných sudcov. Voľbe dominovala jedna téma – či expremiér a predseda Smeru získa dostatok hlasov a či by ho prezident vymenoval. Fico na poslednú chvíľu svoju kandidatúru stiahol. Parlament ani v riadnej, ani v opakovanej voľbe nezvolil nikoho. Proces voľby – vrátane navrhovania záujemcov – sa preto začína odznova. Smer trvá na tajnej voľbe, opozícia na verejnej. Vo februári sa aj koaličný Most-Híd priklonil k verejnej voľbe, predseda Béla Bugár však už v prípade, že sa koalícia dohodne na menách, pripúšťa tajnú voľbu. Smer dokonca tvrdí, že nových sudcov by už nemal menovať prezident Andrej Kiska, ale jeho nástupkyňa alebo nástupca.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave už avizovala, že opätovne navrhne viacerých kandidátov na post ústavných sudcov. Dekan fakulty Eduard Burda pritom vyzval politikov, aby pristúpili k opakovanej voľbe zodpovedne a prestali z procesu robiť politické divadlo. Podľa Burdu sa, bohužiaľ, viacerí z kandidátov, ktorých navrhli, rozhodli viac nekandidovať, pretože sú znechutení zo spolitizovania celej voľby. Univerzita predloží parlamentnému ústavnoprávnemu výboru minimálne šiestich uchádzačov, pričom Burda verí, že ich bude viac. Oprávnené inštitúcie či jednotlivci môžu predkladať mená do 5. marca. Prihláška musí obsahovať viacero náležitostí, okrem iného tiež súhlas kandidáta, preukázané dosiahnuté právnické vzdelanie či 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Voľba ústavných sudcov je naplánovaná na marcovú schôdzu Národnej rady SR, ešte pred ňou čaká kandidátov verejné vypočutie. V súčasnosti je od 16. februára tohto roka Ústavný súd SR značne paralyzovaný, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich.

Gál: Kvalitní kandidáti by nemali vzdať boj o ochranu ústavnosti

Kvalitní uchádzači na ústavných sudcov by nemali vzdať boj o ochranu ústavnosti. Myslí si to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Informovala o tom hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

„Už zajtra (5.3.) uplynie termín na prihlásenie kandidátov na ústavných sudcov. Nechcem sa k tejto téme vyjadrovať ako politik, ale ako minister spravodlivosti, ktorý mesiace pracoval na tom, aby proces voľby prebehol transparentne a na úrovni,“ uviedol Gál. Ako doplnil, chce, aby kvalitní uchádzači nevzdali „tento dôležitý boj a dokázali všetkým občanom, že kvôli demokracii, ochrane ústavných práv a spravodlivosti sa ho oplatí podstúpiť“. Aj vytrvalosť a odhodlanosť sú podľa Gála vlastnosti, ktoré by mal ochranca ústavy mať. „Preto verím, že ešte v posledný deň na zozname pribudnú ďalšie mená,“ dodal šéf rezortu spravodlivosti.

Zatiaľ 12 kandidátov

Do novej voľby kandidátov na ústavných sudcov je podľa informácií TASR prihlásených jedenásť uchádzačov. Medzi kandidátov pribudli Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa a Radovan Hrádek. Všetci sa uchádzali o funkciu aj v prvej voľbe.

Parlamentný ústavnoprávny výbor prijal do piatku mená šiestich kandidátov na ústavných sudcov. Ide o Danielu Švecovú, Ladislava Duditša, Petra Molnára, Roberta Šorla, Martina Vernarského a Zuzanu Pitoňákovú.

Komora exekútorov navrhla štyroch

Slovenská komora exekútorov navrhla štyroch kandidátov. Komora odporúča Ladislava Duditša, Petra Molnára, Ľuboša Szigetiho a Mareka Tomašoviča, ktorí sa uchádzali o tento post aj vo februárovej voľbe. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. Komora už svoj návrh doručila Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Exekútori považujú voľbu nových ústavných sudcov za dôležitú, aby mohol Ústavný súd SR fungovať v štandardnom režime.

"Napriek tomu, že prvá voľba v parlamente nepriniesla zvolenie ani jedného kandidáta, Slovenská komora exekútorov považuje za mimoriadne dôležité mať čím skôr ústavný súd funkčný. Naši štyria opätovne nominovaní uchádzači dosiahli v prvej voľbe nádejné výsledky, ktoré sa pri širšej politickej dohode môžu pretaviť do úspešného výsledku. Považujeme ich za profesionálne skúsených, odborne zdatných a morálne spôsobilých na túto mimoriadne dôležitú funkciu,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. Slovenská komora exekútorov ako stavovská organizácia súdnych exekútorov na Slovensku má právo navrhovať kandidátov na sudcov ústavného súdu, podobne ako komory advokátov či notárov. „Na novembrovom prijatí zástupcov právnických profesií pán prezident apeloval, aby výsledkom dialógu medzi odborníkmi a politikmi boli kvalitní a čestní ústavní sudcovia a sudkyne. Slovenská komora exekútorov pristúpila k tejto úlohe s plnou zodpovednosťou a verím, že prispela svojím dielom k naplneniu cieľa, ktorým je kvalitne obsadený Ústavný súd,“ dodal Miroslav Paller.

TV Pravda: Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) nie je spokojný so situáciou, ktorá vznikla okolo Ústavného súdu SR. Prečo? (vysielané 15.2.2019)

Video
119 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #sudcovia ústavného súdu