Postrach Považia a jeho žaloba. Na samotke bol oprávnene, tvrdí súd

Miroslav Maslák, známy tiež ako Postrach Považia, neuspel na trenčianskom Okresnom súde so žalobou na Ilavskú väznicu.

04.03.2019 13:35
debata (10)

VIDEO: Čo hovorí na verdikt súdu Maslák a ako zareagovala Ilavská väznica? Pozrite si vo videu.

Video

Miroslav Maslák, známy tiež ako Postrach Považia, neuspel na trenčianskom Okresnom súde. Sudkyňa mu odškodné za ujmu, ktorú podľa vlastných slov utrpel v najstráženejšej slovenskej väznici v Ilave, neprisúdila. Maslák tvrdí, že podá odvolanie.

Miroslav Maslák stál tentoraz na strane žalobcu, nie žalovaného. Sám zažaloval Ilavskú väznicu za to, že v nej bol umiestnený v časti so sprísneným bezpečnostným režimom a tvrdil, že bol držaný v ponižujúcich podmienkach. Žiadal bolestné vo výške 2¤300 eur a argumentoval tým, že na samotke sedel neoprávnene. Obhajoval sa tiež tým, že na samotku ho vedenie väznice umiestnilo aj preto, za čo bol odsúdený v Českej republike.

Ilavská väznica, prostredníctvom svojho zástupcu Daniela Blaška, poukázala na to, že Maslák vo väznici napadol policajného vyšetrovateľa. „Tento poznatok, spolu s ďalšími poznatkami k osobe žalobcu bol dôvodom jeho umiestnenia na oddelení bezpečnostného režimu. Tých dôvodov bolo viac a jedným boli aj trestné činy, ktorých charakter podľa vyjadrenia Krajského súdu v Trenčíne z roku 2015, ak by ich spáchal na území Slovenska, minimálne v jednom prípade by sa jednalo o obzvlášť závažný zločin,“ uviedol Blaško.

„Žalobca nedoložil ako mu to mohlo spôsobiť deprimovanosť, úzkosť, menejcennosť a poníženie. Bol držaný v zákonných podmienkach a mal dokonca možnosť prijať návštevu v priaznivejšom režime v akom je držaný v súčasnosti,“ dodal Blaško s tým, že je určite rozdiel v tom ako by držanie v takomto režime vnímal bezúhonný občan a v tom, ako vplýva na občana, ktorý pyká za následky svojho konania, akým bolo vydieranie, či poškodzovanie cudzej veci.

Sudkyňa napokon žalobu zamietla v celom rozsahu. „Žaloba je nedôvodná,“ skonštatovala. „Nemožno žalovanému zazlievať, že z hľadiska bezpečnostného zohľadnil osobnosť žalobcu a zaradenie do bezpečnostného režimu považoval za vhodné,“ dodala sudkyňa.

Maslák je dobre známy nielen na Slovensku, ale aj v susedných Čechách. Tam ušiel v roku 2012 pred trestným stíhaním na Slovensku a založil si tu firmu pod názvom Konečné riešenie. Spolu s kumpánmi začali vydierať podnikateľov, poškodzovať ich majetok, sledovať ich rodiny.

Český súdny systém sa s ním a jeho bandou nemaznal, v roku 2013 ho právoplatne odsúdil na 10 rokov odňatia slobody a odšikoval pekne naspäť na Slovensko. Tu beží s Maslákom súd v Trenčíne, Považskej Bystrici aj v Bratislave, kde v čase, keď už bol za mrežami, napadol podľa obžaloby päsťami vyšetrovateľa. Maslák je podľa znalcov nadpriemerne inteligentný. Orientuje sa v trestnom zákone, dokonca sa mu podarilo uspieť na Európskom súde pre ľudské práva a vysúdiť od Slovenskej republiky 5-tisíc eur odškodné za súdne prieťahy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Miroslav Maslák #ilavská väznica