Európska komisia Slovensku vyčíta znečistené ovzdušie, odpady aj ničenie lesov

Vo viacerých regiónoch Slovenska sa zhoršila kvalita ovzdušia, pokrok v oblasti odpadového hospodárstva je pomalý a lesy sú pod "neúnosným tlakom" v dôsledku využívania biomasy získanej z dreva a zlého hospodárenia v niektorých regiónoch. Takto hodnotí stav životného prostredia na Slovensku Európska komisia v Správe o Slovensku 2019. Envirorezort reaguje, že ide o výzvy, ktorými sa intenzívne zaoberá.

04.03.2019 15:03
debata (5)

V oblasti ovzdušia rezort vyzdvihuje vytvorenie priestoru pre vyhlásenie nízkoemisných zón, sprísnenie limitov pre stredne veľké zariadenia a vyhlásenie výziev pre výmenu starých vykurovacích zariadení vo verejných budovách. „A pripravujeme aj schému podpory na výmenu neekologických vykurovacích zariadení v domácnostiach, tzv. kotlíkovú dotáciu,“ dodal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Ako veľký krok dopredu rezort vníma aj Evirostratégiu 2030, ktorú vláda schválila minulý týždeň. Okrem ochrany ovzdušia sa venuje aj odpadom a ochrane lesov, v ktorých si Komisia nedostatky všimla tiež.

Pri odpadoch exekutíva EÚ upozorňuje, že nový legislatívny rámec, ktorý bol zavedený v roku 2016, zatiaľ nepriniesol zreteľné zvýšenie recyklovania. Za problém považuje tiež skládky a znečistené priemyselné areály. Ferenčák priznáva, že odpad je pre ministerstvo „obrovská výzva“. Rezort zatiaľ prijal protiskládkový balíček a nastavil poplatky za skládkovanie tak, aby sa zvýhodnili obce, ktoré poctivo triedia. V súčasnosti pracuje na zálohovaní PET fliaš a plechoviek.

Komisia si tiež všimla, že niektoré regióny zaostávajú v úprave odpadovej vody a zbere odpadu, ako aj v infraštruktúre na zásobovanie pitnou vodou. Ministerstvo uviedlo, že samosprávam už niekoľko rokov poskytuje dotácie na budovanie vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. „Situácia je však taká, že pre veľký záujem obcí nie je možné pre obmedzené finančné možnosti podporiť všetky predložené žiadosti obcí,“ konštatoval Ferenčák.

Problémy Komisia vníma aj v ochrane lesov. „Drevo vysokej kvality sa často ťaží a spaľuje na účely získavania energie,“ upozorňuje. Envirorezort tvrdí, že v súčasnosti vie zabrániť ťažbe takmer výlučne iba v najvyššom stupni ochrany. „Takáto nastavenie pravidiel nám nevyhovuje, preto sme pripravili novelu zákona o ochrane prírody, ktorá významným spôsobom posilní aspekt ochrany prírody v národných parkoch,“ pripomenul hovorca.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #ministerstvo životného prostredia #ochrana životného prostredia