Bude Slovan pykať za svojich fanúšikov?

Udalosť, na ktorú Bratislava čakala skoro desať rokov, priniesla odsúdeniahodné situácie na strane fanúšikov. Prvý zápas na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli medzi ŠK Slovan a FC Spartak Trnava poznačili prejavy priaznivcov "belasých" s rasistickým podtónom. Bude sa ním zaoberať disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu. Tá môže klubu uložiť pokutu, zakázať vycestovať fanúšikom alebo na jeden duel zatvoriť pre verejnosť štadión.

04.03.2019 19:38
ftehelné pole fanúšikovia futbal Slovan Trnava... Foto: ,
Sektor fanúšikov Slovana počas nedeľňajšieho zápasu.
debata (35)

Na vynovené a moderné Tehelné pole sa tešili Bratislavčania a nadšenci futbalu. Na nedeľňajšie oficiálne otvorenie ich prišlo až 22 500. Slovan vyhral 2 : 0. Po viac ako hodine duelu sa dostal trnavský hráč Myenty Abena, ktorý pochádza zo Surinamu (Južná Amerika), do potýčky s domácimi hráčmi. Zo sektora ultras Slovan sa ozvalo bučanie.

„Zatiaľ sa nevyhováram, bučanie som nezaregistroval, ale všetko si prezistím,“ povedal Stanislav Kramarič, koordinátor pre styk s fanúšikmi v ŠK Slovan. „My ako klub Slovan Bratislava sa pravidelne stretávame s predstaviteľmi fanúšikov. V tomto máme úplne jasno. Sme proti akémukoľvek rasizmu, hanobeniu rasy alebo vierovyznania,“ podotkol Kramarič s tým, že klubu záleží, aby ultras verejnosť vnímala pozitívne.

Ultras Slovan pre Pravdu reagoval, že nie je k čomu sa vyjadriť. Podľa nich sa škandál nekonal. „Údajné bučanie považujeme za nezmysel. Z našej podpory a poďakovania sa našim priateľom z poľského klubu Ruch Chorźow, kde sme skandovali ruch, ruch, ruch, sa spravilo mediálne hu, hu, hu,“ uviedli v stanovisku. Tvrdia, že podporu Slovanu prišli prejaviť aj družobné kluby z českého Brna, poľského Chorźowa aj Rakúšania z Viedne.

Vynovené Tehelné pole pred zápasom Slovan -...
Choreo fanúšikov Slovana počas zápasu s Trnavou.
+14Oficiálne otvorenie štadióna s Alexandrom...

Na otvorení nového Tehelného bol predseda disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu Miroslav Vlk, ktorý na margo incidentu skonštatoval: „Na zápase bol delegátom pán František Košičár, a predpokladám, že mu to určite neušlo. Bol som tam prítomný a tiež som si to všimol, hoci som sedel na opačnej strane štadióna. Na zasadnutí sa tým budeme určite zaoberať," konštatoval Vlk. Šéf "disciplinárky“ priznal, že Slovan môže očakávať trest.

Ak sa rasistické prejavy dokážu, klub Slovana bude potrestaný za svojich priaznivcov. Môže dostať pokutu alebo zákaz vycestovania fanúšikov na vonkajší zápas, či jeden domáci duel bez divákov.

Na správu od delegáta a disciplinárnej komisie čaká aj riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Únia ligových klubov. Tá diskriminačné prejavy odsúdila. Riešením by podľa nej bolo skôr potrestanie iniciátorov, pretože väčšina fanúšikov, ktorá bola v nedeľu zápase, sa podľa nej s týmto konaním nestotožňuje.

Rozporuplné sú však aj niektoré pokriky či chorály tvrdého jadra fanúšikov. Jeden z nich je na oficálnej webovej stránke ultrasslovan. Spieva sa v ňom „Trnava sú poľskí Židi“. Trnavskí ultras zase majú v slovníku výraz „belasý Žid“, za čo dostali v septembri od UEFA pokutu a uzavretie štadióna.

„Je to evidentný prejav antisemitizmu,“ zhodnotil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Podľa neho je to dôkaz, že v určitých sociálnych skupinách je antisemitizmus zakorenený. „Nie je v poriadku hovoriť o niekom, že je Žid, keď sa to používa ako nadávka. Keď je však legálne oslavovať Slovenský štát, tak sa nie je čomu čudovať,“ uzavrel Weisenbacher.

TV Pravda: Pozrite si videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa.
Video

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava