Slovensko bude o dodávke radarov rokovať s tromi štátmi

Slovensko bude o zákazke na nákup vojenských radarov rôzneho dosahu rokovať s Francúzskom, Izraelom a Spojenými štátmi. Ich ponuky vyhodnotili experti ministerstva obrany a armády ako najvýhodnejšie, informovala dnes hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

05.03.2019 11:06
debata (31)

V najbližších rokoch plánuje Slovensko nakúpiť 17 vojenských 3D radarov v odhadovanej hodnote 155 miliónov eur. Slovensko pôvodne oslovilo 13 krajín vrátane Česka, ktoré ale ponuku na dodávku radarov nepodalo. Ministerstvo vyhodnocovalo ponuky desiatky krajín, nákup sa uskutoční v režime vláda-vláda.

Nové radary nahradia dosluhujúcu slovenskú techniku, ktorá nie je kompatibilná so systémami NATO. Takmer všetky existujúce radary sú po stanovenej dobe technickej životnosti a ich použiteľnosť je problematická vzhľadom na nedostatok náhradných dielov a servisnú podporu.

Nákup radarov je súčasťou rozsiahlej modernizácie vybavenia slovenskej armády. Slovensko vlani v lete podpísalo zmluvu o nákupe 14 kusov najmodernejšej verzie amerických stíhačiek F-16. Predtým krajina nakúpila viacúčelové vrtuľníky a dopravné lietadlá, chystá sa tiež obstarať napríklad obrnené bojové vozidlá.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #nákup vojenskej techniky #3D radary