Kiska zasiahol do kampane, obvinil Šefčoviča

Prezident Andrej Kiska sa deväť dní pred prvým kolom volieb zapojil do prezidentskej kampane. Odporučil jednému z favoritov Marošovi Šefčovičovi, aby sa venoval diplomacii.

06.03.2019 15:54 , aktualizované: 07.03.2019 09:29
debata (1222)

Maroš Šefčovič v utorok povedal, že sa obáva o férovosť blížiacich sa volieb. Naznačil, že jeho súperka Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko) sa mohla dohodnúť so súčasnou hlavou štátu Andrejom Kiskom na podpore výmenou za to, že by mu ona ako nová prezidentka udelila milosť. Kiskovi hrozí po skončení mandátu obvinenie z daňového podvodu. Čaputová totiž nevylúčila, že by Kiskovi v prípade víťazstva vo voľbách ako prezidentka milosť udelila. Šefčovič povedal, že by odsúdenému politikovi milosť neudelil.

Kiska sa k tomu vyjadril v stredu na sociálnej sieti. „Zdá sa, že pán Šefčovič úplne preberá maniere strany, ktorá mu platí prezidentskú kampaň. V posledných dňoch šíri fikciu o nejakej budúcej prezidentskej milosti pre mňa či iných politikov. Chcem k tomu povedať stručne a jasne: Nemám prečo žiadať o milosť, nebudem žiadať o milosť. Ani dnes, ani zajtra, nikdy. A odporúčam pánovi Šefčovičovi, aby trochu viac myslel na svoju budúcnosť a povesť úspešného kariérneho diplomata, keď neuspeje v prezidentských voľbách,“ povedal Kiska.

Čaputová obvinenia odmieta

Chránený druh nechce podľa vlastných slov robiť z politikov ani Čaputová. „Žiaden politik by nebol nikdy pri udeľovaní milostí zvýhodnený tým, že je alebo bol v politike. Pri každej žiadosti o milosť by som postupovala rovnako ako pri každom inom občanovi. Museli by tam byť dôvody na to, aby o udelení milosti vôbec mohla byť akákoľvek úvaha,“ vysvetlila prezidentská kandidátka. „Stále zdôrazňujem princíp: sme si rovní pred zákonom, a akúkoľvek žiadosť kohokoľvek by som posudzovala rovnako,“ dodala Čaputová a odmietala, že by sa s Kiskom dohodla.

Udelili by milosť?

Denník Pravda sa opýtal aj ďalších kandidátov na prezidenta, či by Kisku v prípade odsúdenia omilostili. „Nepovažujem za vhodné, aby prezident udeľoval milosti bývalým alebo aktívnym politikom,“ reagoval Béla Bugár (Most-Híd).

„Milosť by som udeľoval iba z humanitárnych dôvodov, napríklad z dôvodu vážnej choroby odsúdeného za neúmyselný trestný čin alebo jeho dieťaťa či manželky. Daňové podvody do takejto kategórie nepatria,“ odpovedal Milan Krajniak (Sme rodina).

Štefan Harabin (nezávislý) považuje vyhlásenia o udelení či neudelení milosti bez poznania spisu a všetkých okolností za diletantstvo. „Každý adept, ktorý dopredu hovorí, či udelí, alebo neudelí milosť alebo amnestiu tomu-ktorému človeku, nemôže zastávať ani post starostu v najmenšej obci,“ myslí si Harabin.

Hlava štátu má podľa ústavy právomoc odpustiť trest právoplatne odsúdenej osobe. Milosť prezident udeľuje na základe žiadosti a ďalších podkladov, ktoré mu zabezpečuje minister spravodlivosti. „Udelenie individuálnej milosti je rozhodnutím hlavy štátu,“ podotkol ústavný právnik Eduard Bárány.

Financovanie kampane

Kiska čelí škandálu okolo financovania jeho kampane spred piatich rokov. Až v roku 2017 sa ukázalo, že minimálne predkampaň za milión eur platila Kiskova firma KTAG. Z nákladov na Kiskovu propagáciu za trištvrtemilióna si firma následne uplatnila od štátu vratku DPH v sume 146-tisíc eur. Daniari vratku neuznali, keďže firma nedoložila k nákladom žiadne príjmy. Zároveň daniari podali trestné oznámanie vo veci daňového podvodu.

Začiatkom februára tohto roka obvinila Národná kriminálna agentúra konateľa Kiskovej firmy z daňového podvodu. Kiska následne obvinil lídra Smeru Roberta Fica, že obvinenie je pomstou za to, že ho odmietol vymenovať za ústavného sudcu a argumentoval vydieraním. To v súčasnosti prešetruje polícia. Kiska svoj daňový škandál nevysvetlil a zatiaľ neukázal verejnosti dôkazy o údajnom vydieraní.

VIDEO: Pozrite si, čo pre TV Pravda 6. 3. 2019 ku kauze údajnej dohody prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej a prezidenta Andreja Kisku povedali prezidentskí kandidáti, Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Vo videu je aj názor sociológa Pavla Haulíka. Podľa neho sa dá ťažko z vystúpenia Čaputovej povedať, či reálne existuje nejaká dohoda medzi ňou a Kiskom.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová