OĽaNO dáva podnet na ÚVO v súvislosti so zmluvami poisťovne s Bonulom

Poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová v tlačovej správe pre médiá upozornila na údajné závažné pochybenia pri uzatvorení zmlúv medzi spoločnosťou Bonul a Sociálnou poisťovňou.

08.03.2019 17:33
debata (19)

Remišová v tejto súvislosti hovorí o ďalších závažných zisteniach a zmluvách, ktoré boli podpísané pred pár dňami. „Sociálna poisťovňa v priebehu decembra 2018 vyhlásila verejné obstarávanie, tentoraz na samostatnú zákazku na zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí. Zákazku poisťovňa rozdelila na tri časti. Pred pár dňami boli zverejnené tri zmluvy, všetky tri so spoločnosťou Bonul v hodnote 543 628,80 eura, 543 628,80 eura a 501 811,20 eura. Zmluvy majú platiť tri roky. Kým však zrušená zmluva z roku 2016 uvádza cenu za prepravu vo výške 13,20 eura, nové zmluvy s Bonulom už uvádzajú cenu 52,80 eura. Oproti zmluve z roku 2016 teda hovoríme o sume štyrikrát vyššej, ako bola podľa pôvodnej zmluvy. Navyše, v tomto verejnom obstarávaní firma Bonul súťažila ako jediná,“ uvádza poslankyňa s tým, že v súvislosti s uvedenou súťažou dá podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ako sa píše v stanovisku poisťovne, informácie, ktoré odzneli v uplynulých dňoch na adresu Sociálnej poisťovne o údajne predraženej cene za prevoz hotovosti z pobočiek do finančných ústavov, sú interpretované zjednodušene, s cieľom vyvolávať senzáciu a poškodiť dobré meno tejto inštitúcie. Poisťovňa musí dodržiavať zákon o verejnom obstarávaní. „Ak Sociálnu poisťovňu ‚zbavíte‘ povinnosti vyberať dodávateľa podľa uvedeného zákona, potom môže byť konečná cena o polovicu nižšia. Otázky o vyššej cene preto treba adresovať subjektom, ktoré pôsobia na trhu v tomto segmente,“ uvádza sa v stanovisku.

Ako sa ďalej zdôrazňuje v stanovisku Sociálnej poisťovne, po vypovedaní zmluvy firmou Bonul ku koncu minulého roka (táto zmluva bola výhodná pre Sociálnu poisťovňu a nevýhodná pre Bonul, ktorý nedokázal pokrývať svoje náklady), musela Sociálna poisťovňa rýchlo hľadať riešenie. Strážnu službu budov a majetku si dokázala zabezpečiť vlastnými silami, ale prevoz peňazí, vzhľadom na nevyhnutné technické zabezpečenie a bezpečnostné požiadavky, bol nad jej možnosti. Preto bolo potrebné hľadať riešenie dodávateľským spôsobom. Cena 52,80 eura s DPH zodpovedá aktuálnemu stavu na trhu v tomto segmente. Nie je podľa nej korektné bez poznania súvislostí a detailnejšieho pohľadu jednoducho skonštatovať, že je štyri razy vyššia ako v zmluve z roku 2016, a robiť z toho škandál alebo senzáciu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #OĽaNO #Bonul