Pre silný vietor zostali tisícky domácností bez elektrickej energie

Na území stredného Slovenska ostali pre silný vietor tisícky domácností bez elektrickej energie. Energetici zmobilizovali pohotovostných pracovníkov a intenzívne pracujú na odstraňovaní všetkých porúch.

10.03.2019 11:15 , aktualizované: 18:05
elektrina, ceny, energie, elektrický prúd Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„V noci mal vietor takú intenzitu, že vo viacerých regiónoch spôsobil výrazné výpadky elektriny. Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje aktuálne 15 porúch na úrovni vysokého napätia. Mimo prevádzky je takmer 190 distribučných trafostaníc, v dôsledku čoho nemá elektrinu viac ako 15.000 odberných miest,“ informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Najzasiahnutejšími oblasťami sú podľa jeho slov Liptov a južné okresy stredného Slovenska. Energetici riešia poruchy v týchto obciach: Jakubovany, Malatíny, Demänovská Dolina (okres Liptovský Mikuláš); Likavka, Ľubochňa (okres Ružomberok); Oravský Podzámok (okres Dolný Kubín); Krpáčovo (okres Brezno); Hriňová (okres Detva); Fiľakovo, Rapovce, Lipovany, Radzovce (okres Lučenec); Málinec (okres Poltár) a Hrachovo (okres Rimavská Sobota).

„Najčastejšie sú na príčine porúch pretrhané vodiče alebo poškodené izolátory. Na viacerých miestach sa však stále uskutočňuje iba vyhľadávanie poruchy v teréne. Vo všetkých prípadoch robia dispečing aj terénni pracovníci SSD všetko, čo je v ich silách, aby dodávku elektriny obnovili čo najskôr. V tých oblastiach, kde je to možné, zásobujú odberateľov z iných okruhov vedenia,“ dodal Gejdoš.

Silný vietor spôsobil výpadok elektriny aj na východnom Slovensku

Východoslovenská distribučná (VSD) evidovala v nedeľu predpoludním 2 185 odberných miest bez elektriny, a to najmä v lokalitách Rožňavy, Spišskej Belej v okrese Kežmarok, vo Vyšných Ružbách v Staroľubovni­anskom okrese, Švedlári v okrese Gelnica či v okolí Vyšnej Jablonky v okrese Humenné. Príčinou je veľmi silný vietor, ktorý povyvracal stromy, tie následne spadli na elektrické vedenie, uviedla Andrea Forbergerová z VSD.

„Následkom sú potrhané vodiče, polámané izolátory a poškodené konzoly. Kolegovia z pohotovostných zložiek a špecializovaných skupín okamžite vyrazili do terénu a odstraňujú následky veternej spúšte. Na pomoc a rýchlejšie odstránenie následkov počasia VSD povolala aj externých dodávateľov – piliarske skupiny – aby pomohli s odstránením popadaných stromov z vedenia,“ uviedla.

K výpadkom podľa jej slov začalo dochádzať v nedeľu od 2.50 h, elektrina postupne vypadla v 8 000 odberných miestach na distribučnom území VSD, čo predstavuje východné Slovensko a časť Banskobystrického kraja. „Kolegovia z terénu v spolupráci s dispečingom neustále pracujú na znovuzásobení odberných miest,“ dodala Forbergerová.

SHMÚ varuje pred silným vetrom aj tvorbou snehových jazykov a závejov

Na veľkej časti územia Slovenska môže aj naďalej silno fúkať a na severe krajiny sa môžu vyskytnúť aj snehové jazyky a záveje, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pre viaceré lokality.

Najsilnejší vietor meteorológovia očakávajú na horách v polohách nad 1 500 metrov, kde môže dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal pre viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, ako aj pre okres Poprad výstrahu druhého stupňa s platnosťou od 22.00 h do pondelka (11. 3.) 4.00 h.

Výstrahy pred vetrom vydal SHMÚ aj pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, pričom rýchlosť vetra môže dosahovať miestami, najmä na severe, juhu a juhozápade krajiny, rýchlosť 135 až 145 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú aj pred možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov na severe Slovenska. Pre viaceré okresy Žilinského, Banskobystrického kraja a okresy Poprad a Kežmarok vydal SHMÚ na pondelok výstrahu s platnosťou od 5.00 h do 18.00 h.

Hasiči mali plné ruky práce

Nepriaznivé počasie na území Slovenska si vyžiadalo nárast výjazdov hasičov k udalostiam technického charakteru. Od šiestej hodiny ráno vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou 23 výjazdovú, informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Viac ako 50 príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obce (DHZO) pomáhalo najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch hasiči odstraňovali strhnuté strechy,“ ozrejmila Križanová.

Najvážnejšia situácia je podľa nej v Žilinskom kraji, kde hasiči zasahovali už viac ako deväťkrát, a to najmä v okrese Liptovský Mikuláš. V Nitrianskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k piatim prípadom. V Trenčianskom a Trnavskom kraji zasahovali hasiči doposiaľ štyrikrát. V Košickom kraji zasahuje 15 príslušníkov v súvislosti s vypaľovaním trávy v prírodnom prostredí, kde sa vplyvom silného vetra začal požiar rozširovať. „Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať,“ uzavrela Križanová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výpadok prúdu