Danko: SNS odíde z vlády, ak budú prijaté financie z USA na letiská

Slovenská národná strana (SNS) odíde z vlády, ak Slovensko neodmietne 105 miliónov dolárov od USA na modernizáciu vojenských letísk. V relácii TA3 V politike to povedal predseda SNS a parlamentu Andrej Danko s tým, že o tejto téme už nechce ani rokovať.

10.03.2019 12:07 , aktualizované: 18:55
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (457)

„Musíme si z vlastných zdrojov financovať svoje projekty,“ zdôraznil. Danko si myslí, že ak Slovensku zmodernizuje vojenské letiská americká armáda, bude ohrozená slovenská suverenita. „Ani meter štvorcový nemôžeme dať do správy iného štátu,“ vyhlásil s tým, že SNS prekáža každý jeden cudzí vojak na území Slovenska. „Nikto sem zo žiadnej armády nepríde, inak SNS odíde z vlády,“ pohrozil Danko.

Slovensko a USA o finančnej podpore na modernizáciu vojenských letísk v Kuchyni a na Sliači rokujú viac než dva roky. Poskytnutie podpory umožní pripravovaná Dohoda o obrannej spolupráci s USA. SNS sa obáva, že Američania neponúkajú peniaze bez ďalších podmienok a budú žiadať tesnejšiu vojenskú spoluprácu a prítomnosť na území Slovenska.

Danko tiež obhajoval svoje vzťahy s Ruskom a predsedom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý je podľa neho „vážený politik“ napriek tomu, že EÚ uvalila voči jeho osobe sankcie. „Rusko je pre nás prínosné z hľadiska kontaktov. Ja sám som získal obrovské známosti,“ zdôraznil Danko a dodal, že Slovensko je schopné najlepšie presadiť sa len na ruskom trhu, nie na americkom. „Je to jediný trh ako naše odbytisko,“ vyhlásil. Informoval tiež, že aj z tohto dôvodu odcestuje v júni opäť do Ruska aj so slovenskými podnikateľmi. Danko zároveň kritizoval západné krajiny vrátane EÚ.

Danko sa tiež vyjadril, že koaličná rada nemá podľa neho žiadnu legitimitu, je „len diskusným fórom“. On sám sa snaží byť serióznym partnerom, no koaliční partneri ignorujú niektoré požiadavky SNS na zastavenie rastu cien potravín, či energií. Zároveň priznal, že v koalícii momentálne existuje napätie medzi predsedom Smeru Robertom Ficom a lídrom Mostu-Híd Bélom Bugárom.

Most-Híd nerozumie obratu postoja SNS k financovaniu ozbrojených síl

Most-Híd nerozumie radikálnemu obratu postoja strany SNS k financovaniu ozbrojených síl. Reaguje tak na vyhlásenie predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka o možnom odchode SNS z vlády v prípade, ak bude prijatá finančná pomoc USA na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku. Stanovisko poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Spojenecké investície do infraštruktúry ozbrojených síl by podľa strany mali byť vo všeobecnosti vnímané pozitívne. „Predstavitelia SNS vrátane ministra obrany v diskusiách o nevyhovujúcom stave našej armády doteraz argumentovali tým, že ozbrojené sily sú podfinancované. Preto nerozumieme radikálnemu obratu stanoviska SNS, ktorým naznačuje, že finančných prostriedkov je zrazu dosť,“ uvádza sa v stanovisku.

Výsledky rokovaní, ktoré s americkou stranou vedie ministerstvo zahraničných vecí, musia byť podľa Mosta-Híd v súlade so záujmami SR a jej právnym poriadkom.

Blaha: Američania nám koalíciu na Slovensku rozbíjať nebudú

Ak bude SNS proti americkej investícii na modernizáciu slovenských vojenských letísk, tak sa takáto podpora nezrealizuje. Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti a poslanec za Smer Ľuboš Blaha to naznačil v nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že takáto záležitosť nesmie ohroziť vládnu koalíciu.

„Ak to SNS nechce, tak to nebude, predsa pre takú hlúposť nebudeme rozbíjať koalíciu. Američania nebudú rozbíjať na Slovensku koalíciu,“ zdôraznil Blaha v reakcii na slová predsedu SNS Andreja Danka, ktorý v nedeľu pohrozil odchodom národniarov z koalície, ak by sa mala uskutočniť americká investícia do letísk v Kuchyni a na Sliači. Ani Blaha nevidí problém v tom, aby sa peniaze našli v štátnom rozpočte.

Tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus takémuto postoju nerozumie a považuje ho za potvrdenie schizofrénie vo vládnej koalícii i v Smere. „Na jednej strane 177 miliónov na ďalších päť rokov na opravu starých ruských Migov vám neprekáža, no 105 miliónov na potrebnú opravu letísk len preto, lebo pochádzajú od Američanov, je problémom,“ upozornil. Opýtal sa, načo SR potom kupovala americké F-16. „Súčasťou tej investície je aj logistická podpora a výcvik, a keď sa tu takéto niečo má reálne uplatniť prostredníctvom financií do obnovy letísk, tak zrazu je s tým problém,“ upozornil Klus.

Obaja sa, naopak, zhodli v tom, že informácie o tom, že investícia má maskovať rozmiestnenie amerických vojakov na území Slovenska, je hoax. „Niečo také by napokon podliehalo aj schváleniu v národnej rade,“ pripomenul Klus. Blaha chce zvolať parlamentný výbor pre európske záležitosti, aby na jeho rokovaní minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru) potvrdil, že „žiadne základne ani americkí vojaci na území Slovenska“ za investíciou nie sú.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko