Pellegrini: EÚ a NATO sú významnými piliermi bezpečnosti a prosperity

Vstup do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) dodnes nemá inú realistickú alternatívu. Tieto dve spoločenstvá sú aj pre Slovensko zdrojom bezpečnosti a prosperity. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) to uviedol v nedeľu počas osláv 20. výročia vstupu Poľska do NATO vo Varšave.

10.03.2019 18:42
Poľsko SR V4 ÚV Pellegrini NATO výročie oslavy Foto: ,
Predsedovia vlád krajín V4 zľava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Peter Pellegrini (Slovensko), Andrej Babiš (Česko), Viktor Orbán (Maďarsko), minister obrany Poľskej republiky Mariusz Błaszczak a minister obrany SR Peter Gajdoš na oslavách pri príležitosti 20. výročia vstupu Poľskej republiky do NATO.
debata (36)

Na oslavách sa zúčastnili aj ostatní premiéri krajín Vyšehradskej štvorky.

„Vstup do EÚ a NATO nemal a dodnes nemá pre naše štáty rozumnú ani inú realistickú alternatívu a je našou povinnosťou posilňovať spojenectvo v rámci NATO, upevňovať transatlantickú väzbu a hľadať spoločný jazyk v rokovaniach s našimi susedmi,“ poznamenal Pellegrini vo svojom príhovore.

Najlepším nástrojom, ktorý je v súčasnosti k dispozícii, je podľa neho jednota.

„Našou silou je schopnosť diskutovať o našich rozdieloch a nachádzať spoločné možnosti na akékoľvek výzvy,“ zdôraznil predseda vlády.

Podľa jeho slov význam aktívneho členstva SR v medzinárodných organizáciách umocňuje najmä globálna konkurencia, revolúcia v technologickej a informačnej oblasti či negatívny vývoj bezpečnostného prostredia.

„Slovensko je malá krajina, ale ak by sme zostali osamote, nestaneme sa mostom, ale veľmi ľahkou korisťou,“ podotkol.

Vstup do NATO považuje premiér za strategické rozhodnutie, ktoré prinieslo Slovensku „najvyššie bezpečnostné garancie, aké medzinárodné spoločenstvo môže ponúknuť“. Dodal však, že to so sebou prinieslo aj vyššiu úroveň záväzkov a zodpovednosti.

„Bremeno zodpovednosti, samozrejme, vnímame v prvom rade ako investíciu do bezpečnosti a odolnosti suverenity SR,“ skonštatoval predseda vlády.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Peter Pellegrini