Bude v Tatrách cap záhradníkom?

Ochranárov pobúrila správa o novom riaditeľovi Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP). Má sa ním stať Rastislav Hutta, známy ako developer v podnikaní v oblasti Vysokých Tatier. Podľa obchodného registra Hutta ešte nedávno pôsobil v niekoľkých firmách, bol konateľom, spoločníkom alebo členom predstavenstva v 29 spoločnostiach, ako sú napríklad Tatra Development Group, Skilandia, Eenergia, Interwood, Koliba Bešeňovka či Liptovská investičná spoločnosť.

12.03.2019 06:00
debata (81)

Otázniky vzbudzuje aj spôsob, akým ho na miesto riaditeľa štátneho podniku vybrali. Hutta sa výberového konania zúčastnil ako jediný uchádzač a komisia ho vybrala po osobnom pohovore. Je pritom vo verejnom záujme občanov, aby takéto funkcie boli obsadzované vyštudovanými odborníkmi, v riadiacich funkciách aj požadovanou praxou. Otázniky tiež vzbudzuje, prečo sa doterajší riaditeľ Pavol Fabian konkurzu nezúčastnil.

Správa TANAP-u si chce na záver počkať

„Z okolností výberu nového riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u možno mať len ťažko dobrý pocit. Za neštandardné považujem už to, že ministerstvo pôdohospodárstva ako zriaďovateľ organizácie vyhlásilo výberové konanie bez toho, aby jasne vysvetlilo dôvody tejto výmeny. Otázniky vzbudzuje aj to, prečo výberové konanie nebolo komunikované aj cez web samotných Štátnych lesov TANAP-u,“ povedal pre Pravdu projektový koordinátor Transparency International Slovensko Michal Piško. „Som presvedčený, že aj vzhľadom na citlivé vnímanie tejto oblasti verejnosťou malo ministerstvo vyvinúť maximálne úsilie, aby sa do výberového konania prihlásilo čo najviac kvalifikovaných odborníkov, a to napríklad aj zverejnením oznamu o výberovom konaní v médiách a na špecializovaných portáloch.

"Dva týždne od vyhlásenia výberového konania po výber riaditeľa je veľmi krátky čas na nájdenie kvalifikovaného človeka a podobný proces nezriedka trvá aj dva mesiace,“ myslí si Piško.

Dočasne menovaným šéfom ŠL TANAP je námestník riaditeľa Maroš Petrík. Ten na naše otázky reagoval: „Kritériá pre výberové konanie stanovilo MPRV SR. Vo výberovom konaní uspel Ing. Rastislav Hutta, zatiaľ na pozíciu riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u nenastúpil.“ Keď sme si pýtali kontakt na Rastislava Huttu, dostali sme od Petríka odpoveď, že „pán Hutta nemá pridelené služobné telefónne číslo“.

Šéf Správy TANAP-u Pavol Majko hovorí, že „Správa TANAP-u nebude reagovať, nakoľko je to iný rezort.“ Mal na mysli pôdohospodárstvo, a „až po určitom krátkom čase sa môžu vyhodnotiť výsledky jeho práce vo vzťahu k našej organizácii, Správe Tanapu, ktorú zriaďuje MŽP“.

„Minister životného prostredia nekomentuje personálnu politiku štátneho podniku v pôsobnosti iného rezortu, no za súčasného nastavenia ministerstva životného prostredia sú a naďalej budú všetky kompetencie envirorezortu využívané v maximálnej miere na ochranu najvzácnejších lokalít Slovenska,“ reagoval rezort prostredníctvom hovorcu Tomáša Ferenčáka.

Faktom je, že výber nového riaditeľa z developerských vôd vyvolal na sociálnych sieťach vlnu pobúrenia. Verejnosť pohoršila aj jeho fotografia, na ktorej pózuje s puškou a medveďom.

Matečnej rezort: Obavy sú neopodstatnené

Médiá poukázali aj na dávnejšie väzby šéfa Správy TANAP-u Majka a Huttu, figurovali spolu v dvoch firmách. „Áno, približne pred osemnástimi rokmi sme sa striedali v dozornej rade a v predstavenstve. Ja som bol zamestnanec so štatutárnou zodpovednosťou. Nebol som spoločník žiadnej z firiem. Pôsobenie som tam ukončil, následne som pôsobil v neziskovom sektore a od roku 2007 som na pozícii riaditeľa Správy TANAP-u. Od skončenia školy v roku 1993 som pôsobil v ochrane prírody, len tri roky som bol v súkromnej sfére, ale to, dúfam, trestné nie je,“ uviedol na svoju obranu Majko.

Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej (nominantka SNS) sa nestotožňuje s obavami odbornej verejnosti z Huttovho podnikateľského pôsobenia, ktoré by mohlo mať vplyv na znovuotvorenie témy bezzásahových zón či väčšiu otvorenosť developerským aktivitám v národnom parku. „Štátny podnik ŠL TANAP-u si zrejme mýlite so Správou TANAP-u. Správa TANAP-u, ktorá patrí do gescie ministerstva životného prostredia a je orgánom ochrany prírody, sa vyjadruje k umiestneniam stavieb či realizácii výrubu. Taktiež realizácia zonácie TANAP-u je plne v kompetencii ministerstva životného prostredia,“ reagoval pre médiá Vladimír Machalík z ministerstva pôdohospodárstva.

Ochranári sú napriek tomu pobúrení. „Riaditeľ Štátnych lesov TANAP je riaditeľ lesného závodu a tieto pozície sú politické funkcie. Samozrejme, že je v konflikte záujmov, ale v takom boli aj predošlí riaditelia nielen ŠL TANAP, ale aj ostatných štátnych podnikov patriacich pod Ministerstvo pôdohospodárstva,“ vraví Juraj Lukáč z lesoochranárskeho združenia VLK. „Nik neočakáva, že sa riaditeľ lesného závodu bude prioritne zaoberať ochranou prírody, on má iné ciele svojej práce, ktoré mu určila politická strana, ktorá ho na danú pozíciu vybrala. To občianska spoločnosť je tá, ktorá musí silne tlačiť na politikov, aby dodržiavali zásady, ktoré si praje spoločnosť a zariadili, aby riaditeľ ľubovoľného lesného závodu, aj ŠL TANAP dodržiaval víziu, ktorú si praje spoločnosť. Ak to tak bude, konflikty záujmov riaditeľov môžu byť ľubovoľné,“ povedal Lukáč.

„Ak mám byť úprimný, myslím si o tom len to najhoršie. Príznačné je aj to, že tento "cap – záhradník“ zvíťazil vo výberovom konaní z množiny kandidátov v počte jeden, čo je pre mňa symptómom, že nikto slušný sa o podobné funkcie v týchto časoch už ani neuchádza. Čím ďalej, tým viac v takýchto kauzách „vynikajú“ rezorty, ktoré pripadli SNS," povedal známy ochranár Mikuláš Huba.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #riaditeľ