Ujme sa nový šéf tatranských lesov funkcie?

Rozhorčenie verejnosti z rozhodnutia komisie, ktorá vyberala nového riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u, trvá. Má sa ním stať Rastislav Hutta, známy z developerského prostredia práve v Tatrách. Či bude ministerstvo pôdohospodárstva trvať na Huttovi zatiaľ nie je jasné.

12.03.2019 18:00
debata (18)

„K výberu riaditeľa lesov TANAPu má každý súdny človek, nielen z lesníckej branže, ale aj radový občan tohto štátu, ktorému záleží na zdravotnom stave, štruktúre a vitalite lesov TANAPu, jasné stanovisko,“ povedal nám človek z lesníckej brandže. Oficiálne sa však vyjadriť nechcel.

Ochranári upozorňujú, že maslo na hlave má v tomto prípade ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, resp. rezort, ktorý táto nominantka SNS vedie. Viacerí tiež pripomínajú, že to nie je prvý podobný prešľap tohto rezortu. Chceli sme preto vyjadrenie ministerstva k otázke, či nezruší výsledok výberového konania, ktoré vyvoláva toľké pochybnosti, a či nevypíše nové. Tlačové oddelenie však nereagovalo na maily ani na telefonáty. Na sociálnych sieťach zatiaľ rastie pobúrenie verejnosti aj ľudí z lesníckej a ochranárskej brandže.

„Čo by vysvetľovala. To ona má v rukách naše hory, polia, vzduch aj budúcnosť. Otázkou je či takto narýchlo a proforma vybraný má ísť po ruke zjazdovkárom alebo ťažiarom. Ale najskôr oboje. Aha, a ešte lovcom,“ komentovali na facebookovej stránke známej občianskej iniciatívy My sme les postoj ministerky. Po sociálnych sieťach kolujú fotografie Rastislava Huttu pózujúceho so zastreleným jeleňom či medveďom.

Podozrivý je už samotný spôsob, akým sa výberové konanie 19. februára uskutočnilo. Podľa informácií Podtatranských novín prihlášku si podali dvaja záujemcovia, z ktorých sa jeden uchádzač výberového konania nezúčastnil. Bol ním Jozef Staško, podľa medializovaných informácií známy generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Jaroslava Regeca.

Pohovoru sa napokon nezúčastnil zo zdravotných dôvodov. Výberová komisia si tak mohla „vyberať“ len z jedného uchádzača. Ministerstvo pôdohospodárstva na svojej stránke informovalo, že komisia urobila s uchádzačom o funkciu osobný pohovor, overila jeho odborné znalosti, manažérske schopnosti a všeobecný prehľad a na základe zhodnotenia výsledkov skonštatovala, že Rastislav Hutta dosiahol spolu 121 bodov a tento jediný uchádzač sa teda umiestnil sa „na prvom mieste“. Na základe výsledkov komisia navrhla vymenovať Huttu za riaditeľa príspevkovej organizácie Štátne lesy Tatranského národného parku. Malo sa tak stať k 15. marcu. Na otázku, či sa tak stane, nám námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu Maroš Petrík neodpovedal a neodpovedalo na ňu ani ministerstvo.

„Tento problém je problémom občianskej spoločnosti, nie Ministerstva pôdohospodárstva a pána riaditeľa. Oni si len robia svoju prácu, ktorú im my dovolíme beztrestne robiť,“ tvrdí Juraj Lukáč z lesoochranárskeho združenia VLK.

„Na jednej strane by som to teraz nerád hodnotil, lebo si myslím, že je to predčasné a nie je ani celkom správne niekoho hodnotiť vo vzťahu k funkcii, do ktorej ešte nenastúpil. Na druhej strane z medializovaných informácií týkajúcich sa hlavne podnikateľských aktivít tejto osoby si myslím, že je na mieste obava možného konfliktu záujmov,“ vraví environmentalista Andrej Somora.

„Čo mi na tom príde najhoršie je jednoducho to, že výberového konania sa zúčastnila jediná osoba, takže ja to nepovažujem za normálne, za transparentné. Myslím si, že je to veľmi negatívny signál zo strany ministerstva pôdohospodárstva k požiadavkám na ochranu prírody. Považujem to jednoducho za ignoráciu. Príde mi to skôr ako politická nominácia, než ako snaha hľadať odborne zdatného človeka,“ myslí si Somora. Informácie o výberovom konaní má iba z tlače, ale ako problematické sa mu vidí, že konanie prebehlo tak krátko po jeho vypísaní.

„Mali by to urobiť transparentnejšie, malo by byť zverejnené. Myslím si, že je kopec kvalitných lesníkov, takže sa mi zdá trošku divné, že sa nikto neprihlásil,“ vraví Somora. „Už dávnejšie tvrdím, že tento štát nenávidí prírodu – s výnimkou prírodných zdrojov, na ktorých sa dá zbohatnúť,“ dodáva vedecký pracovník SAV a zakladajúci člen Slovenského ochranárseho snemu profesor Mikuláš Huba.

Pokusy spojiť sa s Rastislavom Huttom boli neúspešné.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP