Developer tatranským lesom šéfovať nebude

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná nevymenuje Rastislava Huttu za riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP). Uviedla to pred rokovaním vlády.

13.03.2019 10:05 , aktualizované: 17:57
debata (9)

Matečná už niekoľko dní čelila masívnej kritike v médiách aj na sociálnych sieťach za to, že konkurz na riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u, ktoré patria pod jej rezort, vyhral kontroverzný developer podnikajúci v Tatrách Rastislav Hutta. „Nestotožňujem sa so závermi výberovej komisie a tohto pána nebudem menovať za riaditeľa,“ vyhlásila ministerka. Dodala, že za jej rozhodnutím stojí aj SNS vrátane predsedu Andreja Danka. Matečná už tému považuje za uzatvorenú. K technickým špecifikám výberového konania sa nevyjadrila.

Okrem pochybností o kompetentnosti Huttu zasadnúť na post v štátnej inštitúcii, čo má pod palcom lesy v našom najväčšom národnom parku, totiž vzbudil otázniky aj samotný priebeh výberového konania. Na pohovore, ktorý sa konal len dva týždne po vypísaní konkurzu, sa Hutta zúčastnil ako jediný uchádzač. A jeho komisia aj vybrala. Ministerka dúfa, že nové výberové konanie dopadne inak. „Pre mňa bolo naozaj nepochopiteľné, že na takúto pozíciu sa prihlásili iba dvaja uchádzači a prítomný bol iba jeden. Získať ľudí na takéto pozície je veľmi zložité, nikto nechce zobrať zodpovednosť,“ konštatovala Matečná. Podľa nej je ľahšie komentovať hospodárenie lesov od monitora počítača alebo z europarlamentu, ako ich naozaj riadiť.

Jeden z tých, ktorých Pravda ku kauze oslovila, Andrej Somora z CHKO Dunajské luhy, prijal rozhodnutie ministerky s uspokojením. Napriek tomu, že spočiatku váhal, či má personálne zmeny vo vedení ŠL TANAP komentovať verejne, napokon je rád, že tak urobil. „Ako som si práve prečítal, ministerka Matečná sa rozhodla nového riaditeľa nevymenovať. Pochybujem, že by sa takto rozhodla nebyť zvýšeného mediálneho záujmu,“ povedal. Na facebookovej stránke Ochrana prírody Podunajska napísal: „Pozitívne je, že ministerka Matečná uznala pochybnosti a rozhodla sa nového riaditeľa nevymenovať. Vďaka patrí predovšetkým širokému mediálnemu záujmu, preto ďakujem všetkým redaktorom a novinárom, ktorí na problém poukázali.“

Na celú situáciu reagoval trochu oneskorene primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Ten na naše otázky z pondelka reagoval až včera a nevšimol si, že ministerka sa už medzitým rozhodla Rastislava Huttu nevymenovať. „Ako je nám známe z oficiálnych agentúrnych správ, do výberového konania na pozíciu nového riaditeľa sa prihlásil len jeden kandidát, a to pán Hutta. Podľa podmienok určených zákonom o zhodnotení kvalifikačných predpokladov pre výkon tejto funkcie – predpokladám – aj v tomto prípade rozhodla výberová komisia a kandidát vo výberovom konaní uspel. Mesto Vysoké Tatry však nemá dosah na fungovanie, riadenie či ďalšie činnosti ŠL TANAP-u,“ reagoval primátor.

Ochranár z lesoochranárskeho združenia VLK Juraj Lukáč však zostáva naďalej skeptický. „Každý riaditeľ ŠL TANAP bol, je a bude v konflikte záujmov dovtedy, dokedy občianska spoločnosť nezačne vyvíjať tlak ináč ako lajkami na facebooku. Túto zmenu lesy v TANAP-e určite nepocítia ani v najmenšom,“ zopakoval pre Pravdu svoj postoj z predchádzajú­cich dní.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #rastislav hutta