VIDEO: Bašternáka poslal súd na päť rokov za mreže

Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu (KS) v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Podnikateľ sa na pojednávaní nezúčastnil. Podľa jeho advokáta sa nachádza v Bratislave.

14.03.2019 09:16 , aktualizované: 22:22
bašternák Foto: ,
Ladislav Bašternák.
debata (461)

Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Ešte pred novembrovým rozsudkom sa dostali na verejnosť informácie, že Bašternák darovacou zmluvou previedol značnú časť majetku na manželku a jemu blízke osoby. Ponechal si byt v komplexe Bonaparte, ktorý si prenajíma expremiér a šéf Smeru Robert Fico. Teraz byt prepadne štátu.

VIDEO: Obhajca Bašternáka povedal, že sa odsúdený nebude vyhýbať trestu.
Video

„Senát dospel k záveru, že odvolanie obžalovaného nie je dôvodné a odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je dôvodné,“ povedal vo štvrtok okrem iného v zdôvodnení verdiktu predseda senátu KS Peter Štift. Keďže mu bola neoprávnene vyplatená daň z pridanej hodnoty, pristúpilo sa k tomu, aby mu prepadol majetok v prospech štátu v tej výške, aký bol objem financií získaných z trestnej činnosti.

„Trest sa môže zdať niekomu vysoký a niekomu nízky. Súd dospel k záveru, že trest je primeraný,“ povedal ďalej predseda trojčlenného senátu. Súd mu dal trest nižší, ako je trestná sadzba v prípade spáchania tohto trestného činu, vzhľadom na to, že urobil vyhlásenie o vine a okrem toho v minulosti nikdy nebol trestaný.

Súd zároveň nariadil výkon trestu odňatia slobody a z toho dôvodu ešte vo štvrtok vydá príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody. Príkaz by malo dostať policajné Obvodné oddelenie Bratislava – Staré Mesto.

Bašternákov majetok štát speňaží

Ako vysvetlil Lukáš Michaľov, ktorý sa venuje trestnému právu, majetok teraz začne štát speňažovať. „Ak bol odsúdenému v trestnom konaní uložený trest prepadnutia majetku, súd následne právoplatný rozsudok doručí konkurznému súdu a tento vyhlási na majetok odsúdeného konkurz a ustanoví správcu, ktorého úlohou bude zistiť majetok, následne zapísať do podstaty a speňažiť,“ opísal celý proces. Ako dodal, predmetom zhabania môže stále byť aj majetok, ktorý Bašternák prepísal na rodinu. „Správca bude tiež preverovať prevody majetku odsúdeného aj pred vyhlásením konkurzu a zisťovať, či prípadnými prevodmi nedošlo k ukráteniu veriteľov. Ak to zistí, môže týmto úkonom odporovať,“ ozrejmil Michaľov a dodal, že veci osobnej povahy mu nik nevezme.

Bašternák na súd neprišiel

Podnikateľ sa na štvrtkové odvolacie konanie – verejné zasadnutie nedostavil a dal súhlas svojmu obhajcovi Petrovi Filipovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Bašternák požiadal o pojednávanie v neprítomnosti zo závažných rodinných dôvodov. Obhajca Filip pred vstupom do súdnej miestnosti novinárov informoval, že jeho klient nie je v zahraničí, nachádza sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Podľa jeho slov v prípade odsúdenia nastúpi na výkon trestu odňatia slobody.

„Súd rozhodol tak, ako sme navrhovali. To je všetko,“ komentoval dozorujúci prokurátor. Bašternákovho obhajcu Petra Filipa však verdikt prekvapil. „Nerátal som s tým. Myslel som si, že to rozhodnutie bude iné, ale musíme to rešpektovať,“ reagoval advokát a povedal, že zvážia aj možnosť mimoriadneho opravného prostriedku. „Určite budem túto možnosť zvažovať. Dáme návrh na Najvyšší súd, prípadne ministrovi spravodlivosti. Ale musím si pozrieť písomné vyhotovenie rozhodnutia súdu a podľa toho zareagujem,“ naznačil obhajca.

Bašternák sa však nastúpeniu vo väznice už nevyhne. Hovorca súdu Adamčiak spresnil, že na jeho cestu do väzenia dozrie aj polícia. „Krajský súd nariadi výkon trestu a vydá príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody," povedal s tým, že príkaz bude dnes (piatok) poštou expedovaný obvodnému policajnému oddeleniu v mieste trvalého bydliska.

Podľa obhajcu Filipa sa Bašternák trestu vyhýbať nebude. „To, či využijeme mimoriadne opravné prostriedky, je jedna vec, ale na výkon trestu bude musieť nastúpiť bezodkladne. Inú možnosť nemá,“ zdôraznil advokát.

Filip vo svojej záverečnej reči požiadal trojčlenný senát KS, aby jeho klienta spod obžaloby oslobodil, keďže zanikla trestnosť činu. Prípadne navrhol, aby súd pristúpil na alternatívny podmienečný trest. Zároveň požiadal, aby senát zrušil prepadnutie majetku jeho klienta.

Verdikt z novembra

Podnikateľ Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Takýto rozsudok si vypočul 7. novembra minulého roku na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Obžalovaný zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Obhajca Filip sa hneď po vynesení verdiktu voči rozsudku odvolal, následne sa písomne odvolal aj prokurátor. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Ladislava Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Podobnosti Kiskovej vratky DPH a Bašternákovej

Niektorí účtovníci tvrdia, že Kiskova kauza pri vratke DPH je v niečom iná ako kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého za vratku DPH odsúdili na päť rokov väzenia. Kiskova firma KTAG si neoprávnene účtovala miliónový účet za Kiskovu prezidentskú predkampaň v roku 2014 do daňových nákladov. Od štátu si podľa daniarov a polície neoprávnene nárokovala vratku DPH, čím sa mala dopustiť rozsiahleho daňového podvodu. Keď daniari firmu upozornili, že ide o daňovo neoprávnený náklad, pochybné náklady sa následne objavili aj v daňovom priznaní k daniam z príjmov. Pochybné účtovanie sa tak opakovalo. Kiska zaúčtovanie nákladov obhajoval tým, že propagácia jeho mena zvýši tržby KTAG za jeho prednášky a predaj jeho kníh. To sa však zatiaľ v značnej miere ukazuje ako fiktívne, keďže tržby KTAG z Kiskových kníh sú v stovkách eur a náklady na predkampaň boli v rozsahu jedného milióna eur.

Po kontrolách daniarov firma doplatila dane a zaplatila pokuty. Konateľ KTAG bol vo februári tohto roka obvinený z daňového podvodu. Samotný Kiska následne priznal, že keď mu skončí tento rok prezidentský mandát, hrozí mu pre kauzu daní trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Kým Kiska tvrdí, že vyšetrovanie je účelové, prokuratúra upozornila na dôležitý fakt. A to, že že nešlo len o jednu neoprávnenú vratku DPH za apríl 2014 v sume 146-tisíc eur, ale o „pokračovací zločin daňového podvodu“.

„Dňa 13.2.2019 vyše­trovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155 633, 33 EUR,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Aj Bašternák pri vratkách DPH priznal vinu a doplatil dane a zaplatil pokuty. Podnikateľ Bašternák bol súdom označený za vinného zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Vratka bola fiktívna.

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby v prípade Bašternáka povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Bašternáka.

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. „V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu,“ povedal v novembri Filip.

Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Ladislavovi Bašternákovi. Bašternák sa vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) koncom marca 2018 informoval, že prokurátor neakceptoval návrh Ladislava Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

Matovič: Byt, v ktorom Fico býva, je už majetkom ľudí

Štát nezobral byt v komplexe Bonaparte Ladislavovi Bašternákovi, ale šéfovi Smeru a bývalému premiérovi Robertovi Ficovi. Na štvrtkovej tlačovej konferencii pred komplexom Bonaparte to naznačil predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Urobil tak v súvislosti s rozhodnutím Krajského súdu (KS) Bratislava, ktorý Bašternáka právoplatne odsúdil za daňové podvody.

„Týmto krokom sme konečne začali spravodlivosť napĺňať. Aj symbolicky, tento byt, v ktorom Robert Fico býva a ktorý je formálne napísaný na Ladislava Bašternáka, je dnes už majetkom ľudí,“ povedal Matovič. Ozrejmil, že podnikateľ prepísal všetok svoj majetok na svoju manželku, pričom si len „jedinú nehnuteľnosť netrúfol“ prepísať. Byt podľa Matoviča od začiatku patril Ficovi, pričom bol na podnikateľa napísaný len formálne.

Tvrdí tiež, že bývalý premiér si byt „užíval“ len preto, lebo Bašternák nebol v minulosti vyšetrovaný. Argumentuje tým, že Fico platil neprimerane nízke nájomné vo výške 2 650 eur. Rozdiel medzi tým a reálnou výškou nájmu označil za úplatok, ktorý mal Bašternákovi zabezpečiť, aby nebol stíhaný a vyšetrovaný.

„Dnes tu máme jeden sociálny byt,“ doplnil poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Budaj (OĽaNO). Bytový komplex podľa jeho slov od začiatku vznikal čudným spôsobom a čudným spôsobom sa v ňom aj platil nájom. Tvrdí, že Slovensko si zaslúži poznať pravdu. Aj v súvislosti so štvrtkovými udalosťami, teda rozhodnutím súdu a tiež obvinením voči podnikateľovi Marianovi Kočnerovi z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, označil toto obdobie za začiatok Slovenskej jari.

SaS: Bašternák získal od štátu aj ďalšie neoprávnené vratky

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta štvrtkové odsúdenie Ladislava Bašternáka. Jej zástupcovia to uviedli na štvrtkovej tlačovej konferencii. Upozorňujú však na to, že Bašternák získal od štátu aj ďalšie neoprávnené vratky DPH.

„Dnes je deň D. Je to deň, keď začala víťaziť spravodlivosť a začal sa rúcať svet dvoch kedysi nedotknuteľných osôb,“ konštatovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár víta rozhodnutie druhostupňového súdu a rozsudok nad „daňovým podvodníkom“ Bašternákom. „Je to krok pre spravodlivosť na Slovensko. Takých musí byť viac a my v našej snahe musíme pokračovať,“ povedal Rajtár a priblížil, že Bašternák bol odsúdený za 12 miliónov v keši. Dodal, že v minulosti na Bašternáka podal viaceré trestné oznámenia v súvislosti s neoprávnenými vratkami DPH, prvé dával v máji 2016 na stavbu komplexu Bonaparte. Rajtár pripomenul, že minulý rok dával trestné oznámenie za ďalšie prevody bytov v Bonaparte a aj trestné oznámenie za prevody vo Five stars residence.

Dnes informoval aj o tom, že polícia začala trestné stíhanie vo veci neodvedenie dane a poistného v prípade prevodov bytov na ulici Na zlatej nohe. „Na byt, kde býva prokurátor Bystrík Palovič. Vo februári polícia začala trestné stíhanie v tejto veci, Trestné oznámenie som dával v júli 2016,“ priblížil Rajtár s tým, že Bystrík Palovič bol prokurátor, ktorý protizákonne stíhal jeho asistenta Filipa Rybaniča. „Bystrík Palovič musel po pár týždňoch odísť z tohto prípadu, pretože sme jasne preukázali jeho prepojenie aj jeho otca s Ladislavom Bašternákom a vyšetrovanie pokračovalo bez neho. Prevody sú na byt Bystríka Paloviča mladšieho,“ uviedol Rajtár. Podľa neho má Palovič históriu nespravodlivých a účelových stíhaní politikov. „Konečne dochádza aj na takýchto ľudí,“ povedal.


VIDEO: Prvostupňový okresný súd poslal už vlani Ladislava Bašternáka na päť rokov do väzenia. Vysielané 7.11.2018.
Video

© Autorské práva vyhradené

461 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák