Saková: Obvinenie Kočnera ukazuje, že sa prípad nezametie pod koberec

Obvinenie Mariana K. z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice znamená, že polícia a prokuratúra naďalej usilovne pracujú a dosahujú pozitívne výsledky. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

14.03.2019 16:59 , aktualizované: 19:09
Denisa Saková Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková
debata (33)

„Zároveň sa ukazujú ako nesprávne všetky názory, podľa ktorých sa tento prípad nikdy nemal vyšetriť, či dokonca sa mal zamiesť pod koberec,“ dodala. Saková je podľa svojich slov rada, že znova a znova dostáva príležitosť poďakovať polícii a prokuratúre za ich prácu. Obvinenie označila za „výrazný posun vo vyšetrovaní“.

Premiér Pellegrini oceňuje výsledky

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) maximálne oceňuje výsledky práce polície a prokuratúry.

„Od samého počiatku je prioritou mojej vlády objektívne vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí, a preto maximálne oceňujem výsledky práce polície a prokuratúry,“ uviedol s tým, že od jeho nástupu do čela vlády s veľkým znepokojením vnímal spochybňovanie nezávislosti a profesionality orgánov činných v trestnom konaní zo strany opozície i rôznych aktivistov.

„Dnes sa ukazuje, že tieto pochybnosti neboli na mieste. Budem vždy zastávať pravidlo rovnosti pred zákonom a žiadať voľnú ruku pre políciu aj prokuratúru, aby mohli profesionálne vykonávať svoju prácu,“ doplnil premiér.

Lipšic: Dnešný deň je jedným z najvýznamnejších

Dnešný deň je jedným z najvýznamnejších od začatia vyšetrovania. V reakcii na obvinenie Kočenra to pre TASR uviedol advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poďakoval sa vyšetrovaciemu tímu aj dozorujúcim prokurátorom.

„Dnešné rozhodnutie o vznesení obvinenia považujem za veľmi významný prielom vo vyšetrovaní. Ako som už na začiatku hovoril, kľúčové a najdôležitejšie bude identifikovať, obviniť a postaviť pred súd objednávateľa alebo objednávateľov vraždy, pretože tí sú tí najhorší. Títo ľudia si vždy nájdu osoby, ktoré niekedy aj za niekoľko desiatok tisíc eur spáchajú takýto hrozný čin, urobia rozhodnutie od stola s pohárom koňaku v ruke, preto sú tieto osoby najhoršie a najnebezpečnejšie,“ uviedol.

Lipšic zároveň verí, že po tomto kroku budú nasledovať ďalšie „dôležité a významné rozhodnutia“.

Advokát Kušnírovej hovorí o novej ére

Obvinením podnikateľa Mariana Kočnera nastala podľa advokáta matky zavraždenej Romana Kvasnicu nová etapa vo vyšetrovaní. Uviedol to pre TASR s tým, že v tejto fáze bude potrebné, aby bola zákonným spôsobom obvineným preukázaná aj vina. Vyzýva preto, aby dovtedy bola rešpektovaná prezumpcia neviny u Mariana Kočnera i ostatných obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Matka zavraždenej Martiny – Zlatica, má podľa Kvasnicu záujem na tom, aby boli pred súd postavení nielen vrahovia, ale aj všetci objednávatelia, bez ktorých by sa pravdepodobne minuloročná vražda nestala. „Pani Kušnírová má zároveň záujem na tom, aby boli verejne pomenovaní všetci tí, ktorí priamo alebo nepriamo vytvorili podmienky na spáchanie tohto zločinu,“ podotkol pre TASR. Po štvrtku podľa advokáta nastáva vo vyšetrovaní nová etapa a v nej bude potrebné, aby bola jednotlivými vyšetrovacími úkonmi zákonne preukázaná obvineným aj vina. „Aby tu boli k dispozícii dôkazy, ktoré potvrdia zákonnosť vznesenia obvinenia, a teda postavenie týchto osôb aj pred súd,“ skonštatoval Kvasnica.

Ako tvrdí, Zlatica Kušnírová naďalej dôveruje vyšetrovaciemu tímu. Vidí totiž, že prípad smeruje k postaveniu osôb, ktoré pravdepodobne vraždili alebo objednali si túto vraždu, pred súd. „Dôvera pretrváva. Netreba si to však zamieňať s dôverou k vedeniu Policajného zboru SR, prípadne ministerstva vnútra,“ poznamenal Kvasnica.

Za slušné Slovensko oceňuje prácu polície

„Oceňujeme prácu polície, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí robia všetko pre to, aby vrahovia a aj objednávatelia boli postavení pred spravodlivosť,“ uviedli za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská.

K posunu vo vyšetrovaní podľa nich pomohli aj práca investigatívnych novinárov a tlak občianskej verejnosti na námestiach. Iniciatíva verí, že s vyšetrovaním vraždy sa posunie aj vyšetrovanie všetkých ďalších káuz, ktoré sa týkajú Mariana Kočnera a jemu blízkych ľudí.

„Nebudeme spokojní, kým sa vražda Jána a Martiny, ako aj tieto kauzy nevyšetria,“ uviedla iniciatíva s tým, že všetci poctiví vyšetrovatelia majú podporu občianskej verejnosti, ktorá stojí v snahe o vyvodenie spravodlivosti pevne za nimi.

Kiska ďakuje vyšetrovateľom

„Od začiatku som bol presvedčený o tom, že sme na to dali najlepších ľudí, a výsledky sa ukázali,“ povedal Kiska, ktorý ďakuje vyšetrovateľom za ich prácu. Všetci podľa neho očakávajú, že vinník bude potrestaný.

Prezidenta mrzí, že konať sa voči Marianovi Kočnerovi začalo až po tom, čo zavraždili dvojicu mladých ľudí. Kiska pripomína, že podnikateľ bol útočný a vyhrážal sa novinárom. Vyzýva, aby sme veľmi poctivo zvažovali, keď počujeme vyhrážky či vydieranie. „Zakročme, aby nedochádzalo až k takejto tragédii,“ doplnila hlava štátu.

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kuciakovu likvidáciu si mal obvinený objednať pre jeho novinársku prácu. Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe.


VIDEO: Kočner s rozmazanou tvárou sa objavil ku koncu policajného videa, ktoré polícia zverejnila 21. februára 2019, na prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Video
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová