Haščák sa od Kočnera dištancuje

Deň po obvinení Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorej obeťou sa stala aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, sa vynárajú ďalšie informácie. Tie trestne stíhaného podnikateľa spájajú s jedným z najbohatších Slovákov Jaroslavom Haščákom, spolumajiteľom finančnej skupiny Penta. Pri ich vzájomnej komunikácii mal Kočner naznačiť, že pracuje na niekoho likvidácii. Haščák akúkoľvek súvislosť s prípadom vraždy odmieta.

15.03.2019 12:44 , aktualizované: 18:28
Jaroslav Haščák Foto:
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák
debata (273)

Necelých trinásť mesiacov po poprave novinára a jeho snúbenice pribudol k štyrom obvineným aj Kočner. Podľa televízie Markíza medzi dôkazmi v tomto prípade majú byť aj esemesky s vplyvným podnikateľom. V stredu 17. januára 2018 dopoludnia, teda len niečo viac ako mesiac pred dvojnásobnou vraždou, mal Kočner poslať sms správu šéfovi finančnej skupiny. „Inak pracujem na odj…ní čuráka,“ napísal údajne Kočner, na čo mu mal vzápätí Haščák odpovedať: „Povieme si, keď budeme spolu.“

Spolumajiteľ Penty tvrdí, že na tému fyzickej likvidácie akejkoľvek osoby s Marianom Kočnerom nikdy nekomunikoval. Zdôraznil, že vo svojich záznamoch žiadne takéto správy nenašiel. „Nemal som žiadnu vedomosť o tom, že by Marian Kočner pripravoval úkladnú vraždu a nikdy som ho z takýchto aktivít nepodozrieval. Keďže som s Marianom Kočnerom takéto témy nikdy neriešil, nevidel som medzi tragickými udalosťami z februára a osobou Kočnera žiadnu spojitosť a nemal som žiadne informácie či vedomosti, ktoré by mohli byť nápomocné orgánom činným v trestnom konaní,“ vysvetlil Haščák v stanovisku, ktoré redakcii zaslal hovorca Penty Martin Danko.

Haščák mal mať s Kočnerom len sporadický vzťah. „Stretávali sme sa nepravidelne, niekoľkokrát do roka. Nikdy sme spolu nepodnikali. Vnímal som ho ako osobu, ktorá sa snaží získavať výhody a pozície z toho, že využíva informácie a svoju sieť kontaktov,“ dodal biznismen, podľa ktorého bol Kočner známy aj tým, že často rôznym ľuďom na trhu posielal správy. „Bol to spôsob, ktorým sa snažil udržiavať kontakt, ich obsah ale často býval bezvýznamný. Preto som takúto komunikáciu mal tendenciu ukončiť tým, že si to povieme, až keď sa najbližšie stretneme. Takto vnímam aj ten obsah, ktorý v týchto dňoch citujú médiá,“ uzavrel Haščák.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tento štvrtok pri zverejnení obvinenia vzneseného proti Kočnerovi odhadol, že vyšetrovanie sa asi o pol roka predĺži. Niekedy v lete sa očakáva, že budú podané prvé obžaloby a prípad poputuje pred súd. Ešte skôr sa však pred rovnakého sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Kočner postaví v prípade falšovania televíznych zmeniek, ktorý ho pôvodne dostal do väzby.

Polícia ukončila vyšetrovania tohto prípadu. „Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkej dobe doručený dozorovému prokurátorovi,“ informovalo policajné prezídium na sociálnej sieti. Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý prípad dozoruje, sa k prípadnému podaniu obžaloby nevyjadril.

Kočnerov advokát Michal Mandzák je presvedčený, že súčasný stav vyšetrovania v žiadnom prípade nepostačuje na podanie obžaloby. „Pri záverečnom preštudovaní spisu sme vzniesli množstvo procesných námietok preukazujúcich nezákonnosť a hrubé porušenia zo strany orgánov činných v trestnom konaní,“ zdôvodnil obhajca.

Ako príklad poukazuje na podľa neho nesprávnosť a nepreskúmateľnosť znaleckých posudkov znalcov z oblasti písmoznalectva a ekonomiky. „Žiadali sme napríklad o vysvetlenie pojmu „volebné obdobie zmenky“, ktorý bol v znaleckom posudku súčasnej primátorky mesta Zvolen Ing. Balkovičovej. Už od ustanovenia tejto znalkyne sme namietali to, že je politicky kontaminovaná s politickou stranou SaS. Pevne verím, že závery jej znaleckého skúmania neboli poznačené tým, že znalecký posudok vypracovala v rámci úspešnej volebnej kampane,“ reagoval pre Pravdu Mandzák.

Lenka Balkovičová pre Pravdu odmietla svoju zaujatosť, ako to naznačuje Kočnerova obhajoba. Vlani v auguste zdôraznila, že je nezávislá primátorka, nikdy nebola členkou politickej strany. "V mojom živote sa práca znalca s prácou primátora neprelína,“ reagovala vtedy znalkyňa.

Kočner je v tomto prípade trestne stíhaný spolu so svojím vtedajším obchodným partnerom Štefanom Ághom a bývalým riaditeľom televízia Markíza Pavlom Ruskom. Polícia ich obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Podľa vyšetrovateľov sfalšovali zmenky v hodnote viac ako 69 miliónov eur. Obvinení však tvrdia, že Rusko ich Kočnerovi podpísal v roku 2000 údajne v snahe urovnať vzájomný obchodný spor a zachrániť tak vysielaciu licenciu televízie.

Marian Kočner je vo väzbe od 28. júna minulého roka, v kauze zmeniek mu hrozí od 12 do 20 rokov väzenia. Ruskovi bola väzba nahradená minitorovacím náramkom.

Penta ovláda viaceré médiá

Penta prostredníctvom mediálnej spoločnosti News and Media Holding ovláda viaceré printové a online tituly na Slovensku. Pod značkou News and Media Holding vychádzajú lifestylové, spoločenské, odborné, ekonomické, detské a hobby tituly. Medzi najznámejšie patria týždenník Plus 7 Dní, denník Plus 1 Deň či týždenník Trend. Penta je od roku 2014 finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Pod neho patrí napríklad aj portál medialne.trend.sk. Penta má tiež 40-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme či regionálne týždenníky MY.

Správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

VIDEO: Pre TV Pravda sa k obvineniu Mariana Kočnera vyjadrili bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok, bývalý riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš, advokát Ladislav Kuruc, dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda a Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru. (Vysielané 14. 3. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Jaroslav Haščák #vražda novinára Jána Kuciaka