Voľby budú upršané

Volebná sobota sa počasím nevytiahne. Čaká nás daždivý deň s teplotami do 13 stupňov. Fúkať bude svieži západný až severozápadný vietor, upokojí sa až k večeru. Je to približne rovnaké počasie ako pred piatimi rokmi.

16.03.2019 06:00
debata (2)

Sobotňajšie počasie nebude veľmi lákať na prechádzky prírodou, ani v záhrade sa nebude dať robiť. Počas dňa bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach sa očakávajú prehánky až dážď. Od nadmorskej výšky 800 metrov môže aj snežiť. Teplomer však bude ukazovať jarnú teplotu od 8 do 13 stupňov. Na Kysuciach, Orave, Horehroní a pod Tatrami bude o niečo chladnejšie – 6 stupňov.

Pokoj si nedá ani vietor, ktorý naberie na sile najmä v nárazoch, očakáva sa až 60 km/h. Na hrebeňoch hôr však môže dosiahnuť až silu víchrice.

Takmer navlas rovnaké bolo počasie aj pred piatimi rokmi 15. marca 2014. „Bolo také jarné,“ konštatuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. Nesúhlasí celkom s konštatovaním, že aj počasie ovplyvňuje účasť na voľbách. „Môže niekoho trošku odradiť, ale skôr by som povedal, že to skôr závisí od toho, aký význam ľudia pripisujú samotným voľbám,“ myslí si. K urnám sa vtedy vybralo 43,4 percenta voličov.

Naprieč celým Slovenskom bolo počas celého dňa zamračené, k večeru sa na viacerých miestach vyčasilo. „Bolo to typický jarné počasie,“ hodnotí volebnú sobotu z roku 2014 Faško. Cez našu krajinu prechádzal front, preto zrána fúkalo od západu, ale v priebehu dňa sa vietor zmenil na severozápadný až severný. A pomerne silný – v Bratislave dosiahol rýchlosť okolo 40 km za hodinu, v Nitre bol ešte silnejší – 61 km/h. Fúkalo najmä na odkrytých nížinách. Front so sebou priniesol až zrážky. V Bratislave na letisku namerali denný úhrn zrážok 11 mm, v Nitre 6, Žiline 10, Banskej Bystrici až 15 mm. Smerom na východ intenzita zrážok klesala, napríklad v Prešove namerali denný úhrn iba 2 mm.

Sobota, keď sme si vyberali štvrtú hlavu štátu, však bola pomerne teplá. V Bratislave namerali 15,2 stupňa, teplomer sa nad 10 stupňov vyšplhal aj v Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove či Košiciach. V Stropkove však mali iba 8,5 stupňa. Zaujímavé počasie mali v Poprade – počas dňa 11,2 stupňa, ale v noci na nedeľu im napadalo 7 centimetrov nového snehu, dlho sa však neudržal.

„Bol to však najteplejší marec, ktorý sme zaznamenali v histórii meteorologických meraní od roku 1871,“ podotýka klimatológ. „Bol to však aj suchý mesiac a takmer všetky zrážky, ktoré v tom marci spadli, spadli práve vo volebný deň,“ dodáva. Príkladom je hoci bratislavské letisko, kde počas celého marca 2014 spadlo 13 mm zrážok, len vo volebnú sobotu však až 11 mm.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie