Čakajú nás teploty ako na hojdačke

O ostatných marcových dňoch by sme mohli povedať, že pripomínali skôr apríl ako prvý jarný mesiac. A také bude aj ďalšie obdobie.

16.03.2019 10:14
počasie, zima, jar Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (3)

„Už nebolo tak veľmi teplo ako to bolo v prvom týždni marca, ale premenlivosť počasia je veľmi nápadná. Dokumentujú to aj údaje o búrkach, ktoré sa vyskytli počas minulého víkendu. Búrky sú však už príznakom jarného počasia,“ vysvetľuje Pavel Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

Pri búrkach napršalo napríklad v Sliači pri búrke, ktorá tam bola v nedeľu, napršalo až 20 mm zrážok. Podobne to bolo aj Podhájskej či v Bratislave na letisku. Dážď vylepšil doterajšiu nepriaznivú bilanciu zrážok. Najmä v severnej polovici stredného Slovenska v lokalite Pohronia a na sever odtiaľ sú už úhrny .zrážok v priebehu tohtoročného marca priaznivejšie.

„Napríklad od 1. do 14. marca v Banskej Štiavnici napršalo 40 milimetrov, v Sliači 35, v Banskej Bystrici 47, Prievidzi 38, Turčianskych Tepliciach 37, na Štrbskom plese 56, Liesku 32, v Dolnom Hričove pri Žiline 45 a v Oravskej Lesnej až 64 milimetrov. Toto sú úhrny zrážok, ktoré zodpovedajú normálnym hodnotám,“ pokračuje Faško.

Dodáva, že veľmi zlá situácia zostáva na východnom Slovensku. V rovnakom období napríklad v Trebišove zaznamenali len dva milimetre zrážok, Košiciach 4, Stropkove 8, Spišských Vlachoch 2 mm. „To je málo. Bolo by treba, aby v nasledujúcom období pršalo. Ale nevyzerá to veľmi nádejne, pretože cez víkend a začiatkom budúceho týždňa ešte zrážky budú, ale potom bude nasledovať suchšia fáza,“ upozorňuje klimatológ s tým, že na východnom Slovensku bude závlahová bilancia aj naďalej negatívna.

Teploty by nám mali pripomínať priebeh končiaceho sa týždňa, čakajú nás dni menej teplé, ale aj teplé. „Cez víkend v nedeľu sa prechodne dosť výrazne oteplí, ale potom najmä v prvej polovici týždňa sa zasa ochladí,“ pokračuje klimatológ. Od utorka by si na nás malo viac posvietiť slniečko, nemali by sa vyskytovať zrážky, Faško však varuje medzi veľkými rozdielmi medzi teplotami v noci a ráno a tou, ktorá bude popoludní.

V predchádzajúce dni nám narobil starosti silný vietor. Faško hovorí, že veterno bude aj v nasledujúcom období, silný vietor však bude fúkať najmä na horách. „V nárazoch bude mať také rýchlosti, ktoré zodpovedajú víchrici, treba na to myslieť najmä počas víkendových výletov,“ varuje.

V týchto dňoch dosahuje výška snehovej pokrývky vo vysokohorských polohách najvyššie hodnoty. „Je to prirodzené a logické, že je to práve v tomto čase. Aj keď je marec jarný mesiac, vo vysokohorských polohách na Slovensku práve v tomto období dosahuje snehová pokrývka najvyššie hodnoty,“ objasňuje klimatológ. V piatok ráno na Chopku namerali 214, na Lomnickom štíte 269 centimetrov. V priebehu víkendu sa v týchto polohách očakáva ďalšie sneženie, je možné, že padnú rekordy vo výške snehovej pokrývky tejto zimy.

V končiacom sa týždni snežilo aj v nižších nadmorských výškach, v polohách okolo tisíc metrov, a v niektorých lokalitách bolo sneženie výdatné. Na Štrbskom plese od 9. do 14. marca napadalo až 37 cm nového snehu, v Oravskej Lesnej najvýdatnejšie snežilo v pondelok a vo štvrtok. V pondelok napadalo 10 cm nového snehu, vo štvrtok pripadlo ďalších 8 cm. V pondelok napadalo v Banskej Štiavnici 2 cm nového snehu, v Telgárte 3 a tenké vrstvy pribudli aj v nasledujúcich dňoch.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie