Opitý poslanec z Medzian narušil voľby, polícia ho už obvinila

Na vyše hodiny prerušil hlasovanie v Medzanoch opitý volič. Vzal urnu z miestnosti a volebné lístky rozsypal na ceste, sám potom skončil v cele policajného zaistenia. Vyšetrovateľ už muža obvinil z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

17.03.2019 18:43
11-medzany 2x Foto:
Volebné lístky skončili v Medzanoch na chodníku.
debata (21)

Išlo o poslanca obecného zastupiteľstva Antona Vaňa (OĽaNO), ktorý v sobotu tesne pred 19. hodinou vošiel do volebnej miestnosti, prebral si hlasovací lístok s obálkou a potom zobral urnu a vybehol s ňou von. Jeden z členov komisie sa za ním rozbehol, ale už ho nestihol zastaviť, a poslancovi sa podarilo na ulici hodiť urnu o zem. „Rozbila sa, pretože je iba z papiera. Obálky boli porozhadzované po zemi. Nerozumiem, prečo to urobil,“ opísal situáciu tesne po incidente Jozef Kipikaša, starosta obce. Zdôraznil, že od roku 1990, odkedy je starostom, niečo podobné nezažil.

Voľby prerušili a privolali políciu. Muža našla hliadka skrytého v kríkoch. „Muž bol zadržaný a podrobený dychovej skúške. Namerali mu dve promile alkoholu,“ uviedla hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Prešove Jana Ligdayová. Polícia na svojej facebookovej stránke informovala, že 43-ročný muž bol obvinený z trestného činu Marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

Lístky členovia komisie zozbierali a porovnávali so zoznamom. Keďže bolo všetko v poriadku, zapečatili ich do novej urny a ľudia mohli opäť voliť. Voľby tu boli prerušené presne 1 hodinu a 16 minút a o tento čas sa predĺžil čas otvorenia volebnej miestnosti, ale aj volebné moratórium v celej krajine.

„Budem veľmi rád, ak sa pán poslanec bezodkladne vzdá svojho poslaneckého mandátu a dostane spravodlivý, a áno, aj prísny trest, lebo si ho zaslúži,“ reagoval Vaňov stranícky šéf Igor Matovič (OĽaNO). Ako dodal, poslanca Vaňa osobne nepozná, dôveroval ľuďom, ktorí ho vybrali.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanec #prezidentské voľby 2019 #Medzany