Tajná voľba sudcov ešte nie je istá

Ako budú voliť kandidátov na ústavných sudcov v parlamente, naznačil minulý týždeň predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Podľa neho by mala byť voľba tajná. Koalícia však na túto tému ešte nerokovala. Na tajnom hlasovaní od začiatku trval vládny Smer.

18.03.2019 12:00
ústavný súd Foto:
Sídlo Ústavného súdu v Košiciach.
debata (14)

Po neúspešnej februárovej voľbe kandidátov, ktorá bola verejná, Danko sľuboval rýchle opakovanie voľby. O spôsobe hlasovania mali debatovať koaliční lídri. Šéf národniarov predbehol čas, koncom minulého týždňa v rádiu Expres vyhlásil, že voliť sa bude tajne. Jeho strana v stanovisku pre Pravdu spresnila, že tajná voľba je jediným riešením vzniknutej situácie s tým, že SNS nemá problém aj s verejnou voľbou.

„ Rokovania, vrátane rokovania o spôsobe voľby, nás len čakajú,“ pripomenula Klára Debnár, hovorkyňa koaličného Mostu-Híd, čím zároveň vyvrátila dohady opozície o tajnej dohode v koalícii. „Závisí od výsledkov koaličných rokovaní, ak by poslanci Mosta-Híd zaznamenali pokusy o zákulisné hry s poslancami ĽS NS, budú opäť presadzovať voľbu verejnú,“ doplnila Debnár. Most-Híd sa podľa nej bude snažiť o dohodu na vhodných kandidátoch s koaličnými partnermi, aby parlament mohol prezidentovi poslať zoznam zvolených kandidátov.

Na spôsobe hlasovania stroskotalo prvé kolo voľby kandidátov. Poslanci Smeru ho bojkotovali. „Od začiatku podporujeme tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov,“ potvrdil, s čím pôjde Smer do vyjednávaní, hovorca strany Ján Mažgút.

O post ústavného sudcu sa v novej voľbe uchádza 29 kandidátov, prvýkrát sa ich prihlásilo 40. Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) si myslí, že bude z čoho vyberať. Kandidátov bude vypočúvať ústavnoprávny výbor od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie závisí od počtu kandidátov.

Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi. Prezident do funkcií vymenuje polovicu.

V prvej voľbe parlament nikoho nezvolil, a tak sú na Ústavnom súde aktuálne len štyria sudcovia, namiesto trinástich.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #ústavní sudcovia