Pacienti riskujú. Berú lieky, ako chcú

Nedodržiavanie pokynov lekára a užívanie liekov podľa "nálady" vedie k neúčinnosti liečby. Uvedomujú si to aj samotní pacienti, napriek tomu sa často správajú nedisciplinovane. Všeobecní lekári budú v najbližších dňoch apelovať na ich zodpovednosť.

18.03.2019 14:00
seniori, lieky Foto:
Z prieskumu vyplýva, že najčastejšie pacienti lieky neužívajú preto, lebo zabudnú, cítia sa dobre a myslia si, že liek nepotrebujú.
debata (6)

Bude sa tak diať v rámci Týždňa adherencie. „Adherencia je spôsob, akým sa hodnotí spolupráca pacienta s liečbou a je to aj jeden z dôležitých parametrov, ktorým sa vyhodnocuje úspešnosť liečby," vysvetlila Slavomíra Filippová, kardiologička a prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti. Pacienti budú mať tento týždeň možnosť vyplniť v ambulancii svojho všeobecného lekára dotazník o ich prístupe k užívaniu liekov. Cieľom akcie je motivovať najmä chronicky chorých k zodpovednosti a ukázať im, aké následky môže mať, ak sa nebudú liečiť svedomito.

Podľa prieskumu, ktorý vykonala spoločnosti Ipso v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou Teva, až 53 percent pacientov neberie lieky podľa odporúčaní lekára. Najzradnejší je takýto prístup pri civilizačných ochoreniach, ako sú vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol či cukrovka. Tieto chronické ochorenia človeka sprevádzajú po celý život a neprejavujú sa okamžitou bolesťou či viditeľnými príznakmi.

„Keď máte vysoký krvný tlak, cukrovku, vysoký cholesterol, to nevidieť, preto je to voči pacientom zradné. Viditeľné výsledky choroby však prídu a často sa dostavia vo forme nezvratných komplikácií," ozrejmila Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Všeobecní lekári podľa nej majú skúsenosti s tým, že pacienti vynechávajú liečbu, ktorú im naordinoval lekár alebo si dávkovanie liekov sami upravujú.

Najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku zostávajú práve kardiovaskulárne choroby. „Hypertenzia je najdôležitejší ovplyvniteľný faktor pri srdcovocievnych ochoreniach. Zistilo sa, že nesprávne dodržiavanie liečby výrazne zvyšovalo riziko mozgovocievnych príhod, a to až štvornásobne. Dodržiavanie liečby teda má význam," upozornila kardiologička Filippová. Až v polovici prípadov, keď pacienti s hypertenziou nereagujú dobre na liečbu, je to kvôli nespolupráci s lekárom. „Hypertenzia nebolí, preto je pre laika nepochopiteľné, prečo má brať toľko liekov, toľko chémie," hovorí Filippová.

Z prieskumu vyplýva, že najčastejšie pacienti lieky neužívajú preto, lebo zabudnú, cítia sa dobre a myslia si, že liek nepotrebujú. „Približne tretina pacientov prestane užívať lieky skôr, ako sa dostaví účinok, keďže ten účinok nie je taký okamžitý a jasný ako napríklad pri tabletkách od bolesti. To súvisí s tým, že pacienti neberú svoje ochorenie vážne," mieni Emil Martinka zo Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Kardiologička Filippová pripomína, že chyba je aj na strane lekárov, ak komplikujú spôsob liečby. Doktor by mal podľa nej tiež zapracovať na tom, aby pacient svojmu ochoreniu a jeho liečbe porozumel.

Problém je však komplexnejší. Vplyv majú aj peniaze. „Niekedy sa pacienti hanbia povedať lekárovi, že nemajú na to, aby si lieky vybrali z lekárne," doplnila Filippová. Zodpovednosť teda leží aj na zdravotníckom systéme, teda ministerstve zdravotníctva a zdravotných poisťovniach, ktoré by mali zabezpečiť, aby ľudia mali k liekom prístup. „Keď si pacient nemôže dovoliť moderný liek bez vedľajších účinkov, tak tá liečba tam nemôže byť," poznamenal Martinka, ktorý zároveň zdôraznil, že viac než 50 percent terapeutických výsledkov má v rukách sám pacient. „Pokiaľ sa liek nepoužíva tak, ako má, tak môže byť akokoľvek kvalitný alebo drahý, ale účinnosť sa nedostaví. Nedodržiavanie liečby znamená aj zvýšené finančné náklady na liečbu pacienta,“ doplnil Martinka.

Medzi rizikové choroby, pri ktorých nepravidelné užívanie liekov môže spôsobiť závažné zdravotné dôsledky, patrí aj vysoký cholesterol. „Jeho dosah si berie vysokú daň. Ľudia nemajú často žiadne subjektívne ťažkosti, naopak, po nasadení liečby sa tie ťažkosti môžu dostaviť," spresnil profesor Daniel Pella z Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Podľa neho pacientov od liekov často odradia aj nežiaduce vedľajšie účinky. „Volá sa to takzvaný nocebo efekt. Pacient si prečíta o vedľajších účinkoch lieku a zrazu ich dostane," hovorí o sile psychiky Pella.

VIDEO Lekárka: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Podľa Márie Lévyovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov, za nedisciplinova­nosťou chorých stojí tiež internet. Viaceré stránky šíria neoverené informácie a spochybňujú postup doktorov. „Pre bežného užívateľa je vzhľadom na sofistikovanosť takýchto stránok často nemožné rozpoznať, či ide o serióznu stránku s odborným garantom, alebo práve o stránku s neoverenými informáciami," poukázala Lévyová. Podľa nej sa to dá meniť len vzdelávaním pacientov, upozorňovaním na riziká spojené s nedodržiavaním liečby. „Do značnej miery by samozrejme pomohlo, ak by mali lekári viac času na individuálne rozhovory a konzultácie s pacientmi,“ uzavrela Lévyová.

Týždeň adherencie sa bude v ambulanciách konať od 18. do 22. marca.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #pacienti