VIDEO: Kiska vypovedal pre údajné vydieranie Ficom, ten ho nazval plačkom

Prezident Andrej Kiska vypovedal v stredu doobeda na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Bratislave v súvislosti s vydieraním. Vydierať ho mal expremiér Robert Fico. Prezident sa novinárom vyhol. Kiska už skôr uviedol, že o tejto veci bude komunikovať iba cez právnika. Pred novinárov predstúpil jeho advokát Daniel Lipšic.

20.03.2019 09:40 , aktualizované: 16:55
debata (338)

VIDEO: Kiska prišiel na výsluch v limuzíne sprevádzanej ďalšími dvoma vozidlami. Pozrite si video z jeho príchodu na políciu aj vyjadrenie Kiskovho obhajcu v kauze daní Daniela Lipšica.

Video

„Bol to štandardný výsluch, prezident opísal stretnutia s relevantnými osobami, priložili sme k tomu aj ďalšie dôkazy, ktoré potvrdzujú výpoveď prezidenta. Teraz bude na vyšetrovateľoch a dozorujúcom prokurátorovi, aké ďalšie úkony budú vykonávať,“ povedal po výsluchu prezidentov právny zástupca Daniel Lipšic.

Podľa Lipšica ide o objektívne dôkazy, ktoré potvrdzujú že došlo k vyhrážkam. Odmietol však, že by to mali byť nahrávky. Lipšic očakáva výsluch premiéra Petra Pellegriniho aj Bélu Bugára ako svedkov a napokon aj podozrivého, teda Roberta Fica.

Vznesenie obvinenia bolo pomstou, že prezident sa rozhodol nevymenovať poslanca Fica za predsedu Ústavného súdu, dodal Lipšic.

Fico: Kiska je plačko

Bývalý premiér Robert Fico vyhlásil, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by mohol Kiska predložiť vo veci svojho údajného vydierania. „Neviem, čo predložil pán prezident, ale nemal čo predložiť, lebo nič neexistuje. Je to spôsob jeho komunikácie,“ uviedol.

VIDEO: Pán prezident Kiska je plačko. Vždy, keď sa niečo stane, tak plače, povedal Fico na adresu prezidenta. Pozrite si Ficovo vyjadrenie vo videu TV Pravda.

Video

Vydieranie pre post na súde?

Trestné stíhanie pre zločin vydierania na základe medializovaných informácii sa začalo 26. februára 2019. Uznesenie vydal vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA.

Prezident Kiska 22. februára hovoril, že ho mal Fico vydierať v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov a jeho ambíciou byť predsedom Ústavného súdu SR. Kiska si tiež myslí, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že ho Kiska nevymenuje za predsedu Ústavného súdu SR. Fico obvinenia odmieta.

Predseda Smeru hovoril, že je pripravený okamžite vypovedať vo veci údajného vydierania prezidenta. Naznačil, že to nebol on, ale Kiska, kto sa pokúšal ovplyvňovať orgány činné v trestnom konaní. Expremiér tiež zopakoval, že Kiska klamal pri financovaní prezidentskej kampane. Fico deklaroval, že má záujem, aby sa obvinenie zo strany Kisku prešetrilo čo najrýchlejšie.

V prípade daňových káuz spájaných s Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 155.633 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

VIDEO: Pozrite si základné fakty ku kauze daní, stanovisko účtovníckej spoločnosti a interpretáciu prípadu z 22. februára 2019 Kiskom a jeho obhajcom Danielom Lipšicom vo videu TV Pravda.

Video

Podobnosti Kiskovej vratky DPH a Bašternákovej

Niektorí účtovníci tvrdia, že Kiskova kauza pri vratke DPH je v niečom iná ako kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého za vratku DPH odsúdili na päť rokov väzenia. Kiskova firma KTAG si neoprávnene účtovala miliónový účet za Kiskovu prezidentskú predkampaň v roku 2014 do daňových nákladov. Od štátu si podľa daniarov a polície neoprávnene nárokovala vratku DPH, čím sa mala dopustiť rozsiahleho daňového podvodu. Keď daniari firmu upozornili, že ide o daňovo neoprávnený náklad, pochybné náklady sa následne objavili aj v daňovom priznaní k daniam z príjmov. Pochybné účtovanie sa tak opakovalo. Kiska zaúčtovanie nákladov obhajoval tým, že propagácia jeho mena zvýši tržby KTAG za jeho prednášky a predaj jeho kníh. To sa však zatiaľ v značnej miere ukazuje ako fiktívne, keďže tržby KTAG z Kiskových kníh sú v stovkách eur a náklady na predkampaň boli v rozsahu jedného milióna eur.

Po kontrolách daniarov firma doplatila dane a zaplatila pokuty. Konateľ KTAG bol vo februári tohto roka obvinený z daňového podvodu. Samotný Kiska následne priznal, že keď mu skončí tento rok prezidentský mandát, hrozí mu pre kauzu daní trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Kým Kiska tvrdí, že vyšetrovanie je účelové, prokuratúra upozornila na dôležitý fakt. A to, že že nešlo len o jednu neoprávnenú vratku DPH za apríl 2014 v sume 146-tisíc eur, ale o „pokračovací zločin daňového podvodu“.

„Dňa 13.2.2019 vyše­trovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155 633, 33 EUR,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Aj Bašternák pri vratkách DPH priznal vinu a doplatil dane a zaplatil pokuty. Podnikateľ Bašternák bol súdom označený za vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Vratka bola fiktívna.

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali. (Vysielané 22. februára 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #firma KTAG