Do predškolských zariadení budú môcť byť prijaté len zaočkované deti

Do predškolského zariadenia budú môcť byť v budúcnosti prijaté len deti, ktoré absolvovali povinné očkovanie. Avizuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Cieľom je prevencia a ochrana zdravia detskej populácie. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

20.03.2019 15:30 , aktualizované: 17:14
debata (31)

„V súčasnosti môže byť do predškolského zariadenia prijaté aj dieťa, ktoré neabsolvovalo povinné očkovanie. V pripravovanej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia navrhujeme zabezpečiť povinnosť, aby do predškolského zariadenia bolo prijaté len dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu veku dieťaťa podľa očkovacieho kalendára, alebo má potvrdenie od ošetrujúceho lekára, že je proti nákaze imúnne alebo nemôže byť očkované pre trvalú kontraindikáciu,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru).

S legislatívnym návrhom prišlo ministerstvo po takmer ročnej veľmi dôslednej odbornej diskusii spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Súčasťou návrhu je aj zrušenie sankcií za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu, ktoré v súčasnosti môžu byť uložené v celkovej súhrnnej výške 331 eur. Sankcie by sa zrušili po 12 rokoch od zavedenia do praxe. Šéfka rezortu zdravotníctva zdôraznila, že cieľom povinného očkovania nie je vyberanie pokút za jeho odmietanie, ale prevencia závažných infekčných ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa je potrebné v prípade zavlečenia závažných infekčných ochorení do detského kolektívu v týchto kolektívnych zariadeniach bezodkladne reagovať. „S cieľom eliminovať vznik a šírenie infekčných ochorení pribudne prevádzkovateľom zariadení pre deti a mládež povinnosť viesť zoznam osobných údajov potrebných pre prípad urýchleného prijatia protiepidemických opatrení príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva,“ vysvetlil.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť považuje správanie rodičov, ktorí nechcú dať zaočkovať svoje deti, za neetické. Neočkované deti ohrozujú tie, ktoré si aj napriek očkovaniu nevytvorili ochrannú hladinu protilátok. To môže byť z dôvodu, že očkované dieťa má oslabený imunitný systém alebo má chronické ochorenie. Očkovacie látky tiež nie sú stopercentne účinné, teda aj napriek očkovaniu môže jedno či dve percentá detí zostať po očkovaní voči nákaze vnímavých. Ďalej ohrozujú aj deti, ktoré z vážnych zdravotných dôvodov nemôžu byť očkované, ako sú napríklad deti po transplantácii, s onkologickým ochorením, zdôraznila prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková.

Rodičia najčastejšie odmietajú očkovanie vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke. U detí narodených v roku 2016 bolo zistených 1635 odmietnutých očkovaní, u detí narodených v roku 2015 bolo zistených 1593 odmietnutých očkovaní. Na krajskej úrovni bola najvyššia miera odmietania povinného očkovania zaznamenaná v Trenčianskom a Bratislavskom kra­ji.

ÚVZ SR eviduje zaočkovanosť detskej populácie v roku 2018 pod 95 percentami, teda pod hranicou potrebnou na dosiahnutie kolektívnej ochrany populácie na krajskej úrovni, a to v rámci základného očkovania vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke v 15. až 18. mesiaci života narodených v roku 2016 v troch krajoch a narodených v roku 2015 v dvoch krajoch.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #predškoláci #Ministerstvo zdravotníctva SR