Zomrel generál Milan Píka, vojnový veterán a účastník odboja

Vojnový veterán, český a slovenský generál Milan Píka zomrel v stredu večer v Bratislave vo veku 96 rokov.

20.03.2019 23:29
Píka Foto:
Vojnový veterán a priamy účastník odboja Milan Píka počas príhovoru pri príležitosti odovzdávania finančných príspevkov vojnovým veteránom za účasť v západnom odboji v roku 2011.
debata (12)

Pohreb sa bude konať na Slovensku. ČTK o tom informovala Jana Horáková, kurátorka pozostalosti po generálovi Heliodorovi Píkovi, otcovi zosnulého, ktorého popravil komunistický režim.

Milan Píka, ktorý za druhej svetovej vojny pôsobil v britskom kráľovskom letectve (RAF) a po vojne bol tiež prenasledovaný komunistickým režimom, zomrel o 19:00 h, upresnila Horáková, ktorá je riaditeľkou Slezského zemského muzea v Opave. Múzeum je správcom pozostalosti po Heliodorovi Píkovi. Pohreb podľa Horákovej bude na Slovensku, jeho formu bude rodina riešiť so slovenským ministerstvom obrany.

Milan Píka v júni 1939 utiekol so svojou matkou do Rumunska, kde v tom čase už pôsobil v zahraničnom odboji jeho otec, a vstúpil tam do československej zahraničnej armády. Po porážke Francúzska odišiel do Anglicka, kde bol zaradený k 310. stíhacej peruti RAF. Pre očnú vadu bol však z leteckého výcviku vyradený a vykonával administratívne službu.

Za odbojovú činnosť dostal Československý vojnový kríž 1939 a ďalšie československá i zahraničné vyznamenania. V súvislosti s nespravodlivým stíhaním svojho otca bol v roku 1949 prepustený z armády a mal problémy s úradmi. V roku 1970 bol morálne rehabilitovaný, v roku 1990 povýšený do hodnosti plukovníka. Plukovníka vo výslužbe Milana Píku v roku 2014 povýšil slovenský prezident Ivan Gašparovič do hodnosti brigádny generál. V rovnakom čase ho do tejto hodnosti povýšil aj český prezident Miloš Zeman.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Píka #heliodor píka