Podpora Čaputovej berie percentá SaS, myslí si Tomáš. Rajtár v tom problém nevidí

Opozičné strany SaS či OĽaNO sa môžu po parlamentných voľbách ocitnúť pod piatimi percentami. Ich čísla klesajú na úkor nových strán. Povedal v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu Erik Tomáš (Smer). Poslanec SaS Jozef Rajtár nesúhlasí s tvrdením, že podpora pre Zuzanu Čaputovú a jej rastúca popularita môžu poškodiť opozičné strany.

21.03.2019 09:59
debata (71)
Video

Čaputová bola ešte do utorka podpredsedníčkou mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. Práve jeho rastúce čísla akoby kopírovali pokles SaS. Podľa Tomáša môžeme očakávať medzi pravicovými politickými stranami súboj o voliča. Navyše spomenul aj avizovaný vstup Andreja Kisku do straníckej politiky. Rajtár však nechcel špekulovať o Kiskovej strane. „Vítame každú relevantnú stranu, ktorá sa spolu s nami zasadí o to, aby Slovensko bolo spravodlivejšie, aby fungovalo právo pre blaho ľudí. Vítame každého, kto nám pomôže v boji proti mafiánsko-oligarchickému systému,“ povedal Rajtár.

Poslanci komentovali aj prebiehajúcu kampaň v prezidentských voľbách. Podľa Tomáša je Šefčovič najlepšia ponuka pre Slovensko. Rajtár, ktorého strana podporuje Čaputovú, ocenil aj prínos Roberta Mistríka. Tým, že sa vzdal v prospech Čaputovej, podľa Rajtára zabezpečil jej drvivé víťazstvo.

Poslanci sa v diskusii do seba pustili pre kontakty s Marianom Kočnerom. Podľa Tomáša sú slová o oligarchoch a mafiánoch opakujúcou sa mantrou opozičných politikov. "Ak pán Rajtár hovorí o mafiánoch, asi myslí pána Kočnera, toho pána, ktorý raňajkoval s lídrom SaS Sulíkom a radil sa o voľbe generálneho prokurátora.

„Chcem sa spýtať, za koho vlády sedí vo väzení Kočner, za koho vlády bol odsúdený Bašternák? Za vlády Smeru,“ uviedol Tomáš. „Úspechy vo vyšetrovaní boli dosiahnuté snahou niekoľkých ľudí a za veľkého vzopätia ľudí na námestiach, ktoré donútili Fica a Kaliňáka odstúpiť,“ reagoval Rajtár.

Poslanci sa vyjadrili aj k aktuálnej téme opätovnej voľby kandidátov na ústavných sudcov. Erik Tomáš uviedol, že zatiaľ v koalícii žiadna dohoda nie je. Zdôraznil, že voľba by mala byť tajná a v takom prípade nepochybuje, že sa poslancom podarí zvoliť niekoľko kandidátov. Upozornil, že Ústavný súd funguje, hoci v obmedzenom režime. Jozef Rajtár zopakoval, že SaS bude za verejnú voľbu, ktorú považuje za demokratickú.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Rajtár #Erik Tomáš #Ide o pravdu