Bociany sa vracajú po zime z Afriky

Bociany sa vracajú z ďalekých krajín a naznačujú, že na Slovensku je už jar. Prvý operenec priletel ešte 26. februára do obce Nižná Olšava v okrese Stropkov. Do 19. marca už odborníci zaregistrovali 23 bocianov a jeden z nich obsadil hniezdo aj v Períne v okrese Košice-okolie.

21.03.2019 14:00
bocian Foto: ,
Bocian v Períne pri Košiciach po návrate na Slovensko postupne pripravuje hniezdo.
debata (1)

„Skorý prílet koncom februára je veľmi nezvyčajný. Pravdepodobne nezimoval v Afrike, ale bližšie, možno v Turecku. V týchto dňoch je už ich návrat prirodzený, no najmasovejší prílet predpokladáme okolo 28. marca,“ uviedol Miroslav Fulín, ornitológ a popredný odborník na bociany. Vlani zaznamenali odborníci prvého bociana na Slovensku až 12. marca a väčšina z nich priletela až začiatkom apríla.

„Africké“ bociany, ktoré zimujú južne od Sahary v Sudáne či v Čade, majú vysielačky a podľa súradníc by sa mali v súčasnosti nachádzať v Rumunsku a Bulharsku. „Momentálne im praje príjemné počasie,“ konštatoval Fulín. Cesta na Slovensko trvá týmto vtákom približne 3 až 4 týždne.

Bocian v Períne si upravuje hniezdo pri miestnom kostole už niekoľko dní. „Lieta nám nad hlavami najmä ráno, cez deň je ukrytý. Sme radi, že sa k nám opäť vrátil. Čakáme, kedy tu bude pár, každý rok privedú na svet viaceré mláďatá,“ tešia sa na návrat starší manželia, ktorí žijú v rodinnom dome oproti hniezdu.

Východné Slovensko je pre bociany hlavným domovom v krajine. „Žije tu až 70 percent ich populácie. Najväčší výskyt je najmä v okresoch Trebišov, Michalovce či Košice-okolie,“ povedal ornitológ.

Minulý rok bolo v Michalovciach obsadených až 93 hniezd, v Trebišove o jedno menej a v okrese Košice-okolie 61 hniezd. Napríklad v Bratislave boli zaznamenané iba štyri.

„Vlani hniezdilo v 967 obciach 1 266 párov bocianov, teda na Slovensku ich bolo zhruba 2 500. Z týchto párov len okolo 900 malo aj mláďatá a bolo ich približne 2 700 až 3 000,“ konštatoval Fulín.

V minulosti bola najviac vyhľadávanou obcou pre bociany obec Buzica pri Košiciach, no neskôr sa to zmenilo. Spôsobiť to mala výsadba nevhodných plodín, pričom vtákom takto postupne zanikajú prirodzené lovné základne.

„Najväčší počet párov bol vlani zaznamenaný v obci Zemplínske Hradište (okres Trebišov). Z 22 hniezd bolo obsadených až pätnásť. V Dlhom nad Cirochou (okres Snina) zasa dvanásť,“ spresnil Fulín.

Väčšina hniezd sa nachádza v nížinách a kotlinách do nadmorskej výšky 300 metrov. Kým pred polstoročím hniezdili na strechách, komínoch a stromoch, v súčasnosti sú to umelé hniezdne podložky, stĺpy elektrického vedenia, až potom nasledujú komíny alebo veže kostolov.

„Na Slovensku je počet bocianov stabilizovaný, v niektorý rok je pokles, inokedy zasa nárast. Menej ich zaznamenávajú v Poľsku alebo v Nemecku,“ konštatoval Fulín. Najväčším nebezpečenstvom pre operence je možné prerazenie elektrického prúdu, ak hniezdia na stĺpoch elektrického vedenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #bociany #bocian