Kauza bitky na Obchodnej: klamal lekár pred súdom?

O zásahu policajtov tesne po bitke, ale aj možnom falšovaní lekárskych záznamov sa hovorilo na hlavnom pojednávaní s obžalovaným Jurajom H. Zatiaľ zostáva v preventívnej väzbe, predseda senátu ďalšie pojednávania naplánoval až na máj. Hlavné mesto chce ulicu, na ktorej sa odohral tragický incident, po ktorom vlani zomrel Filipínec Henry Acorda, viac strážiť.

21.03.2019 11:09 , aktualizované: 19:06
juraj hossu, filipínec, henry acorda Foto: ,
Juraja H. priviedli na súd v putách.
debata (22)

Včera okresný súd v Bratislave nielen pokračoval vo výsluchu svedkov, ale aj rozhodoval o predĺžení preventívnej väzby Juraja H. Prokurátorka upozorňovala, že 29-ročný muž je psychiatrickým pacientom a musí užívať predpísané lieky, aby vôbec dokázal zvládať zložité životné udalosti. Podľa jej slov sa mal Juraj H. aj pred lekárkou vyjadriť, že máva stavy úzkosti, ktoré niekedy rieši alkoholom. Potom však nie je schopný zvládať svoje správanie.

Pred trestný senát predstúpil aj lekár Vladimír Javorka, ktorý vyhlásil, že pri dodatočnom študovaní výsledkov CT vyšetrení zosnulého Acordu objavil aneuryzmu – vydutinu na mozgovej tepne. Právnik Daniel Zeman, ktorý v tom čase pôsobil ako právnik bratislavskej Univerzitnej nemocnice, však lekárovu výpoveď spochybnil. Citoval tvrdenie lekárky, podľa ktorej išlo o „falšovanie dokumentácie“. Dodal, že lekár mal do zdravotného záznamu doplniť nález aneuryzmy, ktorá môže spôsobiť aj smrť. Javorka vraj svoje konanie zdôvodnil slovami „veď je to mladý chalan (obžalovaný Juraj H. – pozn. red.), prečo by mal dostať 12 rokov, keď môže iba dva“. Potom právnik špekuloval, že takýto nález mal byť urobený na objednávku ľudí z okolia Dunajskej Stredy, odkiaľ pochádza Juraj H.

Po prvý raz na súde komentoval vypočúvaného Zemana aj obžalovaný Juraj H. „Nie je lekár a dehonestuje záver doktora, ktorý to robí tridsať rokov,“ rozhorčil sa nad výpoveďou bývalého právnika nemocnice. Prokurátorka však zdôraznila, že znalecké posudky prítomnosť aneuryzmy vylúčili a v tomto prípade bolo podľa nej vedené samostatné trestné stíhanie.

Situáciu takmer spred roka sa snažili osvetliť aj traja policajti, ktorí prišli na miesto činu ako prví. Takmer okamžite zadržali Juraja H. a snažili sa poskytnúť prvú pomoc Acordovi, ktorý ležal na zemi. Na adresu útočníka jeden z policajov povedal: „Vravel niečo také, že poškodený je pasák a on len bránil ženy.“

Súd bude pokračovať v máji

Osudná bitka sa odohrala vlani 26. mája na Obchodnej ulici v centre Bratislavy. Juraj H. obťažoval dve ženy a keď sa ho pokúšal Filipínec zastaviť, zaútočil naňho. Udrel ho do tváre a keď ten kľačal na zemi, kopol ho do oblasti hlavy. Acorda spadol na zem, chrčal a tiekla mu krv z nosa a úst, vtedy ho Juraj H. ešte udrel po lícach a nakoniec si na jeho hrudník vyložil nohu a fotil si ho.

Súd bude pokračovať 14. a 16. mája, vypovedať by mali prísť aj dve ženy, ktoré Juraj H. obťažoval a boli priamymi svedkyňami útoku. Senát chce však vypočuť aj ďalších ošetrujúcich lekárov a znalcov.

Bratislavská radnica plánuje na Obchodnej ulici zriadiť otvorené pracovisko mestskej polície. „Jednak takýto policajný bod posilní v hlavách možných páchateľov pocit dohľadu, ale zároveň v prípade problémov bude polícia extrémne rýchlo dostupná. Bude stačiť odbehnúť po strážnika alebo sa v prípade problémov schovať v policajnom centre,“ spresnil primátor Matúš Vallo.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na Filipínca #Henry Acorda